Witam wszystkich
Mam pytanko z prawa
W niedalekiej przyszłości z żoną chcemy budować dom na działce u jej rodziców Chcielibyśmy pozałatwiać wszystkie sprawy formalne (czytaj przepisu gruntu i takie tam) w ten sposób żeby wszystko póki co nie było na nas ale żeby w przyszłości nie "zgłosiły" sie po tzw. majątek osoby trzecie
Zna ktoś może przepis prawny który mógłby regulować taki zapis?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Pytanie z prawa - dom na działce
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Wiem z doświadczenie że takie nieuregulowane sprawy to tylko kłopoty w przyszłości.
Jak teraz tego nie uregulujecie to rodzina wiedząc o tym będzie bardziej "zachęcona" do upominania się o swoją część. A jeżeli nawet jakiś przepis by wam zagwarantował prawo do budynku to co z tego jak budynek nie stoi na waszej działce. Może dopuki rodzice żyją będzie OK, ale co później? (zakładam że są inni spadkobiercy do tej działki)
Jak teraz tego nie uregulujecie to rodzina wiedząc o tym będzie bardziej "zachęcona" do upominania się o swoją część. A jeżeli nawet jakiś przepis by wam zagwarantował prawo do budynku to co z tego jak budynek nie stoi na waszej działce. Może dopuki rodzice żyją będzie OK, ale co później? (zakładam że są inni spadkobiercy do tej działki)
Niech rodzice zrobią darowiznę na żonę. Jeżeli żona ma rodzeństwo to i tak się zgłoszą i tak chyba że się zrzekną prawa do tzw. zachowku. Jedynie w przypadku zapisania w testamencie nikt nie ma prawa do działki. Ale niech rodzice żyją jak najdłużej.
Ale zawsze mogę się mylić, bo nie jestem prawnikiem.
Pozdrawiam.
Ale zawsze mogę się mylić, bo nie jestem prawnikiem.
Pozdrawiam.