Średnica przyłącza wodociągowego

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Kourt
Początkujący
Początkujący

Średnica przyłącza wodociągowego

Post autor: Kourt »

Witam,
Mam problem z określeniem średnicy przyłącza wod. Mianowicie projekt sklepu wraz z pomniejszymi lokalami usługowymi znajduje się w początkowym stadium (na chwilę obecną posiadam tylko zewnętrzny obrys budynku oraz ściany działowe które i tak mogą ulec zmianie), z tego względu nieznana jest ilość poszczególnych przyborów sanitarnych. Problem polega na tym, że za parę dni chcemy zlożyć wniosek o wydanie warunków przyłącza.

I tu pojawia się moje pytanie: W jaki sposób mogę oszacować zapotrzebowanie na wodę bez obliczania przepływu nominalnego na podstawie normatywnych wypływów?
Zapewne będzie to zapotrzebowanie na wode do celów p.poż, z tymże tu także ciężko jest mi oszacować liczbę hydrantów, ponieważ nieznany jest mi rozkład pomieszczeń.
Nie zależy mi na dokładnych obliczeniach a na oszacowaniu :) żeby niczego nie przewymiarować.

Z góry dziekuje!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje wodne”