Jaki rodzaj paneli fotowoltaicznych wybrać do domowej instalacji
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Panele fotowoltaiczne umożliwiają przekształcenie energii słonecznej w energię elektryczną. Na rynku występuje kilka... Jaki rodzaj paneli fotowoltaicznych wybrać do domowej instalacji >>
Redakcja
Ja właśnie zastanawiam się nad montażem paneli fotowoltaicznych, ostatnio widziałem jak u kolegi montowała firma PV Projekt i wziąłem od nich namiary, może sam się zdecyduję w przyszłym roku
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

Re: Jaki rodzaj paneli fotowoltaicznych wybrać do domowej instalacji
Ja mogę zaproponować wgląd w naszą ofertę - Instalację fotowoltaiczną „pod klucz”.
To promocyjna oferta kompletnych instalacji fotowoltaicznych wraz z montażem. Zestawy fotowoltaiczne zawierają wszystkie komponenty, niezbędne do wykonania instalacji fotowoltaicznej.
Można również skorzystać z połączonego pakietu fotowoltaiki wraz z pompą ciepła do podgrzewu ciepłej wody użytkowej Vitocal 060-A typ T0E (180 litrów) do pracy na powietrze obiegowe.
Zapraszam na stronę firmową!
To promocyjna oferta kompletnych instalacji fotowoltaicznych wraz z montażem. Zestawy fotowoltaiczne zawierają wszystkie komponenty, niezbędne do wykonania instalacji fotowoltaicznej.
Można również skorzystać z połączonego pakietu fotowoltaiki wraz z pompą ciepła do podgrzewu ciepłej wody użytkowej Vitocal 060-A typ T0E (180 litrów) do pracy na powietrze obiegowe.
Zapraszam na stronę firmową!
-
SUSPENSER
- Superużytkownik

- Kontakt:
Sam zbieram oferty i stoję przed wyborem paneli i wykonawcy.
Moc sobie obliczyłem na podstawie dostępnego miejsca i okresu zwrotu na fotowoltaikaonline - jest tam ciekawy kalkulator w którym można zmieniać dane i patrzeć jak się zmieniają ceny, dodatkowo w wyniku są 3 propozycje z różnych półek cenowych.
Moc sobie obliczyłem na podstawie dostępnego miejsca i okresu zwrotu na fotowoltaikaonline - jest tam ciekawy kalkulator w którym można zmieniać dane i patrzeć jak się zmieniają ceny, dodatkowo w wyniku są 3 propozycje z różnych półek cenowych.
Preferuję kontakt przez @ bo prywatne wiadomości znikają.
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

To stety/niestety jest jakiś problem na dzisiejszym rynku, dla potencjalnych klientów. Kiedyś nie było nic, trzeba było brać co jest, a dzisiaj jest tyle ofert, że nie wiadomo na co się zdecydować 
Najlepiej popytać specjalistów, z całą pewnością dobrze Ci doradzą. Ziterm ja też planuję i zamierzam zainwestować w tym roku!
Obecnie stosowane są głównie trzy rodzaje paneli fotowoltaicznych:
1) monokrystaliczne
2) polikrystaliczne
3) amorficzne.
Do domowej instalacji preferuję panele monokrystaliczne, ponieważ posiadają najwyższą sprawność. Jeden panel posiada około 315 W. Dostępne są m.in., w ColumbusEnergy.
Panele polikrystaliczne posiadają moc, około 270 W. Natomiast amorficzne około 175 W.
W doborze instalacji przydać się też może aplikacja internetowa PVGIS (Photovoltaic Geographical Information System).
1) monokrystaliczne
2) polikrystaliczne
3) amorficzne.
Do domowej instalacji preferuję panele monokrystaliczne, ponieważ posiadają najwyższą sprawność. Jeden panel posiada około 315 W. Dostępne są m.in., w ColumbusEnergy.
Panele polikrystaliczne posiadają moc, około 270 W. Natomiast amorficzne około 175 W.
W doborze instalacji przydać się też może aplikacja internetowa PVGIS (Photovoltaic Geographical Information System).
-
SUSPENSER
- Superużytkownik

- Kontakt:
Krótko pisząc bo jestem też na etapie wyboru - Polikrystaliczne gdy mamy dużo miejsca i chcemy kupić taniej, monokrystaliczne gdy miejsca mniej.
Większość paneli ma podobne parametry [sprawność monokrystalicznych ok. 19 %, gwarancja 12 lat] więc warto się tu kierować ich ceną natomiast warto wybrać dobry inwerter z gwarancją minimum na 10 lat, i przy >3 kWp najlepiej trójfazowy.
Jeśli montować nam ma to firma warto wybrać działającą lokalnie żeby w razie potrzeby mogła szybko wykonać naprawę gwarancyjną.
Z ciekawostek - mam wyceny na 3,6 kWp z montażem na dachu skośnym z dachówkami w cenach od 15 do 21 tys zł na podobny osprzęt więc warto dobrze poszukać i nie dać się łapać na "chwyty marketingowe".
Większość paneli ma podobne parametry [sprawność monokrystalicznych ok. 19 %, gwarancja 12 lat] więc warto się tu kierować ich ceną natomiast warto wybrać dobry inwerter z gwarancją minimum na 10 lat, i przy >3 kWp najlepiej trójfazowy.
Jeśli montować nam ma to firma warto wybrać działającą lokalnie żeby w razie potrzeby mogła szybko wykonać naprawę gwarancyjną.
Z ciekawostek - mam wyceny na 3,6 kWp z montażem na dachu skośnym z dachówkami w cenach od 15 do 21 tys zł na podobny osprzęt więc warto dobrze poszukać i nie dać się łapać na "chwyty marketingowe".
Dodam jeszcze, że panele monokrystaliczne mają kolor czarny (grafitowy), przez co pasują do pokrycia dachowego w kolorze grafitowym. W wersji full black nie mają widocznej ramy aluminiowej. Panele polikrystaliczne mają kolor niebieski. Panele amorficzne produkowane są w kolorze brązowym. Warto też wspomnieć, że oprócz rodzaju PV oraz inwertera, również prawidłowy montaż paneli PV ma znaczenie. Panele nie powinny być zacieniane przez kominy lub np. antenę satelitarną. W uproszczeniu można przyjąć, że w Polsce optymalnym kątem jest około 35 stopni i ustawienie w kierunku południowym. Ustawienie paneli zwróconych w kierunku południowo-wschodnim oraz południowo-zachodnim powoduje niewielkie zmniejszenie rocznych uzysków. W doborze optymalnego kąta pochylenia oraz azymutu może pomóc darmowa aplikacja online.

