Mieszkanie - na co zwracać uwagę przy zakupie?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: Mieszkanie - na co zwracać uwagę przy zakupie?
Na pewno warto zweryfikować samego dewelopera, podzwonić, popytać i sprawdzić co polecają ludzie. Miałam okazję natrafić na deweloperów, u których obsługa klienta była na bardzo słabym poziomie, a u takiego szkoda zostawić swoje pieniądze. Ostatecznie dogadałam się z Victorią Dom i jestem bardzo zadowolona, dlatego mogę Wam ich śmiało polecić. Z resztą teraz otworzyli sprzedaż nowych inwestycji, także warto.
-
owsianka91
- Początkujący

Na pewno na lokalizację, funkcjonalność mieszkania i okolicę. Mi w oko wpadły ostatnio mieszkania nowe z DIAMENTOWE WZGÓRZE i zastanawiam się nad zainwestowaniem w jedno. Oferta spełnia wszystkie moje oczekiwania.
Ja to jestem za tym, aby sprawdzić co już powstało, żeby nie było, że jakaś nowa firemka nie dociągnie projektu, bo przeszacuje swoje możliwości…
-
Weronika321
- Początkujący

Ja ogólnie uważam że przy kupnie mieszkania warto poradzić się profesjonalisty. Stąd też warto współpracować ze sprawdzonym biurem nieruchomości. Jeżeli szukałby ktoś takiego w Poznaniu to mam firmę do polecenia na PW.
Nam się trafił fajny apartament na Mokotowie i to chyba będzie nasze wymarzone mieszkanie.
Ja również uważam, że zacząć należy od sprawdzenia dewelopera. My szukaliśmy już zrealizowanych inwestycji. Na początku tych sprzed kilku lat, by wiedzieć co się zmieniło, jeśli już i jak obecnie wyglądają te budynki. Następnie odwiedziliśmy kilka bloków oddanych do użytku niedawno. Kwestia wykończenia, zagospodarowania terenu czy funkcjonalności. Udało nam się trafić bardzo dobrze na firmę Szklane Tarasy.tekla62 pisze:Na pewno warto zweryfikować samego dewelopera, podzwonić, popytać i sprawdzić co polecają ludzie. Miałam okazję natrafić na deweloperów, u których obsługa klienta była na bardzo słabym poziomie, a u takiego szkoda zostawić swoje pieniądze. Ostatecznie dogadałam się z Victorią Dom i jestem bardzo zadowolona, dlatego mogę Wam ich śmiało polecić. Z resztą teraz otworzyli sprzedaż nowych inwestycji, także warto.
-
ArkadiuszKrol
- Superużytkownik

Warto zwrócić także uwagę na układ pomieszczeń oraz sprawdzić, czy mieszkanie nie jest zadłużone. Ja korzystałem z usług biura nieruchomości hasztagnieruchomosci.pl. Pomogli mi znaleźć bardzo ładne mieszkanie i wynegocjować lepsze warunki transakcji.
no tak, jak z rynku wtórnego...jak z pierwotnego to głównie techniczne rzeczy. ja widziałam mieszkania na osiedlu na górnej tam gdzie chcę kupić, w Kielcach to myślę ze całkiem niezle wyglądają! i myślę ze jet to fajne miejsce do mieszkania!
Fajne mieszkanie to moim zdaniem super sprawa. Ważne, aby dopasować lokalizację, metraż, rozkład pomieszczeń, żeby każdy domownik był maksymalnie zadowolony. Ja osobiście polecam tu kontakt z gryf deweloperzy mają bardzo ciekawą ofertę i nieruchomości w normalnej cenie, wiec nie trzeba angażować przesadnie dużych środków.
dopóki walczysz jesteś zwycięzcą
Moim zdaniem przede wszystkim na doświadczenie dewelopera i opinie o nim, jego wiarygodność. Jak kupowaliśmy mieszkanie, to tylko na to zwracaliśmy uwagę w pierwszej kolejności, poza doborem odpowiadającego nam lokum oczywiście 
Też tak myślę, wiarygodność dewelopera jest bardzo ważna, dlatego ja też jak wybierałam dewelopera postawiłam na atal czyli dużą, znaną i stabilną finansowo firmę
Ja zwróciłem uwagę przede wszystkim na cenę, lokalizację oraz standard inwestycji. Ważne było dla mnie także ułożenie mieszkania. Ostatecznie zdecydowałem się na 3 pokojowe mieszkanie na osiedlu Botanika w Krakowie. Inwestycja jest bardzo dobrze zlokalizowana i przystosowana do młodych rodzin z dziećmi.
Ja bym pytała o instalację elektryczną. Taka moja podpowiedź. Syn właśnie wymieniał w całym mieszkaniu. Dużo kucia, bałaganu i roboty. Sytuację prawną. Jest na to jakiś czas. Nawet po podpisaniu umowy przedwstępnej a nawet po podpisaniu kredytu w banku chyba 2 tyg na zerwanie umowy.
No i polecam zajrzeć sobie na stronę:
https://homly.to/artykuly/umowa-przedwstepna-zadatek-jak-to-dziala
Opisane jest tutaj jakie informacje powionny się znaleźc w umowie przedwstępnej.
No i polecam zajrzeć sobie na stronę:
https://homly.to/artykuly/umowa-przedwstepna-zadatek-jak-to-dziala
Opisane jest tutaj jakie informacje powionny się znaleźc w umowie przedwstępnej.
Musisz uwagę zwrócić na poprzednie inwestycje, zwykle takie inwestycje są na stronie internetowej w jakiejś zakładce. Ja patrzę na to co znajduje się przy mieszkaniu, czy tak jak Dom Development zwraca uwagę jest ładna zieleń, jakiś plac zabaw, czy są sklepy, czy lokalizacja jest rozwojowa. To są bardzo ważne aspekty, o których nie warto zapominać. Kompleksowa budowa to coś na co właśnie powinno zwracać się uwagę.
-
NikodemPiasek
- Początkujący

My z żoną korzystamy po prostu z usług dewelopera. Jednak kupić nowe jakoś pewniej niż mieszkanko w 50 letnim bloku czy kamienicy. Deweloper od którego kupujemy "nasze cztery ściany" w Mogilnie pracuje już od wielu lat i ma dobre opinie więc wzbudził nasze zaufani.