Szacunkowy koszt budowy domu
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: Szacunkowy koszt budowy domu
Koszty budowy domu często są zmienne i elastyczne, na naszą korzyść i przeciwne. Ja cały kosztorys miałem wyznaczony w hurtowni, w której ogarniałem materiały budowlane. W Msm z wrocławia, dostałem kosztorys całej budowy.
Jest zbyt wiele czynników wpływających na koszt takiej budowy. Bardzo ciężko będzie podać Ci jakąś orientacyjną kwotę. Metraż, materiały, ekipa - to wszystko ma znacznie. Przekonałem się na sobie, że grunt to znaleźć kogoś rzetelnego. Wtedy materiały nie będą znikać w magiczny sposób a efekty będą widoczne każdego dnia. U mnie działała ekipa z firmy RS-DOM. Sugerowałem się opiniami znajomych i nie żałuję.
-
piotr-rafal1985
- Początkujący

u mnie podobna sytuacja - wiedzialem jakie są koszty bo na stronie wykonawcy (warszawska firma New-house) były projekty z wyceną
Co pozwolilo konkretniej i szybciej podejść do tematu 
Składa sie na to wiele czynników, ale warto zastanowić się nad kosztem budowy już na początku przy wyborze odpowiedniego projektu. Warto szukać projektów z wycenami już na stronie, wiadomo,ze taka wycena niekoniecznie pokryje się z tym, co jest w rzeczywistości, ale będziemy mieli wstępny ogląd na to ile dom kosztuje. Lepiej moim zdaniem wybudować dom mniejszy ale tańszy niż potem zastanawiać się skąd wziąć pieniądze na wykończenie.
Zwróćcie uwagę, że inflacja w budownictwie jest spora. Rośnie i cena materiałów budowlanych i cena robocizny.
Zwróćcie uwagę, że inflacja w budownictwie jest spora. Rośnie i cena materiałów budowlanych i cena robocizny.
-
Budujew2018
- Początkujący

- Kontakt:
Wszystko zależy od ceny działki, wielkości domu i projektu, dachu, materiałów wykończeniowych i cennika ekipa. Ze swojego doświadczenia wiem, że na pewno nie warto oszczędzać na fundamentach. Z tego miejsca chcę też polecić usługi, które świadczy profesjonalna betoniarnia Wieluń.
Wysokiej jakości blacha na dach.
Przy okazji budowy domu jeszcze warto zastanowić się nad instalacją odgromową. Ja niestety zdecydowałem się za późno i żałuję, ale myślę, że warto zainwestować.
Może warto kupić dom lub mieszkanie i w ten sposób ominiemy ten szał budowlany. Mój brat nielubi takich inwestycji, stania na budowie i tego typu problemach i dlatego kupił mieszkanie od developera. Ja osobiście wolę dom ale te mieszkanie jest piękne i super punkcie.
-
raindrop94
- Początkujący

Hej! Zastanawiamy się z mężem nad budową. Czy możecie podzielić się informacją na temat kosztów domu 4/5 pokoi, bez garażu, parter użytkowy kuchnia, salon, toaleta, biuro, plus poddasze z sypialniami i łazienką. Chcemy sobie osobno wybudować garaż i pomieszczenia gospodarczę pod firmę raczej w późniejszym czasie.
Będzie mi miło jeśli podzieliście się ze mną tymi informacjami, łatwiej będzie nam podjąć decyzję czy budować czy kupować
dzięki!
Będzie mi miło jeśli podzieliście się ze mną tymi informacjami, łatwiej będzie nam podjąć decyzję czy budować czy kupować
-
Kamil Stec
- Początkujący