-
SUSPENSER
- Superużytkownik

- Kontakt:
Wklejam najlepsze oferty wśród których chcę wybrać żebyście zobaczyli jak obecnie są wyceniane takie instalacje.
Aktualizacja - ostatecznie najlepsze oferty mam takie - waham się pomiędzy pierwszą a drugą bo pierwsza ciut droższa, ale lepszy inwerter i same panele lepszych firm - co myslicie o tym wyborze ?
moc 3,685 kWp [EM]
11 paneli fotowoltaicznych monokrystalicznych LG lub Longi Solar o mocy 335 W
każdy (3,685kW)
Inwenter Solar Edge
cena 16 200Zł brutto 8%VAT.
moc 3,54 kWp [Festal]
11szt. paneli MAY SUN SOLAR HULF CUT PERC 325w. Mono 9BUSBAR +0,5wp. [gwarancja na panele- 12 lat na wady ukryte, 25 lat na sprawność]
Inwenter GROWATT 3000TL3-S plus Wi-Fi [gwarancja 10 lat].
cena 15500Zł brutto 8%VAT.
moc 3,4 kWp [Hewalex]
PANEL JA SOLAR JAM60S10-340/MR 10 szt
INWERTER SOLIS-1P3K-4G-DC
cena 15 750
moc 3,6 kWp [Ekofachowcy]
panele 10x Longi LR-60HPB-360M [10 szt]
falownik + Huawei SUN 2000-3KTL-M9
cena 17 200
Aktualizacja - ostatecznie najlepsze oferty mam takie - waham się pomiędzy pierwszą a drugą bo pierwsza ciut droższa, ale lepszy inwerter i same panele lepszych firm - co myslicie o tym wyborze ?
moc 3,685 kWp [EM]
11 paneli fotowoltaicznych monokrystalicznych LG lub Longi Solar o mocy 335 W
każdy (3,685kW)
Inwenter Solar Edge
cena 16 200Zł brutto 8%VAT.
moc 3,54 kWp [Festal]
11szt. paneli MAY SUN SOLAR HULF CUT PERC 325w. Mono 9BUSBAR +0,5wp. [gwarancja na panele- 12 lat na wady ukryte, 25 lat na sprawność]
Inwenter GROWATT 3000TL3-S plus Wi-Fi [gwarancja 10 lat].
cena 15500Zł brutto 8%VAT.
moc 3,4 kWp [Hewalex]
PANEL JA SOLAR JAM60S10-340/MR 10 szt
INWERTER SOLIS-1P3K-4G-DC
cena 15 750
moc 3,6 kWp [Ekofachowcy]
panele 10x Longi LR-60HPB-360M [10 szt]
falownik + Huawei SUN 2000-3KTL-M9
cena 17 200
Suspenser, czy mógłbyś dopisać jaką gwarancję daje firma nr 1, 3 i 4? Czy każdy inwerter ma już Wi-Fi?
-
SUSPENSER
- Superużytkownik

- Kontakt:
1. Gwarancję 25 lat na panele fotowoltaiczne, na więcej informacji czekam
3. Inwerter 10 lat, panele 12 na produkt i 25 na wydajność
4. Inwerter 5 lat, panele 10 na produkt i 25 na wydajność
3. Inwerter 10 lat, panele 12 na produkt i 25 na wydajność
4. Inwerter 5 lat, panele 10 na produkt i 25 na wydajność
Po co się napinać na drogie panele mono. Kolorek ładniejszy? Polikrystaliczne 12 szt wyjdzie taniej (3,4kW). Chyba poli mają też lepszą efektywność przy słabym świetle? Gdzieś o tym czytałem, ale nie jestem pewien.
Małe sprostowanko. Nie chodziło o mniej słońca tylko częściowe przysłonięcie. Częściowo zacieniony, przysypany sniegiem lub zabrudzony panel mono może nie pracować, gdy w polikrystalicznym odsłonięta częsć cały czas działa. W polskich warunkach jest to chyba ważniejsze, niż mniejsza wydajność przy wysokich temperaturach.
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

Wydaje mi się, że jednak tendencje rynkowe pokazują, że coraz więcej ludzi decyduje się jednak na mono. Nawet na farmach, do tej pory były stosowane głównie moduły polikrystaliczne, a w 2019 roku coraz częściej wybierane były jednak moduły monokrystaliczne. Dopłacamy nie za wygląd a za efekty