zamek magnetyczny problem

Asortyment okien i drzwi jest tak duży, że wybór jest naprawdę trudny. Do tego montaż, konserwacja, czasem naprawy. Z tego działu możesz dowiedzieć się czym różnią się poszczególne typy i modele, jak wybrać odpowiednie okna i drzwi do Twojego domu i mieszkania, jak je prawidłowo osadzić, konserwować i co robić jeśli pojawią się jakieś problemy.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

karokaro
Początkujący
Początkujący

zamek magnetyczny problem

Post autor: karokaro »

Dzień dobry,
mam problem z zamkiem magnetycznym w drzwiach bezprzylgowych wewnętrznych.
Jakiś czas działał bez zarzutu.
Aktualnie zapadka/rygielek nie wysuwa się ze skrzydła drzwiowego po zbliżeniu do blaszki w ościeżnicy- to jest właśnie problem.
Drzwi da się zamknąć, po naciśnięciu klamki zapadka/rygielek (jak to się w ogóle nazywa :)?) wysuwa się. Drzwi działają ale mechanicznie a nie magnetycznie.
Czy ktoś z Was potrafi mi pomóc?

adriann0203
Początkujący
Początkujący

Re: zamek magnetyczny problem

Post autor: adriann0203 »

Mam dokładnie taki sam problem i także nie wiem jak go rozwiązać. Będę wdzięczny za jakąś podpowiedź, która pomoże mi naprawić tą usterkę. Pozdrawiam

adriann0203
Początkujący
Początkujący

Post autor: adriann0203 »

Rozwiązałem... lekko wyregulowałem zawiasy tak by skrzydło drzwi było bliżej ościeżnicy, jednocześnie zamek bliżej magnesu na ościeżnicy, łapie bez problemu. Widocznie skrzydło było o ten 1-2 mm za daleko od ościeżnicy dla magnesów. Pozdrawiam

krysinfo
Początkujący
Początkujący

Post autor: krysinfo »

Szukałem w googlach i to forum wypada pierwsze w wynikach więc podziele się sposobem w jaki ja rozwiązałem ten problem. Od strony futryny wykręciłem listwę czołową (tak to się chyba nazywa) i wsadziłem tam dwa dodatkowe magnesy neodymowe rozmiaru ok 20 x 10 x 4 mm. Działa jak złoto bez potrzeby regulacji. Miałem bardzo dobrze wyregulowane drzwi, wszystkie szpary idealnie równe, ale rygiel nie zawsze chciał się wysuwać.

johnBravo
Początkujący
Początkujący

Post autor: johnBravo »

krysinfo pisze:Szukałem w googlach i to forum wypada pierwsze w wynikach więc podziele się sposobem w jaki ja rozwiązałem ten problem. Od strony futryny wykręciłem listwę czołową (tak to się chyba nazywa) i wsadziłem tam dwa dodatkowe magnesy neodymowe rozmiaru ok 20 x 10 x 4 mm. Działa jak złoto bez potrzeby regulacji. Miałem bardzo dobrze wyregulowane drzwi, wszystkie szpary idealnie równe, ale rygiel nie zawsze chciał się wysuwać.
Potwierdzam, moje drzwi też słabo się domykały, regulacja od producenta to strata czasu. Dołożyłem magnes neodymowy 20 x 10 x 2 (dostępne na naszym rodzimym portalu aukcyjnym), działa jak należy.

Przemsza
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Przemsza »

Ja mam drzwi sparowane z telefonem do tego klawiatura numeryczna. Wtedy w Aluhaus było w dobrej cenie to się nie oglądałem ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Okna i drzwi”