Wszystko zależy od firmy budowlanej. Widzę, że temar zostal dodany już przed kilkoma laty. W związku z tym mam pytanie - może Wy pomożecie, bo widzę, że doświadczeni.
Razem z żoną chcemy budować dom i znaleźliśmy taką propozycję na internecie - dom 1000zł/m2. Oczywiście napisaliśmy do firmy i poprosiliśmy o wycenę i szczegóły. Przesłali
nawet katalog i można zobaczyć co wchodzi właśnie w skład takiego taniego domu.
Czy może ktoś, kto ma doświadczenie i się na tym zna, sprawdzić czy to się opłaca? To naprawdę dla nas ważne.
Razem z żoną chcemy budować dom i znaleźliśmy taką propozycję na internecie - dom 1000zł/m2. Oczywiście napisaliśmy do firmy i poprosiliśmy o wycenę i szczegóły. Przesłali
nawet katalog i można zobaczyć co wchodzi właśnie w skład takiego taniego domu.
Czy może ktoś, kto ma doświadczenie i się na tym zna, sprawdzić czy to się opłaca? To naprawdę dla nas ważne.
-
Michalina35
- Początkujący

Jest zbyt wiele czynników wpływających na koszt takiej budowy. Bardzo ciężko będzie podać Ci jakąś orientacyjną kwotę. Metraż, materiały, ekipa - to wszystko ma znacznie. Przekonałem się na sobie, że grunt to znaleźć kogoś rzetelnego. Wtedy materiały nie będą znikać w magiczny sposób a efekty będą widoczne każdego dnia
Nasze wspólne gniazdko wybudowała firma z Poznania, generalnie wykonali całość roboty, oprócz projektu bo mieliśmy gotowy. Jesteśmy bardzo zadowoleni, całość prac przebiegła bezproblemowo, szybka robota, terminowo, konkretnie. Mamy piękny domek taki jaki sobie wymarzyliśmy:-) Zdecydowanie polecam jakby ktoś chciał bezstresowo się wybudować:-) Mam jeszcze numer do nich jakby ktoś był zainteresowany 578570984
Nasze wspólne gniazdko wybudowała firma z Poznania, generalnie wykonali całość roboty, oprócz projektu bo mieliśmy gotowy. Jesteśmy bardzo zadowoleni, całość prac przebiegła bezproblemowo, szybka robota, terminowo, konkretnie. Mamy piękny domek taki jaki sobie wymarzyliśmy:-) Zdecydowanie polecam jakby ktoś chciał bezstresowo się wybudować:-) Mam jeszcze numer do nich jakby ktoś był zainteresowany 578570984
Temat kosztów to tzw. rzeka. Zależy od projektu, metrażu, wykonawcy i regiony, gdzie się buduje. Ważne, aby zadbać np. o to, żeby nie musieć płacić zaliczki albo mieć gwarancję stałej ceny - my to mieliśmy podczas współpracy z Espiro Property.
-
pojawinska
- Początkujący

Jestem właśnie na finiszu https://www.mgprojekt.com.pl/benedykt-2 . I właściwie zamknę się w podanym na stronie MG przedziale cenowym. Wprowadziłem trochę własnych innowacji jednak nie wpłynęły one w drastyczny sposób na wstępny kosztorys.
domu nie można tak oszacować zbyt wiele zmiennych i możliwości, obecnie możemy mieć przeróżne domy naprawdę.
Niezależnie od tego, jakie masz marzenie, marzenia o budowie domu muszą iść razem z finansami. Marzenia o efektownym domu, saunie, basenie i ogrodzie zimowym nie mają znaczenia, jeżeli pieniądze skończą się w połowie wykończeniówki.
Od siebie mogę polecić kontakt z firmą Clipper, firma pomoże w zaopatrzeniu sanitarnym placu budowy.
Można u nich wypożyczyć wc na budowę.
Od siebie mogę polecić kontakt z firmą Clipper, firma pomoże w zaopatrzeniu sanitarnym placu budowy.
Można u nich wypożyczyć wc na budowę.
Koszt budowy domu wbrew pozorom obniża dobra ekipa. Wychodzi mniej materiału, bo nic się nie marnuje. Nie trzeba poprawiać, przerabiać itd.