Strzemie ma 15 cm zew. fi 6, co daje w srodku 13,8 wsadzilem tam 5 pretow fi 16 i jak na moja wiedze to wiecej sie nie da, a gdzie tam 8 pretow ??
przezbrojenie ?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
przezbrojenie ?
Mam podciag, belka zelbetowa o wymiarach 20/40, zastosowano strzemie 15/35, kierownik budowy zarazem projektant chce miec dolem 6 pretow fi 18 i gora 2, po negocjacjach ze wzgledu na brak takiej stali u dostawcy materialu zgodzil sie na stal fi 16 lecz mam dolozyc 2 prety dolem - jak to wykonac ?? 
Strzemie ma 15 cm zew. fi 6, co daje w srodku 13,8 wsadzilem tam 5 pretow fi 16 i jak na moja wiedze to wiecej sie nie da, a gdzie tam 8 pretow ??
Podciąg nie jest przezbrojony. Stopień zbrojenia niewiele przekracza wartość 0,02.
Problem jest gdzie indziej. Jeśli projektant konstrukcji stwierdził, że podciąg przenosi zginanie o takiej wartości iż będzie konieczne stosowanie 6 szt. prętów fi 18 to powinien przyjąć :
- jeden rząd zbrojenia dołem i szerokość strzemienia 22 cm (6+18+20+18+20+18+20+18+20+18+20+18+6) mm
Tego nie zrobił. 20 mm to min. rozstaw prętów w świetle jaki jest tutaj dopuszczalny.
-dwa rzędy zbrojenia dolnego. W niższym (pierwszym) maksymalnie 4 pręty fi 18 mm.
a w drugim co najmniej 2 pręty, z zachowaniem odległości w świetle rzędów min. 20 mm.
Przekroje w obydwu przypadkach mają trochę inną nośność i powinny być sprawdzone obliczeniowo.
A z ośmioma prętami to trzeba również w więcej niż jednym rzędzie. Najlepiej zastosować dodatkowe strzemiona ( np. co 40 cm niższe strzemię o 20 mm). Mocować pręt w pionie nad prętem w celu właściwego dostępu betonu.
I jeśli trzymać się reguł to szerokość strzemienia (6+16+20+16+20+16+20+16+6)musi mieć 13.6 mm . Ma 150- jest dobrze. W drugim rzędzie wyżej podobnie. Tylko sprawdzić nośność belki, gdyż drugi rząd ma inny wpływ na pracę belki niż pierwszy.
Na marginesie. Ile długości ma ta belka. Ile jest metrów w świetle podpór (słupów) i co będzie dzwigać.
Problem jest gdzie indziej. Jeśli projektant konstrukcji stwierdził, że podciąg przenosi zginanie o takiej wartości iż będzie konieczne stosowanie 6 szt. prętów fi 18 to powinien przyjąć :
- jeden rząd zbrojenia dołem i szerokość strzemienia 22 cm (6+18+20+18+20+18+20+18+20+18+20+18+6) mm
Tego nie zrobił. 20 mm to min. rozstaw prętów w świetle jaki jest tutaj dopuszczalny.
-dwa rzędy zbrojenia dolnego. W niższym (pierwszym) maksymalnie 4 pręty fi 18 mm.
a w drugim co najmniej 2 pręty, z zachowaniem odległości w świetle rzędów min. 20 mm.
Przekroje w obydwu przypadkach mają trochę inną nośność i powinny być sprawdzone obliczeniowo.
A z ośmioma prętami to trzeba również w więcej niż jednym rzędzie. Najlepiej zastosować dodatkowe strzemiona ( np. co 40 cm niższe strzemię o 20 mm). Mocować pręt w pionie nad prętem w celu właściwego dostępu betonu.
I jeśli trzymać się reguł to szerokość strzemienia (6+16+20+16+20+16+20+16+6)musi mieć 13.6 mm . Ma 150- jest dobrze. W drugim rzędzie wyżej podobnie. Tylko sprawdzić nośność belki, gdyż drugi rząd ma inny wpływ na pracę belki niż pierwszy.
Na marginesie. Ile długości ma ta belka. Ile jest metrów w świetle podpór (słupów) i co będzie dzwigać.
Belki maja od 4 do 6 m w switle, oparte na murach 25 lub 30 cm (dom dwurodzinny). Dzwigac beda sciany na poddaszu 18,8 cm. Nadmienie ze strop bedzie gestozebrowy typu wienerberger, w projekcie mial byc caly lany o grubosci 12 cm, teraz bedzie mial 30cm. Ww. belki sa obnizone o 10 cm.
Projekt jest bardzo ubogi i prawie nic w nim nie ma
Projekt jest bardzo ubogi i prawie nic w nim nie ma
Projektowane zbrojenie - 6 szt. fi 18 oznacza, że jeśli jest naprawdę potrzebne to beton w belce jest również dość dobrze obciążony. Zwróć uwagę na klasę betonu. Radziłbym co najmniej B 20. To minimum. Zbrojenie strzemionami przy podporze powinno być zagęszczone (w pobliżu słupów albo ścian) Sprawdź to. Nie więcej niż 15 cm w świetle strzemion. Na pewno trzymaj się projektu, ale jeśli coś jest nie tak zgłaszaj kierownikowi budowy. I dobrze zawibruj beton. A potem pięlegnuj. Podlej strop i przykryj folią. Wypożyczenie wibratora do betonowania w wypożyczalni narzędzi bud. jeśli nie ma wibratora wykonawca nie kosztuje więcej niż 100 zł. A korzyści naprawdę duże.