Mur jako ogrodzenie ,staw i garaż czy trzeba pozwolenie?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Mur jako ogrodzenie ,staw i garaż czy trzeba pozwolenie?
Witam mam pytanie ponieważ sąsiad mojego znajomego wybudował garaż w ogrodzeniu swojego domu i bardzo mi się to spodobało i tutaj moje pytanko jakie muszę spełnić ja warunki żeby można było coś takiego postawić bo pytałem paru osób i twierdza że musiał ten facet złamać prawo budowlane.Druga rzecz dotyczy stawu słyszałem że i to trzeba zgłaszać tylko nie wiem gdzie i ile za to mnie skasują i czy mogą mi odmówić wykopania stawu??
Ostatnio zmieniony 12 lip 2008, 14:28 przez Łukasz789, łącznie zmieniany 2 razy.
Zacznę od stawu - a jakiej wielkości ma być to staw ? To ma być 100 m na 100 m czy takie małe oczko wodne w ogrodzie ? Wielkość od jakiej potrzeba zgody poprzez zgłoszenie o budowie czy też pozwolenie na budowę jest określona w Prawie Budowlanym. Pewnie że mogą Ci odmówić wykopania stawu.
A jeśli chodzi o ten garaż w ogrodzeniu to albo narysuj albo dokładniej opisz, bo ja na przykład pojęcia nie mam o co chodzi ...
A jeśli chodzi o ten garaż w ogrodzeniu to albo narysuj albo dokładniej opisz, bo ja na przykład pojęcia nie mam o co chodzi ...
-
Tomasz1980
- Zainteresowany

czyli możesz zbudować powyżej 2,20 musisz tylko zgłosić to w urzędzie (nie potrzebujesz pozwolenia na budowę)
-jeżeli chodzi o garaż na granicy działki to możesz go zbudować zgodnie z przepisami ale musisz uzyskać odstępstwo od przepisów budowlanych (trwa to ok. miesiąca i zazwyczaj w takich przypadkach jest pozytywnie roapztrywane)
chyba że na działce twojego sąsiada jest już jakiś budynek na granicy działki, to wtedy nie potrzebujesz odstępstwa
-jeżeli chodzi o garaż na granicy działki to możesz go zbudować zgodnie z przepisami ale musisz uzyskać odstępstwo od przepisów budowlanych (trwa to ok. miesiąca i zazwyczaj w takich przypadkach jest pozytywnie roapztrywane)
chyba że na działce twojego sąsiada jest już jakiś budynek na granicy działki, to wtedy nie potrzebujesz odstępstwa