Pompa Ciepła Powietrze - Powietrze
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Pompa Ciepła Powietrze - Powietrze
Jakie jest najlepsze miejsce na umieszczenie kratek nawiewu, w podłodze ? Czy suficie?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

naprzeciwko okna - źródło ciepła naprzeciwko źródła stratIros91 pisze:Jakie jest najlepsze miejsce na umieszczenie kratek nawiewu, w podłodze ? Czy suficie?
Trzecia zasada efektywności energetycznej.
rekuperacja od 1989r
nawet kompletny laik na szkoleniach w wojsku wie że działo na być jak najbliżej inni frontu aby pocisk leciał dalej. A nie na końcu, ale Brzęczu wie lepiej. Szkoda że sąd werdyktu nie wydał po jego myśli bo może jeszcze sklep by miał
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna
Jak zrobię przy suficie to czy nie będzie poduszka ciepłego powietrza pod sufitem ?
Zasada jest prosta przy nadmuchu. Aby skuteczniej grzać nawiew w podłodze. By szybciej schładzać - pod sufitem.
Iros91, pytałeś o kanały. Climaver jest fajny, lekki i drogi. Jednak wystarczy sztywne, blaszane spiro ocieplone watą.
U mnie z jed. wewnętrznej wychodzą 2 rury fi 315

Do kanału powrotnego 20x80 doprowadzony jest kanał fi 160, zapewniający dopływ świeżego powietrza (z klapą do odcięcia w duże mrozy). Otrzymujesz w ten sposód wentylację mechaniczną nawiewną. Chociaż Brzęczu twierdzi że się nie da.

Jak widzisz climaver został wykorzystany na "przejściówki" i jak poniżej, na puszki rozprężne.

Z kratek nawiewnych absolutnie nic nie słychać, więc napinanie się na climaver, dla "cichości" chyba nie ma sensu. U mnie było słychać szum na kratce powrotnej. Może powodem był bardzo krótki kanał, ok. pół metra do j.w. albo jego umiejscowienie? Na 3 kondygnacyjnej klatce schodowej, która pięknie robi za pudło rezonansowe. Dodam, że na 1 biegu słychać było tylko w absolutnej ciszy w salonie. Na ostatnim piętrze, w sypialniach, już nie. Dobudowałem jednak "szafę" wygłuszoną pianką akustyczną. Taki tłumik. Przy okazji zrobiłem otwór na kratkę 60x60, co umożliwia montaż standardowego rozmiaru filtrów wentylacyjnych 595/595/x

