Docieplenie
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Docieplenie
Witam,
Zamierzam otynkować dom i zastanawiam się nad dociepleniem. Dom był budowany kilka lat temu i w ścianie są już 4 cm styropianu. Moje pytanie, czy nic nie będzie się działo jak dam teraz jeszcze z zewnątrz styropian? Słyszałem że nie jest to dobre rozwiązanie bo ściana nie będzie oddychać.
Proszę o pomoc bo nie chcę pchać się w koszty jak może to tylko pogorszyć całą sytuację.
Pozdrawiam,
dracco
Zamierzam otynkować dom i zastanawiam się nad dociepleniem. Dom był budowany kilka lat temu i w ścianie są już 4 cm styropianu. Moje pytanie, czy nic nie będzie się działo jak dam teraz jeszcze z zewnątrz styropian? Słyszałem że nie jest to dobre rozwiązanie bo ściana nie będzie oddychać.
Proszę o pomoc bo nie chcę pchać się w koszty jak może to tylko pogorszyć całą sytuację.
Pozdrawiam,
dracco
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie docieplać.
Na Twoim miejscu wydałbym te pieniądze na lepszy piec lub pompę ciepla lub na dobre docieplenie poddasza. Przez sciany ucieka ok. 12% ciepła a przez poddasze 30. Prosty rachunek. Lepiej położyć agregatem tynk ciepłochronny (różnica między zwykłym tynkiem cementowym a ciepłochronnym jest niewielka licząc łącznie z robocizną) i na to strukurę.
Rodzina oferowanych powłok izolacyjnych posiada wyjątkową i unikalną charakterystykę, która daje w zastosowaniach przemysłowych (i nie tylko) zasadnicze oszczędności energii, żywotność, sprawność w aplikacji i użytkowaniu.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Nie docieplać.
Jak tak można pisać 12%?????zmarek pisze:Na Twoim miejscu wydałbym te pieniądze na lepszy piec lub pompę ciepla lub na dobre docieplenie poddasza. Przez sciany ucieka ok. 12% ciepła a przez poddasze 30. Prosty rachunek. Lepiej położyć agregatem tynk ciepłochronny (różnica między zwykłym tynkiem cementowym a ciepłochronnym jest niewielka licząc łącznie z robocizną) i na to strukurę.
Czy jak dołoży izolacji np po 50cm do podłogi i dachu to też będzie ścianą 12% uciekało?
Czy jak wyburzę jedną ścianę to o 3 % pogorszy się izolacja ?
-
JBZ
Słusznie Dracco masz obawy.
Na Twoje pytania można odpowiedzieć wyłącznie po wykonaniu obliczeń cieplno-wilgotnościowych oraz analizy ekonomicznie uzasadnionej grubości dodatkowej izolacji cieplnej, jak też wymagań co do wyprawy elewacyjnej. Zajrzyj na BDB i przeczytaj w dziale "Z życia wzięte" o niemal identycznym przypadku docieplenia plebanii styropianem i czym się to skończyło.
Pozdrawiam,
Jerzy Zembrowski
Na Twoje pytania można odpowiedzieć wyłącznie po wykonaniu obliczeń cieplno-wilgotnościowych oraz analizy ekonomicznie uzasadnionej grubości dodatkowej izolacji cieplnej, jak też wymagań co do wyprawy elewacyjnej. Zajrzyj na BDB i przeczytaj w dziale "Z życia wzięte" o niemal identycznym przypadku docieplenia plebanii styropianem i czym się to skończyło.
Pozdrawiam,
Jerzy Zembrowski
-
JBZ
Tak sobie czytam i myśle że ten problem będzie narastał.Użytkownicy ścian trójwarstwowych z lat 80-90 zaczna coraz częściej pukać z tym problemem.
I kurcze każdy zawodowiec wie,że tu jest bagno wynikajace z fizyki budowli gdyż tym docieplaniem takiego sandwich-a mozna jeszcze sobie zaszkodzić czy z wewnątrz czy z zewnątrz.
Tak marzy mi się że bez opracowania technologii chemicznego usuwania istniejącego styropianu ze ściany warstwowej i wprowadzeniu tam natryskowego poliuretanu tym biednym ludziom pozostanie tylko płacic za ogrzewanie i płakać bo kazda złotówa na docieplenie to potegowanie ich kłopotów w późniejszym czasie.
I kurcze każdy zawodowiec wie,że tu jest bagno wynikajace z fizyki budowli gdyż tym docieplaniem takiego sandwich-a mozna jeszcze sobie zaszkodzić czy z wewnątrz czy z zewnątrz.
Tak marzy mi się że bez opracowania technologii chemicznego usuwania istniejącego styropianu ze ściany warstwowej i wprowadzeniu tam natryskowego poliuretanu tym biednym ludziom pozostanie tylko płacic za ogrzewanie i płakać bo kazda złotówa na docieplenie to potegowanie ich kłopotów w późniejszym czasie.