Natarczywe krety
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: natarczywe krety
Jo. Działa odwrotnie niż powinien. Krety lecą do niego lepiej niż muchy do gunwa.
-
amator_jan
- Początkujący

Jak wiadomo pies to najlepszy przyjaciel człowieka więc nic dziwnego, że był w stanie rozwiązać nawet ten problem z kretami 
Jest to niestety bardzo częsty problem. Podstawą na pewno są wspomniane już w tym wątku pułapki.
Jest wiele sposobów na zwalczanie kretów, niekoniecznie trzeba zaczynać od chemii i preparatów szkodnikobójczych. Fajnie jest to opracowane na Poradniku Ogrodniczym. Można zacząć od roślin które odstraszają krety oraz wypróbować kilka innych domowych sposobów np. butelki, zapory, siatki, a dopiero na końcu spróbować radykalnych metod.
Są takie momenty, ze jedynym wyjściem jest tylko deratyzacja, bo inaczej nie jesteśmy w stanie sobie z tym poradzić. Czytałam że są firmy które mają w swojej ofercie takie usuwanie szkodników.
Na krety dobre sa petardy.
Też mam ten problem ale że jestem dobrą duszyczką i nie chce krzywdzic tych gryzoni zastosowalam siatkę na krety i póki co jest sposób. zobaczymy na jak długo
A ja mam inny sposób na krety bo wybrałam elektroniczne ultradźwiękowe odstraszacze zwierząt takich jak kuny, łasice, krety, szczury oraz małe gryzonie, które pozwalają zmniejszyć ryzyko ich wystąpienia lub zadomowienia się na chronionym terenie.
Ja proponuję przekopać teren, wysypać środki przeciw kretom i to chyba jest najlepsze rozwiązanie. Ciężko się ich pozbyć.
Radykalne metody są zakazane. Wyczytałam, że krety są pod częściową ochroną i nie można ich umyślnie płoszyć oraz niepokoić. Przepis ten nie obowiązuje co prawda w przypadku prywatnych działek, ale zabijanie kretów jest zakazane! Polecam poradnik na temat metod dozwolonych w walce z kretami - http://regiodom.pl/portal/ogrod/narzedz ... ycie-sie-kpaluch686 pisze:Jest wiele sposobów na zwalczanie kretów, niekoniecznie trzeba zaczynać od chemii i preparatów szkodnikobójczych. Fajnie jest to opracowane na Poradniku Ogrodniczym. Można zacząć od roślin które odstraszają krety oraz wypróbować kilka innych domowych sposobów np. butelki, zapory, siatki, a dopiero na końcu spróbować radykalnych metod.
Budowanie twórcze jest 
Dokładnie.. kiedyś u nas był ten sam problem i tylko to pomogło.gorgonia pisze:Ja proponuję przekopać teren, wysypać środki przeciw kretom i to chyba jest najlepsze rozwiązanie. Ciężko się ich pozbyć.
-
Nephalim123
- Aktywny

Ewentualnie siatka na krety, też daje radę
Re: Natarczywe krety
Z tego co wiem to tylko producent Target ma taką pułapkę na krety Kretołap. Jest ona nieco bestialska ale niezwykle skuteczna i eliminuje te uporczywe krety z ogrodu.
Nie chciałam kretów traktować chemią która je zabije dlatego kupiłam woreczki Kunagone z sierścią psów. Wrzuciłam je do kretowin i przysypiałam pisakiem. Woreczki skutecznie je odstraszyły. Mam nadzieję że już nie wrócą.
moi rodzice od lat walczyli z kretami, próbowali chyba wszystkiego. Nie chce myślec ile ich kosztawały wszelkie łatpki i inne SUPER ROZWIĄZANIA. Rozwiązaniem całego problemu okazał się kot:) Od czasu kiedy maja kota nie maja ŻADNEGO kreta !