Witam szanownych forumowiczów,
Ze względu na dość płytko znajdujące się wody gruntowe chciałbym wykonać drenaż opaskowy wokół ławy fundamentowej. Problem jest taki że wodę przy wykopach pod ławy miałem także w wewnętrznej częsci budynku. Teraz w porze suchej. po wylaniu chudziaka i ław woda zniknęła ale obawiam się czy nie będzie pojawiać się tam np. wiosną kiedy poziom wód gruntowych jest wyższy.
Czy wykonuje się drenaż także do środka budynku? Jak rozwiązać ten problem, zwłaszcza że ławy już stoją?
drenaż opaskowy
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Z tego co wiem wykonuje się ale to wszstko na ten temat z mojej ztrony. Moim zdaniem drenaż opaskowy i ciężka izolacja przeciwwodna powinna wystarczyć. Drenaż opaskowy działa w ten sposó, że obniża pozim wody gruntowej do takiej wysokości, aby fundamenty "nie stały" w wodzie. Jeżeli mimo drenażu woda pojawia sie w środku, to został on źle wykonany(zbyt płytko, za daleko od budynku lub po prostu ze złymi spadkami). W takim przypadku drenaż wew jest niepotrzebny.
projekty przyłączy wod-kan. info na priv.
Ostatnio myślałem zrobić u siebie coś takiego i pytałem fachowca. Tak mi powidział. Z tego co pamiętam ze studiów też tak mnię uczyli. Poza tym w domu w którym mieszkam aktualnie drenaż jest trochę bliżej (ok 0,5 m) i działał. Tylko, że to było robione w latach 50-tych. Pozdrawiam.
projekty przyłączy wod-kan. info na priv.