Ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
poolak2006
- Zainteresowany

Re: Ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC
Kilka postow wczesniej podawalem jakie mam ustawienie na poprzedniej stronie chyba sa.
Ale na predkosc dmuchawy nie patrz... bo zasypalem ostatnio ekogroszek tej samej firmy co zawsze ale z innej dostawy i nadmuch praiwe 2 razy mniejszy musialem ustawic...
Ale na predkosc dmuchawy nie patrz... bo zasypalem ostatnio ekogroszek tej samej firmy co zawsze ale z innej dostawy i nadmuch praiwe 2 razy mniejszy musialem ustawic...
-
arek810316
- Początkujący

Tylko trochę dziwi mnie ten PID niby ustawiłem KI i KP ale to słabo moduluje tj. mam zadaną na kotle 65 pid na 3 . Jak temperatura spada poniżej 63 to kocioł działa na powiedzmy 40 parę % dopiero się buja na 100% jak się nie mylę poniżej 60 na kotle i to trochę trwa...
Jak grzejesz wodę w CWU ? Pompa w priorytetowa czy normalnie?... Zasobnik CWU też trochę miesza w instalacji ,wtedy spada 0 10 stopni...
Jak grzejesz wodę w CWU ? Pompa w priorytetowa czy normalnie?... Zasobnik CWU też trochę miesza w instalacji ,wtedy spada 0 10 stopni...
-
poolak2006
- Zainteresowany

Bo tak ma byc... ze wolno podbija moc. CWU mam rownolegle. Jak przejrzysz poprzednie strony to tam jest wlasnie na temat CWU ze ona powoduje duze wahania ... u mnie tez.
Jezeli masz termostaty na kaloryferach i puszczasz na kaloryfery taka temperature jak CO to tez to troche zaburza temperature.
Jezeli masz termostaty na kaloryferach i puszczasz na kaloryfery taka temperature jak CO to tez to troche zaburza temperature.
czyli to może być powodem skoków u mnie, rano żona skręca grzejniki w 3pokojach na "3kę" i jak jak wracam to podbijam z powrotem na "4kę" wtedy piec (nie odrazu) spada o kilka stopni i znowu rozpoczyna się powolne dogrzewanie.poolak2006 pisze: Jezeli masz termostaty na kaloryferach i puszczasz na kaloryfery taka temperature jak CO to tez to troche zaburza temperature.
czy moja teoria ma racje bytu...?
-
poolak2006
- Zainteresowany

A dlaczego kręcisz termostatami ?Jerry-NEO pisze:czyli to może być powodem skoków u mnie, rano żona skręca grzejniki w 3pokojach na "3kę" i jak jak wracam to podbijam z powrotem na "4kę" wtedy piec (nie odrazu) spada o kilka stopni i znowu rozpoczyna się powolne dogrzewanie.poolak2006 pisze: Jezeli masz termostaty na kaloryferach i puszczasz na kaloryfery taka temperature jak CO to tez to troche zaburza temperature.
czy moja teoria ma racje bytu...?
Bo jeżeli dla oszczędności węgla to uwierz że takie kręcenie nic nie daje... no chyba że dla swojego komfortu przestawiasz to co innego...
no cóż, aby niepotrzebnie tak mocno nie grzać w tych pokojach skoro nikogo nie ma.
na noc trochę też przykręcam aby się lepiej spało...
niepotzrebnie...?
na noc trochę też przykręcam aby się lepiej spało...
niepotzrebnie...?
-
poolak2006
- Zainteresowany

No tak... rano obniżasz temperaturę... piec niby mniej zaczyna zużywać, ale jak wracasz rozkręcasz znowu... i aby podbić temperaturę o 2*C na takiej powierzchni to piec zaczynał łykać dużo więcej... tym samym nadrabia to co zaoszczędził wcześniej.
to tylko 3 gzrejniki w 3 małych pokojach, reszta ma podłogówkę na osobnym obiegu, ta zostaje bez zmian (chociaż po zmianie ustawień zasugerowanch przez Ciebie jakby bardziej się ustabilizowała bo też porafiła skakać o 1 stopień - wg termometra cyfrowego)
a co z ustawianiem czasowym - to tak samo jak robię teraz tylko w automacie? to jak można obniżyć spalanie podcas gdy nikogo nie ma w domu przez te 8-9 godzin?
-
poolak2006
- Zainteresowany

No można tak powiedzieć że to to samo... tylko pytam się w jakim celu co 8-9h zmieniać tę temperaturę? Jak wyjedziesz na tydzień... to co innego.
Ustaw stałą temperaturę i tyle i obserwuj czy coś się zmieniło...
Ustaw stałą temperaturę i tyle i obserwuj czy coś się zmieniło...
dałem wentylator 12, czas miedzy podawaniem 45sek, nadal nie dopala paliwa ale mimo to zauważyłem mniejsze zuzycie... zwiększyć moc dmuchania czy wydłużyć czas?
-
poolak2006
- Zainteresowany

Sprobuj wydluzyc czas o 10s dla 1%
nie bardzo widać różnicę, na poprzednich ustawieniach jak ładnie dopalał to był taki kopiec kreta z popiołem dookoła a tu jest palenisko w "kraterze" gdzie dookoła widać czarne grudkipoolak2006 pisze:Sprobuj wydluzyc czas o 10s dla 1%
-
arek810316
- Początkujący

Dlaczego ten PID tak pracuje,jak mam kocioł ustawiony na 65 PID 3 to czasami jak dochodzi na 64 i wtedy mam modulację na niecałe 40 % i ma ciężko nawet wskoczyć na 65 stopni a jak już złapie tą temp to moduluje na 30 parę % i tak się utrzymuje ok 65/66 stopni i tak moduluje do 20 paru % i dmuchawa spada wtedy na 4 bieg.
I wszystko wtedy jest ok bo się nie odstawia..
A czasami jest tak,że dochodzi do tych 65 stopni ale wtedy jest na modulacji 50 % i dmuchawa jest na 6 biegu powoli wskakuje na 66/67 ale dopiero tak późno wchodzi na modulację między 30 a 40 % i dmuchawa 4 powoli dochodzi na 68 stopni i prawdziwe podtrzymanie a tak stoi ok 3 minuty... Czemu tak moduluje...? Zmniejszyć jeszcze dmuchawę na 100% z 11 na 10 ? Na 1% mam dmuchawę na 1 biegu..
I wszystko wtedy jest ok bo się nie odstawia..
A czasami jest tak,że dochodzi do tych 65 stopni ale wtedy jest na modulacji 50 % i dmuchawa jest na 6 biegu powoli wskakuje na 66/67 ale dopiero tak późno wchodzi na modulację między 30 a 40 % i dmuchawa 4 powoli dochodzi na 68 stopni i prawdziwe podtrzymanie a tak stoi ok 3 minuty... Czemu tak moduluje...? Zmniejszyć jeszcze dmuchawę na 100% z 11 na 10 ? Na 1% mam dmuchawę na 1 biegu..
-
arek810316
- Początkujący

Tak ma być czy jeszcze mogę coś poprawić ,np. rozciągnąć parametr na 100% czy na 1% może zmniejszyć dmuchawę?