jak puscic rury
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
jak puscic rury
Witam
w najblizszym czasie bede robil instalacje CO w nowowybudowanym domu.
mam pytanko w zwiazku z tym:
ogrzewanie bedzie na piec "na wszystko" dlatego chce dac rury miedziane,
wg. projektu piony ida w murze, zatem pytanie: czy niebedzie problemu jesli puszcze miedz w murze? trzeba dac otuline? czy moze jednak lepiej puscic rurki na zewnatrz, po scianach?
pozdrawiam
w najblizszym czasie bede robil instalacje CO w nowowybudowanym domu.
mam pytanko w zwiazku z tym:
ogrzewanie bedzie na piec "na wszystko" dlatego chce dac rury miedziane,
wg. projektu piony ida w murze, zatem pytanie: czy niebedzie problemu jesli puszcze miedz w murze? trzeba dac otuline? czy moze jednak lepiej puscic rurki na zewnatrz, po scianach?
pozdrawiam
Oczywiście,że raczej nie zamurowuję rur miedzianych,choć się zdarzało.Jednak rury z tworzyw zamurowuję zawsze.Zupełnie nie rozumiem jakim problemem mogło by być zamurowanie rur.Jestem pewny swojej roboty,a jeśli coś jednak sknocę,to biorę za ew.szkody całkowitą odpowiedzialność.
A co do otulin,to ich producenci nie zalecają kontaktu z zaprawami murarskimi czy tynkarskimi otulin szarych.Nie mam pojęcia dlaczego.Podobno szare się utleniają w wapnie.
Pytałem już dawno temu o to na tym forum,ale nikt nie odpowiedział sensownie.Trzymam się więc zaleceń producentów.
A co do otulin,to ich producenci nie zalecają kontaktu z zaprawami murarskimi czy tynkarskimi otulin szarych.Nie mam pojęcia dlaczego.Podobno szare się utleniają w wapnie.
Pytałem już dawno temu o to na tym forum,ale nikt nie odpowiedział sensownie.Trzymam się więc zaleceń producentów.
adam