Szkielet drewniany a płyta warstwowa
Szkielet drewniany a płyta warstwowa
Czy któryś z forumowiczów spotkał się z technologią płyt warstwowych (pianka) i szkieletu drewnianego? Ma to sens? Mam trochę takich płyt i chcę je w ten sposób wykorzystać.
Re: Szkielet drewniany a płyta warstwowa
Cała idea raczej mija się z celem.
Płyta warstwowa zamknie budynek jak worek foliowy, a budownictwo szkieletowe jest tego przeciwieństwem - budynek szkieletowy "oddycha".
Płyta warstwowa zamknie budynek jak worek foliowy, a budownictwo szkieletowe jest tego przeciwieństwem - budynek szkieletowy "oddycha".
Biuro projektowo inżynierskie PIEKARSKI
Łatwiej rozwiązać problem gdy go rozumiesz
Łatwiej rozwiązać problem gdy go rozumiesz
Jeśli jednak bardzo będziesz chciał płytę warstwową, to chociaż wybierz taką, która będzie dobra.
Dokładnie tak, tutaj wybór odpowiednich parametrów ma kluczowe znaczenie. Z takich lepszych firm produkujących płyty warstwowe wskażę na Kingspan. Pewnie Wam znana bo cieszy się dużą popularnością i dobrymi opiniami. Wiesz, wybierając dobrą markę masz pewność, że współczynnik termoizolacji będzie na wysokim poziomie.
-
Grzesiek89
- Zainteresowany

Również polecam płyty i panele warstwowe. Dla mnie, jak i wielu innych, znanych mi osób był to dobry wybór. 
Polecam poczytać o nowinkach ze świata płyt warstwowych.
Podbijam powyższe - fbh.ostrowski ma naprawdę dobre płyty. Generalnie duży wybór: płyta warstwowa pur, pvc, psp, hpl itd., z resztą w razie pytań chętnie pomagają.
trab22 pisze:Cała idea raczej mija się z celem.
Nie masz racji, typowy budynek szkieletowy nie "oddycha" stąd musi mieć odpowiednią wentylację inaczej wchodzi bardzo szybko grzyb. Typowy budynek szkieletowy zabezpiecza się od wewnątrz folią, która niczego nie przepuszcza. Pytanie pozostaje otwarte, czy typowy szkielet jak pod osb wystarczy do utrzymania budynku z przykręconymi od zewnątrz płytami warstwowymi?