Ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC
witam , na 4 zdjeciu widac ZAWÓR KULOWY Z FILTREM SKOŚNYM on jest napewno zle zamontowany to juz wiem (zamontuje go poprawnie) ale czy moze byc w tym miejscu? Powinien byc chyba przed pompą ale tam nie ma miejsca
pompy na powrocie do kotła nie ma
ciepłą wode mam z piecyka gazowego
pompy na powrocie do kotła nie ma
ciepłą wode mam z piecyka gazowego
-
poolak2006
- Zainteresowany

Zdjec nie moge otworzyc...
-
poolak2006
- Zainteresowany

Jasne ze filtr powinien byc przed pompa bo tak nie wychwytuje zanieczyszzen... ale to nie ma zwiazku z twoim problemem... proponuje zakupic zwykly termometr i zalozyc go za pompa na wyjsciu i dobrze oizolowac... wtedy bedzie podglad jaka jest faktycznie temperatura na wyjsciu...
Moim zdaniem miedzy zaworem 4d i piecem na powrocie powinien byc zalozony zawor zwrotny... najlepiej z pompą wspomagającą
Moim zdaniem miedzy zaworem 4d i piecem na powrocie powinien byc zalozony zawor zwrotny... najlepiej z pompą wspomagającą
Tak tez myslalem ze powinna byc zalozona na powrocie pompa.
Ona ma byc podpieta do sterownika? (ktore wejscie)
Zawor zwrotny za pompą?
Moglbys podac model pompy ktory by pasowal do mojej instalacji? (tylko w rozsadnej cenie)
z gory dziekuje za zainteresowanie tematem
pozdro
Zawor zwrotny za pompą?
Moglbys podac model pompy ktory by pasowal do mojej instalacji? (tylko w rozsadnej cenie)
pozdro
Witam mam pytanie. Posiadam kocioł 15 kw że sterownikiem iryd i czy to normalne że dziennie spalam 25 kg ekogroszku na dom 100m+30 m garaż? Wcześniej spalał mi 15-18 kg a raz nawet 8
Witam,
Proszę o radę jak ustawić piec na ekogroszek ze sterownikiem IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC. Te ustawienia które podpowiedział mi producent powodują niewypalanie się do końca paliwa i skoki temperatuty 48- 59 przy zadanych 55C.
Dodam jeszcze że ogrzewam 106m2 z czego 36m2 grzejniki z termostatem reszta podłogówka. Ocieplenie tego nowiutkiego domu to 20cm styropianu, strych nie ogrzewany uszczelniony wełną 15cm na dachu.
Przy obecnych ustawieniach spalam niecałe 100kg na tydzień niezbyt idealnie suchego ekogroszku więc chyba nienajgorzej ale szkoda marnowanego opału no i piec czesto jest w podtrzymaniu a wyczytałem na forum że nie powinien....
Piec kornel pawlak 15kw klasa5, podajnik slimakowy, wentylator ewmar-ness RV13AMR
Paramerty sterownika:
dla 100%: czas miedzy podawaniem 2:20, wydajność dmuchawy 15
dla 1%: czas miedzy podawaniem 4:00, wydajność dmuchawy 3
podtrzymanie: czas przedmuchu 10sek, przerwa 15min, krotność podawania 5
czas podawania paliwa 10sek
temp piec 55c
cwu 50C
PID na 2
Proszę coś doradzić bo to moja pierwsza styczność z tego typu piecami, mieszkam od miesiąca...
Z góry uprzejmie dziękuję
Proszę o radę jak ustawić piec na ekogroszek ze sterownikiem IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC. Te ustawienia które podpowiedział mi producent powodują niewypalanie się do końca paliwa i skoki temperatuty 48- 59 przy zadanych 55C.
Dodam jeszcze że ogrzewam 106m2 z czego 36m2 grzejniki z termostatem reszta podłogówka. Ocieplenie tego nowiutkiego domu to 20cm styropianu, strych nie ogrzewany uszczelniony wełną 15cm na dachu.
Przy obecnych ustawieniach spalam niecałe 100kg na tydzień niezbyt idealnie suchego ekogroszku więc chyba nienajgorzej ale szkoda marnowanego opału no i piec czesto jest w podtrzymaniu a wyczytałem na forum że nie powinien....
Piec kornel pawlak 15kw klasa5, podajnik slimakowy, wentylator ewmar-ness RV13AMR
Paramerty sterownika:
dla 100%: czas miedzy podawaniem 2:20, wydajność dmuchawy 15
dla 1%: czas miedzy podawaniem 4:00, wydajność dmuchawy 3
podtrzymanie: czas przedmuchu 10sek, przerwa 15min, krotność podawania 5
czas podawania paliwa 10sek
temp piec 55c
cwu 50C
PID na 2
Proszę coś doradzić bo to moja pierwsza styczność z tego typu piecami, mieszkam od miesiąca...
Z góry uprzejmie dziękuję
-
poolak2006
- Zainteresowany

Weź sobie kup używanego grundfosa tego energooszczędnego 25/40 i podłączasz ją pod wyjście pompa mieszacza.roar78 pisze:Tak tez myslalem ze powinna byc zalozona na powrocie pompa.
Zawor zwrotny za pompą?
pozdro
-
poolak2006
- Zainteresowany

Mam większą powierzchnię bo 140plus garaż i teraz wychodzi mi między 10-12kg/dobęModzo3000 pisze:Witam mam pytanie. Posiadam kocioł 15 kw że sterownikiem iryd i czy to normalne że dziennie spalam 25 kg ekogroszku na dom 100m+30 m garaż? Wcześniej spalał mi 15-18 kg a raz nawet 8
A jaki masz piec? Jaki opal i jakie nastawy?
-
poolak2006
- Zainteresowany

Te informacje nic Ci nie pomoga...
Piec 25kW (duzo za duzy) ekogroszek o mocy 28MJ caly zas ten sam ale co dostawa to inne nastawy... aktualnie podawanie 5s
100% 45pauzy i nadmuch 6
1% 3:05pauzy i nadmuch na 1
Podbicie obrotow na 10s zwiekszone obroty o 0.
Podtrzymania nie pamietam 18pazy chyba i przedmuch 7s
Piec 25kW (duzo za duzy) ekogroszek o mocy 28MJ caly zas ten sam ale co dostawa to inne nastawy... aktualnie podawanie 5s
100% 45pauzy i nadmuch 6
1% 3:05pauzy i nadmuch na 1
Podbicie obrotow na 10s zwiekszone obroty o 0.
Podtrzymania nie pamietam 18pazy chyba i przedmuch 7s
Dodatkową pompe będę jednak zakładał na powrocie a zawór zwrotny za pompą?poolak2006 pisze:Jasne ze filtr powinien byc przed pompa bo tak nie wychwytuje zanieczyszzen... ale to nie ma zwiazku z twoim problemem... proponuje zakupic zwykly termometr i zalozyc go za pompa na wyjsciu i dobrze oizolowac... wtedy bedzie podglad jaka jest faktycznie temperatura na wyjsciu...
-
poolak2006
- Zainteresowany

Tak zalozona za pompa
Hallo...? Ktokolwiek może pomóc - doradzić...?