Optymalizacja/remont ogrzewania w domu

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Starry_air
Początkujący
Początkujący

Optymalizacja/remont ogrzewania w domu

Post autor: Starry_air »

Dzień dobry,

dom mojej mamy to szeregowy dwukondygnacyjny budynek jednorodzinny o pow. ok. 200-250m2 z dostępem do ciepła miejskiego. Cała koncepcja instalacji CO jest stara i była przygotowana pod zupełnie inne warunki (lokatorskie). Postaram się jak najjaśniej przedstawić, jak wygląda obecnie i jakie są nasze cele.

Węzeł znajduje się w garażu. Stamtąd system rozprowadza wodę po grzejnikach na dwóch kondygnacjach, sterowany z termostatu przewodowego umieszczonego w największym pokoju na pierwszym piętrze. Pierwsze piętro zajmowane jest przez moją mamę, zaś partner jest wynajmowany, co powoduje, że w domu mieszkają ludzie o różnych preferencjach co do temperatury, tj. zazwyczaj oznacza to, że moja mama woli temperaturę niższą, w okolicach 17-19C, w zależności od pomieszczenia, wynajmujący zaś zwykle wyższą, 20C+.

Jakie byłyby cele modernizacji:

- by na dwóch piętrach można było uzyskać temperaturę, która jest komfortowa dla mieszkających tam ludzi, przy czym na piętrze wynajmowanym w okolicach 20.5C, być może wyższej, jeśli ktoś bardzo by sobie tego życzył (w końcu jest to bardziej opłacalne niż nieuniknione dogrzewanie elektryczne), na piętrze zamieszkanym zaś ok. 18-19C;
- aby nie istniała możliwość znacznego podniesienia docelowej temperatury samodzielnie przez lokatorów,
- aby grzejniki wyłączały się przy otwarciu okna,
- aby istniała możliwość programowania dziennego (przynajmniej z grubsza).

Domyślam się, że zawierać się w tym będzie kupno nowego termostatu, nowych głowic z jakimiś elektronicznymi funkcjami itp., ale trudno mi, zupełnemu laikowi, opracować jakiś spójny plan.

Dzięki za pomoc!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”