Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.
Głównie montuje Lechmę jest ok moim zdaniem jest to dobry wybórdo ogrzewania domu mam u siebie dom ogrzany i ciepłej wody do oporu dla 4 osób. Jedna uwaga nie za dużej mocy w Twoim przypadku max 12 kw
TeCe czym się różni palenie w kominku z płaszczem czy bez płaszcza inaczej dostarczamy wkładamy drewno czyścimy sprzątamy ? " kotłownia w salonie" czyli co pompy zawory przewody na wierzchu ?
potwierdzam, ze to kotłownia w salonie, wolałbym rozprowadzanie ciepła przewodami powietrznymi. kominek z płaszczem wodnym to nic innego jak kocioł na paliwo stałe ze wszystkimi tego konsekwencjami.
słłyszałem że kominki z odpowadzonymi kanałami ciepłego powietrza powodują straszne kurzenie sie domu .
czy to jest prawda ??? jak to wygląda w praktyce
Myśle na poważnie z płazczem wodnym, gdyż ogrzewam wodę na prąd a do tej pory ogrzewałęm mieszkanie prądem , sam nie wiem na co sie zdecydować.
Prosze o opinie jeżeli mozna i pomoc
z góry dziękuję
astim pisze:potwierdzam, ze to kotłownia w salonie, wolałbym rozprowadzanie ciepła przewodami powietrznymi. kominek z płaszczem wodnym to nic innego jak kocioł na paliwo stałe ze wszystkimi tego konsekwencjami.
Kolego chyba nie wiesz o czym piszesz. Czym się różni kominek z płaszczem wodnym od kominka konwekcyjnego? moim zdaniem niczym oprócz tego że kominek z płaszczem wodnym ma większą sprawność i można ogrzać całą powierzchnię domu niezależnie od odległości i położenia pomieszczeń dodatkowo można podgrzewać C.W.U.
jeżeli mam miec wodę do mycia to czy obieg wody, która płynie w kaloryferach bedzie w ten sam sposób podłącona do koninka??
Bedę potrzebował jakis duzy zbiornik na wodę który bedzie sie nagrzewał???
posiadam pomieszczenie gospodarcze ( 4m2) za ściana w której ma stac kominek,
prosze o odpowidź
pozdrawiam dziekuję
Tak,bojler (podgrzewacz) się przyda,ta sama woda co do grzejników, grzeje też CW.
Zobacz schemat:http://www.makroterm.pl/img/7313558_schemat+_podlogowka+_grzejniki_+_foto.pdf
(Niepotrzebne ze schematu wykasuj)