Dom murowany vs dom z drewna
Re: dom murowany vs dom z drewna
Generalnie zarówno jedno i drugie rozwiązanie ma swoje plusy, jak i minusy..My mamy drewniany, głównie ze względu na żonę. Od zawsze mi mówiła, że marzy o takim domu. Trzeba było działać..Znalazłem firmę domtop, dostałem wycenę..no i jest .
W takiej sytuacji sporo zależy od możliwości finansowych.
Silver Service - usługi sprzątające
Jestem zdecydowanie za drewnianymi domami. Z pomocą firmy Ligar stworzyliśmy świetny projekt naszego domu, z ogrzewaniem podłogowym, kominkowy i systemem solarnym. Wykonanie firmy było terminowe i bardzo solidne, a po wprowadzeniu widzimy różnicę pomiędzy domem murowanym, szczególnie płacąc rachunki 
Jako materiał to moim zdaniem drewno wygrywa. Ale jako konstrukcja z bala a nie do końca szkielet. Bal ma zalety domu murowanego (akumulacja) wiec łatwiej te technologie porównywać. Klimat jest tez bardziej przyjazny w takim domu. Może to tylko takie "odczycie" ale bywam w takim domu na mazurach od Natur Eko Dom i czuję różnicę w użytkowaniu takiego domu. Jest przyjemniej. I pomimo akumulacji ciepła latem nie robi się jakoś mocno gorąco i duszno a zimą ściany nigdy nie są zimne. Taka to zaleta drewna.
Re: Dom murowany vs dom z drewna
Moim zdaniem jak drewniany to tylko na działkę, jako letniskowo / wypoczynkowy. Nie ma nic lepszego niż możliwość odpoczynku we własnym drewnianym domku nad jeziorem. Zresztą wystarczy jakakolwiek działka. Taki domek sam w sobie ma fajny klimat. Gdybyś szukał kogoś sprawdzonego to odezwij się do Domki Eko Architektura. My mamy od nich i wykonanie - pierwsza klasa.
-
Kazikdobry
- Aktywny

Domy drewniane są lepsze od domów murowanych, gdyż można je budować zgodnie z naturą. Drewno zawsze było przyjazne człowiekowi.
---
https://domyhbe.pl/pl
---
https://domyhbe.pl/pl
Ostatnio zmieniony 25 sie 2020, 15:39 przez Kazikdobry, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli chodzi o wady oraz zalety domu z drewna, polecam poczytać na temat "Wady i zalety budowy domów z drewna. Bardzo dużo przydatnych informacji na ten temat
Wydaje mi się, że dość dobre propozycje będą w stanie zaproponować Ci w firmie Temar z Blinna, która od 1992 realizuje takie budynki, samodzielnie przygotowują bale, potem wykonują także wykończenie takich budynków. Na pewno warto.
Mój dom zaprojektowała firma Mazurskie Domy. Projektują ekologiczne i energooszczędne domy drewniane. Świetna współpraca. Efekt końcowy rewelacja. Polecam.
Zdecydowanie dom z drewna. Jestem zafascynowany tym budulcem i uważam, że nie ustępuje konstrukcją żelbetowym. Trafiłem też na ciekawe informacje o drewnie ksiezycowym które ma niesamowite właściwości.
-
Lech Woźny
- Początkujący

Jeżeli szukasz informacji o konstrukcjach drewnianych - Domu szkieletowe , Domy letniskowe , Altany ,Wiaty oraz o innych konstrukcjach drewnianych to ja zajmuje się ciesielstwem od 30lat jest to zarówno moja Praca jak i pasja – Doradzam jak i pomagam Lech-Bud Nidzica
-
Lukasnorge
- Początkujący

Proszę o telefon 669~051~838
Firma EkoDom buduje takie domki są z woj.Pomorskim . Budują super, a kontakt z działem handlowym mega – we wszystkim pomogą.
-
rodzinny89
- Początkujący

A ja wolę domy murowane. Co prawda budowa trwa znacznie dłużej, ale są trwałe i łatwiejsze w utrzymaniu. Wszystko sprowadza się do wyboru zaufanej firmy i gotowe - można się cieszyć domem w takim samym stanie przez wiele lat. Mój budowało JW Budownictwo, z żoną mieszkamy w domu już dwa lata i wszystko jest ok. Jakbym miał się decydować jeszcze raz, też wybrałbym murowany
.
-
piotrowskagabriela
- Początkujący

Witam.
Ja razem z mężem mamy dom drewniany w tym systemie. System Thoma Holz 100, gdzie ściana jest zbudowana jest z kilku warstw desek. Dodatkowo jest to drzewo księżycowe.
Projektowała nam go i budowała polska firma.Mieszkamy tam już rok.
Zero pękań, zero plesni innych takich. I ten zapach lasu w domu.
Ściany zewnętrzne + część w środku mamy drewniane w systemie Thoma Holz 100, + ocieplenie wełną drzewną + deskowanie na zewnątrz.
Część Ścian wewnątrz + sufit jest z płyt glinianych + wełna drzewna.
Jak ktoś chciałby zobaczyć na żywo to zapraszam (woj. dolnośląskie) mój tel; 601786724
Jest wyjątkowo przytulnie i bardzo ciepło
Pozdrawiam,
Gabi
Ja razem z mężem mamy dom drewniany w tym systemie. System Thoma Holz 100, gdzie ściana jest zbudowana jest z kilku warstw desek. Dodatkowo jest to drzewo księżycowe.
Projektowała nam go i budowała polska firma.Mieszkamy tam już rok.
Zero pękań, zero plesni innych takich. I ten zapach lasu w domu.
Ściany zewnętrzne + część w środku mamy drewniane w systemie Thoma Holz 100, + ocieplenie wełną drzewną + deskowanie na zewnątrz.
Część Ścian wewnątrz + sufit jest z płyt glinianych + wełna drzewna.
Jak ktoś chciałby zobaczyć na żywo to zapraszam (woj. dolnośląskie) mój tel; 601786724
Jest wyjątkowo przytulnie i bardzo ciepło
Pozdrawiam,
Gabi