WARUNKI ZABUDOWY
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
WARUNKI ZABUDOWY
Witam!
Jestem posiadaczką działki rolnej (kl. V i VI), która jest dostępna z drogi publicznej i graniczy z zabudowaną działką dostępną z tej samej drogi.
Na działce nie ma mediów, ale ZE i wodociągi twierdzą, że nie będzie problemu z prądem i wodą, w momencie gdy będą warunki zabudowy. Niestety nie mogą (nie chcą) wydać na tę okoliczność żadnego zaświadcz.
Decyzja o war. zabud. wydana przez Gminę jest negatywna, ponieważ
1) w obszarze 3-krotnej długości frontu działki objętej wnioskiem nie ma zabudowy,
2) działka jest nieuzbrojona.
Maje pytania są następujące:
1) czy badany obszar musi ograniczać się do 3-krotnej długości frontu działki objętej wnioskiem, poza tym obszarem znajdują się zabudowania,
2) jak rozwiązać sprawę z ZE i wodociągami.
Proszę o radę osoby, które tez starały się o wydanie warunków zabudowy.
Malutka
Jestem posiadaczką działki rolnej (kl. V i VI), która jest dostępna z drogi publicznej i graniczy z zabudowaną działką dostępną z tej samej drogi.
Na działce nie ma mediów, ale ZE i wodociągi twierdzą, że nie będzie problemu z prądem i wodą, w momencie gdy będą warunki zabudowy. Niestety nie mogą (nie chcą) wydać na tę okoliczność żadnego zaświadcz.
Decyzja o war. zabud. wydana przez Gminę jest negatywna, ponieważ
1) w obszarze 3-krotnej długości frontu działki objętej wnioskiem nie ma zabudowy,
2) działka jest nieuzbrojona.
Maje pytania są następujące:
1) czy badany obszar musi ograniczać się do 3-krotnej długości frontu działki objętej wnioskiem, poza tym obszarem znajdują się zabudowania,
2) jak rozwiązać sprawę z ZE i wodociągami.
Proszę o radę osoby, które tez starały się o wydanie warunków zabudowy.
Malutka
Tak jak piszą poprzednicy - warunki, warunki i jeszcze raz warunki przyłączenia a dopiero wtedy wniosek o warunki zabudowy. Do warunków przyłączenia nie są potrzebne warunki zabudowy tylko mapka do celów opiniodawczych,
Te 3x wynika z ustawy o planowaniu przestrzennym (jeśli się nie mylę) i jeśli rzeczywiście w takiej odległości dookoła nic nie ma to gmina wyda odmowne warunki zabudowy.
Nie rozumiem jednego - "graniczy z zabudowaną działką dostępną z tej samej drogi" - naświetl ten zapis ?
Pozdrawiam.
Te 3x wynika z ustawy o planowaniu przestrzennym (jeśli się nie mylę) i jeśli rzeczywiście w takiej odległości dookoła nic nie ma to gmina wyda odmowne warunki zabudowy.
Nie rozumiem jednego - "graniczy z zabudowaną działką dostępną z tej samej drogi" - naświetl ten zapis ?
Pozdrawiam.
Zapis o tym, że działka sąsiadująca ma być dostępna z tej samej drogi publicznej wynika z ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym. Sprowadza się do tego, że obie działki mają posiadać dojazd z tej samej drogi publicznej.
3-krotna szerokość frontu natomiast wynika z rozporządzenia min. infrastruktury do tejże ustawy i określa minimalny obszar jaki należy poddać analizie.
3-krotna szerokość frontu natomiast wynika z rozporządzenia min. infrastruktury do tejże ustawy i określa minimalny obszar jaki należy poddać analizie.
Z tego co Pani pisze wynika, że wydaje się Pani, że skoro sąsiednia działka jest budowalana to ta Pani też będzie. Otóż nie. Miałem podobna sytację, pytałem w urzędzie i Pan mi powiedział, że wcale nie musi tak być. Może się zdarzyć sytacja taka, że w okolicy jest 50 działk budowlanych a ta jedna o którą nam chodzi nie może być bo nie. Pozdrawiam.
projekty przyłączy wod-kan. info na priv.
Brodaty wciąłeś mi się
Ale masz rację.
Do malutkiej - Chyba się nadal nie rozumiemy.
Moje pytanie dotyczy tej działki co jest niby obok i jest zabudowana, jeżeli jest to dlaczego gmina odmawia wydania warunków, chyba ze coś kręcisz.
A nie o dostępności i skąd co wynika, z reszta sama sobie odpowiadasz na pytanie skąd te 3x.
Do malutkiej - Chyba się nadal nie rozumiemy.
Moje pytanie dotyczy tej działki co jest niby obok i jest zabudowana, jeżeli jest to dlaczego gmina odmawia wydania warunków, chyba ze coś kręcisz.
A nie o dostępności i skąd co wynika, z reszta sama sobie odpowiadasz na pytanie skąd te 3x.
Drogi Deggielu, nie mam w zwyczaju kręcić. Po prostu znalazłam się w tej beznadziejnej sytuacji. Tak sobie jednak myślę, że każdy sądzi po sobie.
Prosiłeś o naświetlenie przepisu, więc nie wiem kto tu kreci. A może po prostu czegoś nie rozumiem.
Co do 3x-to dowiedziałam się tego po wpisaniu na forum. Chociaż szczerze mówiąc miałam nadzieję, że to na forum uda mi się uzyskać informacje na ten temat.
Prosiłeś o naświetlenie przepisu, więc nie wiem kto tu kreci. A może po prostu czegoś nie rozumiem.
Co do 3x-to dowiedziałam się tego po wpisaniu na forum. Chociaż szczerze mówiąc miałam nadzieję, że to na forum uda mi się uzyskać informacje na ten temat.
Malutka ale każdy Ci tu pisał. Idź najpier do wodociągów i sie dowiedz czy jest mozliwośc uzbrojenia tej działki. Masz papier lecisz do gminy że masz dostęp do wody. W ogóle to dziwne że gmiona nie chce przekształcić działki na budowlaną. Zwykle nie przejmują sie tym że nie jest ona uzbrojona...
projekty przyłączy wod-kan. info na priv.