Stawiam garaż z płyty warstwowej 6m x 13m. Ściany przy posadzce i wieńcu będą spięte ceownikiem. Pytanie o belki na dach. Płyta (styropianowa) zakładam około 12 kg m2, całość około tony plus 5cm śniegu. Sumując wyszło, że muszę wejść na dach, gdyby zmienił się klimat
Górny pas zamknięty profil - 50x30. dolny pas 50x20. Wysokość kratownicy 30cm. Wykratowanie pręt fi 12. Są jeszcze takie same długości i wysokości z ceowników i kątowników.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi.
P.S.
Kończyłem policealne "projektowanie architektoniczne". Ciężko powiedzieć po 20 latach, nie pracując w branży, że mam jakieś pojęcie, raczej tylko, że wiem czego chciałbym uniknąć, że jest mnóstwo innych współczynników niż ciężar własny materiału, których nie należy bagatelizować. Wiem, że ten dach się raczej nie zawali ale jak pisałem wyżej nie chcę biegać z wiadrami i "łatać dziur". Chwyciłem też do ręki "Przykłady obliczeń konstrukcji stalowych" Z. Boretti, W. Bogucki., w nadziej, że sobie wyliczę ale mnogość wzorów i mojej nie wiedzy skierował mnie tutaj. Po szkole zostało mi doświadczenie - "to chyba nie powinno tak wyglądać". Jeżeli sprawa będzie wymagał wizyty u konstruktora i zapłacenia jakieś przyzwoitej kwoty za ten skromny przybytek to to uczynię.