U mnie z jed. wewnętrznej wychodzą 2 rury fi 315
Do kanału powrotnego 20x80 doprowadzony jest kanał fi 160, zapewniający dopływ świeżego powietrza (z klapą do odcięcia w duże mrozy). Otrzymujesz w ten sposód wentylację mechaniczną nawiewną. Chociaż Brzęczu twierdzi że się nie da.
Jak widzisz climaver został wykorzystany na "przejściówki" i jak poniżej, na puszki rozprężne.
Z kratek nawiewnych absolutnie nic nie słychać, więc napinanie się na climaver, dla "cichości" chyba nie ma sensu. U mnie było słychać szum na kratce powrotnej. Może powodem był bardzo krótki kanał, ok. pół metra do j.w. albo jego umiejscowienie? Na 3 kondygnacyjnej klatce schodowej, która pięknie robi za pudło rezonansowe. Dodam, że na 1 biegu słychać było tylko w absolutnej ciszy w salonie. Na ostatnim piętrze, w sypialniach, już nie. Dobudowałem jednak "szafę" wygłuszoną pianką akustyczną. Taki tłumik. Przy okazji zrobiłem otwór na kratkę 60x60, co umożliwia montaż standardowego rozmiaru filtrów wentylacyjnych 595/595/x
denvi super! Właśnie o to mi chodziło. Chciałem pisać post czy można wykonać instalację tak jak przedstawileś to na zdjęciach.
Zadowolony jesteś z takiego ogrzewania?
Zadowolony jesteś z takiego ogrzewania?
No zadowolony. Fajny mikroklimat. Może przez to, że powietrze nie stoi? Jest jakoś tak... świeżo. Wczoraj nawet mój ojciec stwierdził, że "jakieś inne to powietrze" u mnie w domu. Myślał, że to zasługa kominka. Może po części miał rację?
Porównując do grzejnikowego, to masz niższą temperaturę źródła ciepła. Mniej "spalonego" kurzu. Przy temperaturze wody 55-60 st. czuję jak kurz drażni mi śluzówkę w nosie. Małżowina, uczuleniowiec, też nie cierpi ogrzewania grzejnikowego.
Przy podłogówce masz najniższą temperaturę źródła, tym samym najniższy pobór energii. Jednak ja osobiście jakoś dziwnie się czuję, gdy w stopy mam cieplej niż w głowę. Niby ciepło a chłodno. Nie wiem jak to wytłumaczyć? Możliwe, że da się do tego przyzwyczaić?
Ogólnie, to kwestie osobnicze. Nie krytykuję innych rozwiązań, to tylko subiektywne odczucia.
Porównując do grzejnikowego, to masz niższą temperaturę źródła ciepła. Mniej "spalonego" kurzu. Przy temperaturze wody 55-60 st. czuję jak kurz drażni mi śluzówkę w nosie. Małżowina, uczuleniowiec, też nie cierpi ogrzewania grzejnikowego.
Przy podłogówce masz najniższą temperaturę źródła, tym samym najniższy pobór energii. Jednak ja osobiście jakoś dziwnie się czuję, gdy w stopy mam cieplej niż w głowę. Niby ciepło a chłodno. Nie wiem jak to wytłumaczyć? Możliwe, że da się do tego przyzwyczaić?
Ogólnie, to kwestie osobnicze. Nie krytykuję innych rozwiązań, to tylko subiektywne odczucia.
Mieszkam w domu, gdzie jest teraz ogrzewanie nadmuchowe ale kominkiem. I jakoś mi lepiej przy tym ogrzewaniu niż przy grzejnikach.
Dlatego decyduje się na nadmuch z wykorzystaniem klimatyzacji kanałowej.
Dlatego decyduje się na nadmuch z wykorzystaniem klimatyzacji kanałowej.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie. Zapraszam sprawdzić . Nie jest cieplej pod sufitem, bo tam wentylacja nawiewa.Iros91 pisze:Jak zrobię przy suficie to czy nie będzie poduszka ciepłego powietrza pod sufitem ?
Problem z nawiewem na dole jest latem.
Ważne, też by nawiewy z pc były naprzeciwko okien.
rekuperacja od 1989r
łaził ktoś w skarpetkach po podłodze o temperaturze 21-22*C... jeśli powie że odczuwa komfort to musi być nieźle pogięty. Teraz mam włączoną klimę i wodną podłogówkę temperatura podłogi 25*C i powiem Wam że jest ciepła ale do komfortu brakuje jej jeszcze ze 2*C. Brzęczu skrzętnie wskazuje temperaturę podłogi ze sklejki czy drewna a poproście aby wskazał tę samą temperaturę na płytkach w łazience, lub w kuchni. U mnie wychodzi równiutkie 20*C.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna
Jestem przekonany do takiego ogrzewania. Pytam o różne rozwiązania. Zastanawia mnie jak umieścić kanały w podłodze. Zrobić to w warstwie styropianu? Czy pod styropianem w pierwszej warstwie betonu ?
Żadnej porady odnośnie montażu kanałów w podłodze?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Tylko mogę odradzić. Nawiew na ścianie naprzeciwko okna, prowadzony w podłodze znakomicie wydłuży kanały i skomplikuje montaż,Iros91 pisze:Żadnej porady odnośnie montażu kanałów w podłodze?
rekuperacja od 1989r
Kanał plus izolacja to 25-35 cm średnicy. Będziesz miał tyle styro pod wylewką?
W szkieletowcu z mieszalnym poddaszem pusciłbym kanały w pustce stropu. Ktratki w ścianach pod sufitem na parterze a w podłodze na piętrze. Po co sobie zycie komplikować?
W szkieletowcu z mieszalnym poddaszem pusciłbym kanały w pustce stropu. Ktratki w ścianach pod sufitem na parterze a w podłodze na piętrze. Po co sobie zycie komplikować?