Czy można samemu założyć alarm?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Czy można samemu założyć alarm?
Lepiej zlecić to firmie z doświadczeniem, zerknij na Luxsor, służymy pomocą 
-
pawelszabla
- Aktywny

Alarm do biura zamawialiśmy przez stronę i tam też kupowaliśmy kilka elementów do drzwi – zamki, samozamykacze itd. Dobra fachowa i pomocna obsługa, krótki czas oczekiwania na zamówienie (to co mają na stronie, to faktycznie mają dostępne).
W temacie zabezpieczeń warto poradzić się u jakiejś firmy z polecenia. Mi polecono firmę ATLine z Łodzi i doskonale mi doradzono jakie zabezpieczenia będą najlepiej nadawały się do biura czy domu.
Założenie alarmu nie jest trudne, najlepiej jest wybrać inteligentne urządzenia, które będą nas informować o zagrożeniach np. wysyłając ostrzeżenie na smartfona
sugerujemy urządzenia Netatmo https://www.skynet.pl/category/inteligentny-dom 
W domu można sporo rzeczy zrobić samemu, tylko trzeba wiedzieć jak. Jeżeli interesujecie się troszkę elektroniką to smart dom stoi przed wami otworem
Ja zamówiłam już zestawy arduino i zamierzam pobawić się w automatyczne oświetlenie w domu.
Na pewno można, jeśli ktoś się na tym zna. Ja bym jednak nie ryzykowało i nie decydowała się na taką samodzielną instalację z obawy, że alarm nie będzie prawidłowo działał. A przecież właśnie system alarmowy to ma być system niezawodny, inaczej jego montaż jest bez sensu. Dlatego tez u nas alarm montowała firma MG System, która działa na terenie woj. warmińsko-mazurskiego. Bardzo solidni fachowcy, z fajnym podejściem do klienta i dużą wiedzą.
Instalacje alarmowe i systemy monitoringu to najlepszy sposób ochrony nieruchomości przed włamaniem i napadem.
Jeżeli znasz się na tym i chcesz spróbować swoich sił to w sumie możesz próbować. Sam wolałem zatrudnić kogoś kto się na tym zna i mieć pewność, że wszystko zostało podłączone i poprowadzone tak jak należy. Zarówno montażem jak i doborem odpowiedniego urządzenia zajęła się firma. Warto inwestować w swoje bezpieczeństwo
-
cartwright.mariano
- Początkujący

Ile może kosztować taki alarm?
-
ArkadiuszKrol
- Superużytkownik

W moim biurze instalacją systemu alarmowego i monitoringu pożarowego zajmowała się firma mikron.pl. Sam bym się tego nie podjął, ze względu na małą wiedzę i brak doświadczenia. Chciałem mieć także gwarancję, że instalacja będzie działać poprawnie. Jak dotąd jestem bardzo zadowolony z działania urządzeń.
Pewnie, że można samemu założyć alarm, tylko trzeba też mieć o tym jakieś pojęcie. Mi alarm w domu zakładała firma xelektronik. Świetni fachowcy, polecam.
Nam alarm zakładała firma.
Samemu lepiej nie. Nam zakładała firma Intelectro z Rokietnicy/Poznania. Polecam jednak zaufać fachowcom jeśli nie mamy doświadczenia
Można samemu założyć, ale jak chcesz mieć to dobrze wykonane to najlepiej skorzystać z pomocy fachowców. W swojej firmie skorzystałem z pomocy. Zadbają nie tylko o systemy alarmowe typu monitoring, ale też o profesjonalny serwis.
Ja proponuję zlecić to firmie, która wykona montaż profesjonalnie, bez obaw, że coś nie zostanie przeprowadzone prawidłowo. To kwestia bezpieczeństwa.