Ile wynoszą opłaty (chyba notarialnie jeśli dobrze się orientuję)
związane z przepisaniem działki a także ile kosztuje wymierzenie
działki - chodzi mi o to, że jest pewne pole i trzeba by odmierzyć
pewną jego część na działkę.
Obawiam się również, że taka procedura może długo trwać. Nie chcę, by rozpoczęcie budowy hamowały urzędy. Czy można tego jakoś uniknąć?
Poza tym od kupna/otrzymania gruntu do budowy droga biegnie przez załatwianie pozwoleń - czy to długa i kosztowna droga, czy nie ma się czego obawiać?
Jestem na początku budowlanej ścieżki :-)
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Jestem na początku budowlanej ścieżki :-)
Jeśli ktokolwiek kiedykolwiek powie Ci, że nie jesteś fachowcem w dziedzinie, w której chcesz się realizować, przypomnij mu, że Titanica budowali profesjonaliści a Arkę Noego grupka laików.
Przpisanie działki zależy od jej wartości. Minimalna opałata lekko 1000 zł. Geodeta za aktualizację mapy weźmie z 700-1000 zależy od ilości pkt pomiarowych. Ale zanim kupi Pan działkę to niech się Pan dowie czy jest tam woda. Bez tego nie będzie pozwolenia na budowę. Proszę nie wierzyć w zapewnienia, że gdzieś w pobliżu jest rura z wodą bo może się okazać, że jest to przyłącze o małej średnicy lub jakaś stara nieczynna rura. Najlepiej zwrócić się do miejscowych wodociągów o określenie warunków podłączenia. Przy okazji sprawdzić czy jest prąd pociągnięty. Potem można zlecić projekty i wystąpić o pozwolenie na budowę. A i zapomniałbym o najważniejszym. Jeżeli istnieje plan zagospodarowania przestrzennego to trzeba też sprawdzić czy można tam coś budować. Pozdrawiam.
projekty przyłączy wod-kan. info na priv.