Styrodur na fundamenty czy nie
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
adrian1975
- Początkujący

Styrodur na fundamenty czy nie
Witam
W projekcie domu niepodpiwniczonego mam ściany fundamentowe ocieplone STYRODURM. Znajomy doradza mi aby z tego ocieplenia zrezygnować, a zastosować jedynie ABIZOL, który zresztą w projekcie jest. Jakie rozwiązanie warto zastosować?
Pzdr
W projekcie domu niepodpiwniczonego mam ściany fundamentowe ocieplone STYRODURM. Znajomy doradza mi aby z tego ocieplenia zrezygnować, a zastosować jedynie ABIZOL, który zresztą w projekcie jest. Jakie rozwiązanie warto zastosować?
Pzdr
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Ale jak wnioskuję, że forumowicz pyta o sens izolacji z zewnątrz.T. Brzęczkowski pisze:Izolacja termiczna ma sens tylko dookoła a nie z jednej strony. Zaś w fundamencie w ogóle nie ma sensu, bo po co go grzać. Obecne wymogi energetyczne wymuszają ściany izolowane od środka, izolacja w podłodze, zamyka się z izolacją w ścianie.
Jeśli fundament chce ocieplić z zewnątrz to pewnie ściany też.
Więc ściana od spodu (na styku z fundamentem) nie jest izolowana. Ciepło ze ściany nie ucieknie poprzez ocieplenie ściany, Ciepło też nie ucieknie poprzez podłogę, bo ją ocieplamy. Ale będzie uciekało kierunkiem: ściana parteru- ściana fundamentowa- grunt albo na zewnątrz budynku. Droga bardzo krótka. Przy niskich temperaturach zewnętrznych w krawędziach przypodłogowych na ścianie może pojawić się wilgoć a w konsekwencji grzyb. Oczywiście wszystkich słabych miejsc w budynkach nie da się wykluczyć, ale ich skutki albo lepiej przyczyny minimalizować trzeba.
-
norbiwolow
- Aktywny

im wiecej czytam tym mniej wiem
to w końcu izolować czy nie a jezeli tak to co i jak; jak krowie na rowie:)
między sciane fundamentowa a ściany parteru 2xpapa - na zewn. bok sciany fundamentowej i ławy styropian , od środka nie wiem czy fundament ocieplać ( ściane od srodka ) czy wystarczy pozioma izolacja pod płyte fundamentową - 20 cm pod chudziaka - mostek zawsze bedzie bo przeciez pod ławę fundamentowa na dno wykopu nie połozy się izolacji ze styropianu ??:/
to w końcu izolować czy nie a jezeli tak to co i jak; jak krowie na rowie:)
między sciane fundamentowa a ściany parteru 2xpapa - na zewn. bok sciany fundamentowej i ławy styropian , od środka nie wiem czy fundament ocieplać ( ściane od srodka ) czy wystarczy pozioma izolacja pod płyte fundamentową - 20 cm pod chudziaka - mostek zawsze bedzie bo przeciez pod ławę fundamentowa na dno wykopu nie połozy się izolacji ze styropianu ??:/
Nie stosuj Abizolu tylko Dysperbit (wodorozcieńczalny). Ściany fundamentowe po zaizolowaniu pionowym (od środka i od zewnątrz) ociepl styropianem min. EPS100 gr. min. 5 cm, na to siatka z klejem. Nie ocieplaj ścian fund od środka ani ław.
Jaka izolacja pod płytę fundamentową ??
Izolację dajesz nad chudziaka pod posadzkę a pod izolacja term izolacja przeciwwilgociowa.
Ale to musisz mieć w projekcie.
Izolację dajesz nad chudziaka pod posadzkę a pod izolacja term izolacja przeciwwilgociowa.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-
adrian1975
- Początkujący

Zrobiłem tak jak kolega doradził. "Deysperbit" z obu stron ścian fundamentowych. Od zewnątrz na ściany fundamentowe jednak styropian, ale nie styrodur (jakaś tańsza odmiana), na styropian folia kubełkowa.deggial pisze:Nie stosuj Abizolu tylko Dysperbit (wodorozcieńczalny). Ściany fundamentowe po zaizolowaniu pionowym (od środka i od zewnątrz) ociepl styropianem min. EPS100 gr. min. 5 cm, na to siatka z klejem. Nie ocieplaj ścian fund od środka ani ław.
Podwójna izolacja pozioma fundamentów specjalną folia.
Wszystko to co napisałem wyżej, powstało w oparciu o analizy forum oraz doradztwo znajomego, który jest kierownikiem na składzie budowlanym.
PZdr