Jak oszczędzać wodę w domu?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Jak oszczędzać wodę w domu?
też staram się oszczędzać wodę w domu
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Wody szarej się nie podgrzewa, nie ma więc wpływu na zużycie prądu. ja osobiście mam termy pojemnościowe pod zlewozmywakiem i w łazience, oraz prysznic i baterie bezdotykowe
Ja nadal zapraszam sąsiadkę na wspólną kąpiel.
A ja znalazłam cykl artykułów właśnie na temat oszczędności w kuchni. Sama staram się tak funkcjonować w kuchni, by jak najmniej zużywać wody i energii, na pewno dobrym pomysłem była decyzja o zmywarce, dobrze jest też mieć wszystkie sprzęty AGD w najwyższej klasie energetycznej.
I tu widzę rzeczywiste możliwości w oszczędzaniu energii. Można też sąsiadkę zaprosić na telewizję,Bolas pisze:Ja nadal zapraszam sąsiadkę na wspólną kąpiel.
a nawet na obiad i vice versa. To już jest prawie połowa kosztów energii. O innych opcjach nawet nie
wspomnę
Jak oszczędzać wodę w domu i ogrodzie?
dobrym sposobem na oszczedzanie wody jest montaz baterii z trybem oszczedzania wody np marki roca, ktore cechuja sie tez nowoczesnym designem
Duże oszczędności daje zamontowanie regulatora pompy cyrkulacyjnej np: ST-11 Eco Circulation tech sterowniki. Sprawia to, że woda, jest dostarczana do punktu poboru niemal natychmiast, nie trzeba czekać aż się woda ogrzeje i ona leci i leci przez 10 sekund, w wymiarze miesięcznym, to kilkanaście litrów i zmarnowana energia, woda. Posłuchaj tego https://www.youtube.com/watch?time_cont ... lGnQiiUwL4
Wodę oszczędzać można na wiele różnych sposobów i naprawdę warto to robić.
Silver Service - usługi sprzątające
całkiem nieźle może sprawdzić się zbiornik na deszczówkę - zwłaszcza jeśli mamy sporych rozmiarów ogród. Zamiast korzystać z bieżącej wody, zapewnimy sobie sporą rezerwę, która wystarczy nam na spory okres czasu. Sam zbiornik kupowałem od sklep.zbiorniki.szczecin.pl
- Złotowłosa
- Superużytkownik

Ale czemu chcecie oczyszczać wodę z kranu? Generalnie kranówka chyba w większości Polski jest zdatna do picia, a filtry wypłukują z niej wszystko to co jeszcze może być wartościowe (minerały). Picie wody "oczyszczonej" nie sprzyja gospodarce mineralnej organizmu. Ja wciąż na butelkowanej, ze względu na taką wartość dodaną (jednak mają więcej różnych jonów w stosunku do kranówki), choć też 'cierpię' z tego powodu....
W kontekście suszy takie oszczędzanie wody jak najbardziej jest dobre.
W kontekście suszy takie oszczędzanie wody jak najbardziej jest dobre.
Ostatnio zmieniony 03 sie 2020, 5:55 przez Złotowłosa, łącznie zmieniany 1 raz.
-
ewacebula3
- Początkujący

wykopać studnię głębinową
może nie do końca z wodą związane ale prąd można oszczędzać z fotowoltaiką a to tez domowa oszczędność
może nie do końca z wodą związane ale prąd można oszczędzać z fotowoltaiką a to tez domowa oszczędność
-
kamilpytka08
- Początkujący

fotowoltaika jest najlepszym rozwiązaniem XXi wieku!ewacebula3 pisze:wykopać studnię głębinową![]()
A propos zmywarek to warto też poszukać trójkoszowej, która pozwala, przy zachowaniu gabarytu, na jeszcze większą oszczędność wody, a więc i pieniędzy. Np. zmywarki z systemem maxi flex coś takiego posiadają.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Jak oszczędzać wodę w domu i ogrodzie?
romuald pisze:A propos zmywarek to warto też poszukać trójkoszowej, która pozwala, przy zachowaniu gabarytu, na jeszcze większą oszczędność wody, a więc i pieniędzy. Np. zmywarki z systemem maxi flex coś takiego posiadają.
z czystej ciekawości, zadałem sobie trud i założyłem podlicznik do termy grzejącej wodę pod zlewem w kuchni oraz do zmywarki. Przez tydzień myłem naczynia ( dwie osoby) pod kranem. Okazało się, że minimalnie mniej prądu zużyła terma niż jedno zmywanie w zmywarce.
rekuperacja od 1989r