Dom energooszczędny, pompy ciepła, fotowoltaika
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
erzecznikkt
- Aktywny

Re: Dom energooszczędny, pompy ciepła, fotowoltaika
Instalacja fotowoltaiczna to doskonały sposób na ekologiczną produkcję energii elektrycznej, jednak największym składnikiem kosztów utrzymania domów mieszkalnych jest energia grzewcza. Ogrzewanie nieefektywnych energetycznie budynków generuje nie tylko wysokie koszty dla ich użytkowników, ale też środowiskowe i zdrowotne. Najprostszym i najtańszym sposobem na zmianę tej rzeczywistości jest ocieplanie budynków metodą ETICS z wykorzystaniem dobrej jakości styropianu, co pozwoli ograniczyć ich zapotrzebowanie na energię, a co za tym idzie – zmniejszyć spalanie tradycyjnego opału i emisje szkodliwych związków do atmosfery. Jednym z rozwiązań, które znacząco ułatwiają proces termomodernizacji są płyty Knauf Therm ETIXX, wyróżniające się wysoką stabilnością wymiarową i dużym rozmiarem, co pozwala na przyspieszenie prac wykonawczych.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

100m2 dom z 1934 r. bez dodatkowego ocieplenia, 16 okien, 23-24 st. Wszystko na prąd , rachunek za pół roku zimy 1584 zł. z cwu i światłem.erzecznikkt pisze:Instalacja fotowoltaiczna to doskonały sposób na ekologiczną produkcję energii elektrycznej, jednak największym składnikiem kosztów utrzymania domów mieszkalnych jest energia grzewcza. Ogrzewanie nieefektywnych energetycznie budynków generuje nie tylko wysokie koszty dla ich użytkowników, ale też środowiskowe i zdrowotne. Najprostszym i najtańszym sposobem na zmianę tej rzeczywistości jest ocieplanie budynków metodą ETICS z wykorzystaniem dobrej jakości styropianu, co pozwoli ograniczyć ich zapotrzebowanie na energię, a co za tym idzie – zmniejszyć spalanie tradycyjnego opału i emisje szkodliwych związków do atmosfery. Jednym z rozwiązań, które znacząco ułatwiają proces termomodernizacji są płyty Knauf Therm ETIXX, wyróżniające się wysoką stabilnością wymiarową i dużym rozmiarem, co pozwala na przyspieszenie prac wykonawczych.
Ile spadnie zużycie na ogrzewanie, po oklejeniu ścian styropianem?
rekuperacja od 1989r
-
adam.watly1
- Początkujący

generalnie co do fotowoltaiki to polecem zielonegovolta, który u mnie robił
szwagier zakładał z inna firmą i każdy panel w inna strone a u mnie wszystko od linijki bardzo dobrze wykonane, biedny nie mógł przeżyć jak zobaczył moją instalacje 
-
wojcik.tomek82
- Początkujący

przy pompach ciepła powinna być fotowltaika bo jest bardzo duże zużycie prądu.
jak chcecie mieć dobry stanard to proponuje zadzwonić do zielonegovolta standardowo robia audyt i ofertę za darmo 
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

Pompa ciepła to urządzenie elektryczne, więc zużycie prądu będzie, ale zdecydowanie bardziej efektywne niż np przy matach grzewczych czy kotłach elektrycznych.wojcik.tomek82 pisze:przy pompach ciepła powinna być fotowltaika bo jest bardzo duże zużycie prądu.
Pompa ciepła w połączeniu z fotowoltaiką to wygoda i zdecydowana redukcja rachunków - przy odpowiednim doborze mocy instalacji PV, redukcja nawet do poziomu opłat stałych.
Takie rozwiązanie to rozwiązanie na miarę XXI wieku!
-
ewacebula3
- Początkujący

dlatego przy tym ważne jest żeby wybiegać w przyszłość i nie dać się zaskoczyć rachunkami za prąd. Fotowoltaika jest bardzo dobrym rozwiązaniem do pompy ciepła
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

Nie tylko dla pompy ciepła! Dla każdego kto płaci rachunki za prądewacebula3 pisze:dlatego przy tym ważne jest żeby wybiegać w przyszłość i nie dać się zaskoczyć rachunkami za prąd. Fotowoltaika jest bardzo dobrym rozwiązaniem do pompy ciepła
-
iwona.kukula1
- Początkujący

adam.watly1 pisze:generalnie co do fotowoltaiki to polecem zielonegovolta, który u mnie robiłszwagier zakładał z inna firmą i każdy panel w inna strone a u mnie wszystko od linijki bardzo dobrze wykonane, biedny nie mógł przeżyć jak zobaczył moją instalacje
też ich wzięłam i są ok
My nosimy się z zamiarem budowy domu energooszczędnego. Naszą uwagę zwróciła firma Espiro Property, specjalizują się w budownictwie jednorodzinnym i energooszczędnym i działają już od lat. Dlatego właśnie planujemy się na nich zdecydować, zależy nam na profesjonalnym podejściu i doświadczeniu.
-
ewacebula3
- Początkujący

zgadza sięKonsultant Viessmann pisze:Nie tylko dla pompy ciepła! Dla każdego kto płaci rachunki za prądewacebula3 pisze:dlatego przy tym ważne jest żeby wybiegać w przyszłość i nie dać się zaskoczyć rachunkami za prąd. Fotowoltaika jest bardzo dobrym rozwiązaniem do pompy ciepła
-
robert.abramowicz90
- Początkujący

Lion123 pisze:My nosimy się z zamiarem budowy domu energooszczędnego. Naszą uwagę zwróciła firma Espiro Property, specjalizują się w budownictwie jednorodzinnym i energooszczędnym i działają już od lat. Dlatego właśnie planujemy się na nich zdecydować, zależy nam na profesjonalnym podejściu i doświadczeniu.
jeżeli zależy wam na profesjonalnym podejściu to polecam zielonego volta od fotowoltaiki. Działają sprawnie, pomagają w dokumentach i wszystko jest zrobione starannie