Kosiarka do koszenia trawy
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Kosiarka do koszenia trawy
Witam. Szukam kosiarki do koszenia trawy. Do koszenia mam całkiem nie dużo bo jakieś 200 m2. Zainteresowałem się czymś z husqvarny. Mój znajomy ma pilarkę od nich i się sprawuje bardzo dobrze to pomyślałem że kosiarka nie będzie gorsza i będzie dobrze kosić. Mógłby mi ktoś polecić jakiś konkretny model z husqvarny? Pozdrawiam
Z kosiarkami jest jak z samochodami. Idzie się do salonu kosiarek (salon husqvarna) podaję się jaką powierzchnię chce się kosić ile razy w tygodniu a tam ludzie z branży dobiorą odpowiedni sprzęt.
"Siedzę" już kilka lat w temacie ogrodnictwa (prowadzę własną działalność) i co mogę stwierdzić to jakość kosiarek tej firmy z roku na rok niestety jest coraz gorsza, co nie zmienia faktu iż dalej montują najlepsze silniki marki Briggs & Stratton. IMHO najlepiej aktualnie na rynku wypada firma STIGA jeżeli chodzi o stosunek CENA/JAKOŚĆ.
"Siedzę" już kilka lat w temacie ogrodnictwa (prowadzę własną działalność) i co mogę stwierdzić to jakość kosiarek tej firmy z roku na rok niestety jest coraz gorsza, co nie zmienia faktu iż dalej montują najlepsze silniki marki Briggs & Stratton. IMHO najlepiej aktualnie na rynku wypada firma STIGA jeżeli chodzi o stosunek CENA/JAKOŚĆ.
Poważnie stiga się tak poprawiła? Bo do tej pory miała opinie sprzętu raczej jedno, góra dwusezonowego, no chyba, że z ceną już tak zeszli w dół, że przykrywa to wszystkie mankamenty jakościowe? Szczerze mówiąc nie widzę tego obniżenia jakości husqvarny, natomiast mam wrażenie, że w H coraz lepiej dbają o klienta, np. teraz można zrobić przegląd kosiarki za niecałe 80 złotych (kiedyś to kosztowało drożej), a do tego dostaje się jeszcze olej gratis więc też się jest te dwadzieścia kilka złotych do przodu.
Ceny sprzętu husqvarny są nie adekwatne do jakości ich sprzętu niestety. Do tego dochodzi odwieczny problem stosowania "siodła" noża kosiarki z bardzo słabej jakości aluminium. Ok zgodzę się, że innego wyjścia nie ma jak aluminium aby nie uszkodzić wałka ale husqvarna ma wyjątkowe słabe te tworzywo co daje częste awarie noża i koszty związane z zakupem nowego "siodła" wraz z śrubami.
Z tym "siodłem" do noża to prawda że są za słabe.Mam taką starą kosiarke w dodatku elektryczną.
Przerobiłem to słabe miejsce tak że nóż w środku,tam gdzie się go przykręca, ma z boku 7mm oparcia metalowego z wału silnika.Sam nóż też nie jest taki normalny, ma przynitowane od spodu żyletki na końcach z cienkiego mocnego metalu.Na górnej części noża,tam gdzie od spodu jest żyletka przymocowałem coś w rodzaju skrzydełka jako wyrzutnik trawy .
Kosiarka-rakieta
Niestety wadą jest to że jak żyletka trafi na kamień lub patyk szybko się tępi...
Przerobiłem to słabe miejsce tak że nóż w środku,tam gdzie się go przykręca, ma z boku 7mm oparcia metalowego z wału silnika.Sam nóż też nie jest taki normalny, ma przynitowane od spodu żyletki na końcach z cienkiego mocnego metalu.Na górnej części noża,tam gdzie od spodu jest żyletka przymocowałem coś w rodzaju skrzydełka jako wyrzutnik trawy .
Kosiarka-rakieta
Fakt faktem, że jest to dobre rozwiązanie ponieważ poważne uszkodzenie wałka jest zmniejszone do minimum, ale ... Gdy jadę do klienta skosić trawę to naprawdę można spotkać różne rzeczy w trawie nawet po wcześniejszym sprawdzeniu terenu. Pamiętam 2 lata temu gdy zakupiłem 3 kosiarki marki husqvarna to zdarzało się 2 razy w ciągu tygodnia wymiana siodła aluminiowego. Dodam, że kosiarki firmy husqvarna roczników 1997-1999 są nie do zniszczenia. Siodło stalowe ale i sam wał jest nie zniszczalny.
Co do własnoręcznie ulepszanych noży to trzeba bardzo uważać ponieważ nóż musi być idealnie wyważony żeby kosiarka przetrwała minimum te 3 sezony. Gdy donitujemy różnego typu dodatki typu "żyletki" to bardzo szybko możemy rozkalibrować wał a co za tym idzie koszt naprawy jest minimalnie niższy niż koszt nowej kosiarki z tym samym silnikiem.
Co do własnoręcznie ulepszanych noży to trzeba bardzo uważać ponieważ nóż musi być idealnie wyważony żeby kosiarka przetrwała minimum te 3 sezony. Gdy donitujemy różnego typu dodatki typu "żyletki" to bardzo szybko możemy rozkalibrować wał a co za tym idzie koszt naprawy jest minimalnie niższy niż koszt nowej kosiarki z tym samym silnikiem.
Re: Kosiarka do koszenia trawy
Znalazłam coś co moze znalezc sie w takim ogrodzie - zresztą maszyny ogrodnicze maja już mocno obcykane w OBI, a wybór tak naprawde jest spory. Warto na pewno zajrzeć.
W wyborze odpowiedniej kosiarki pomógł mi ten artykuł, polecam zajrzeć w wolnej chwili
http://www.e-ogrodek.pl/a/wybieramy-kos ... 19387.html
http://www.e-ogrodek.pl/a/wybieramy-kos ... 19387.html
Kupiłem dobrą kosiarkę Stiga. Model spalinowy, o pojemności 140 cm³ i mocy 2,20 kW przy 2900 obr./min. Podoba mi się, że kosiarka ma 4 funkcje koszenia: zbierania, wyrzutu tylnego, wyrzutu bocznego lub mulczowania (rozdrobnienie skoszonej trawy i rozrzucaniu jej po podłożu w celu użyźnienia gleby).
Za dobrą kosiarkę trzeba sporo zapłacić.. niestety.
-
jacekmogliwia
- Zaawansowany

Macie taką z napędem? Po jakim czasie się wam zepsuła?
-
ArkadiuszKrol
- Superużytkownik

Ja zdecydowałem się na kosiarkę spalinową z napędem od firmy Stihl. Jest wydajna, prosta w obsłudze i niedroga. Kosiarkę zamówiłem od firmy ogrod-dom.pl. Jestem bardzo zadowolony z jej działania.