Mycie płytek po ułożeniu
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Mycie płytek po ułożeniu
Witam, mam problem z umyciem płytek po ich ułożeniu. Po przetarciu płytek wodą z płynem biały osad znika ale po pewnym czasie znów sie pojawia, wyglada to tak jakby fugi się rozpuszczały. Przeczytałam gdzieś na stronie , że powinnam je umyć środkiem o lekko kwaśnym odczynie zaraz po ułożeniu ale nie wiem czy zrobili to "fachowcy" i czy w tym lezy problem. Proszę o jakies wskazówki..
Do tygodnia od położenia nie powinno się stosować środków chemicznych do mycia płytek i świeżych fug. Dlatego woda z płynem to złe rozwiązanie. Polecam mycie samą wodą. Daj temu z tydzień, staraj się nie przejmować zabrudzeniami. A jeżeli nadal będzie bez zmian, to zastosuj się do rady z Szopem, lub innym środkiem, np HG do usuwania zaprawy cementowej/spoinowej.
Fugę można myć i myć. Niewiem jakie to płytki, ale jeżeli glazurowane (czyli
z powłoką np. szklaną), to po wyschnięciu należy wytrzeć je SUCHĄ szmatką
i najlepiej to odkurzyć. Problem znika. Jeżeli to gres, a fuga nie jest na nim
utwardzona(na mokro jej nie widać), to żadnych octów ani innych kwasów,
tylko wodą, często płucząc szmatkę.
Pozdro.
z powłoką np. szklaną), to po wyschnięciu należy wytrzeć je SUCHĄ szmatką
i najlepiej to odkurzyć. Problem znika. Jeżeli to gres, a fuga nie jest na nim
utwardzona(na mokro jej nie widać), to żadnych octów ani innych kwasów,
tylko wodą, często płucząc szmatkę.
Pozdro.
-
koniecremontu-juz
- Początkujący

-
wojciech_1708
- Początkujący

Re: mycie płytek po ułożeniu
Też mieliśmy problem z płytkami a najbardziej z fugami (co prawda nie zaraz po ułożeniu ale jakiś czas później) po jakimś czasie z szarych (stalowych) zrobiły się czarne, i znajomy co ma firmę sprzątającą polecił nam produkt cerapur.
Powiem wam daje radę znów żona zadowolona bo fugi są szare
Powiem wam daje radę znów żona zadowolona bo fugi są szare
-
MichalBudowniczy
- Superużytkownik

Może spróbuj innego preparatu?
Nie sądziłem, że są takie problemu z umyciem płytek, myślałem że zawsze wystarczy tylko woda i płyn i heja ! 
-
marek kobakowski
- Początkujący

Mam podobny problem... Ciemna fuga ciągle ma tak jakby nalot. Jak sobie z tym poradzić? Dodam, że płytko połozone 2 miesiące temu.
a stosowałeś do tego jakąś porządna chemię ? Może ta coś poradzi, chyba że z materiałem było coś nie takmarek kobakowski pisze:Mam podobny problem... Ciemna fuga ciągle ma tak jakby nalot. Jak sobie z tym poradzić? Dodam, że płytko połozone 2 miesiące temu.
-
marek kobakowski
- Początkujący

Fachowiec stwierdził, że fuga pociągnęła wilgoć z płyty i za kilka tygodni problem miał zniknąć. Niestety czas mija, a fugi nadal wyglądają jak wyglądają. Na pierwszy rzut oka wygląda to jak wywity, ale to jest raczej spowodowane błędem w sztuce... Próbowałem wody z octem, zwykłych środków do mycia fug, szorowania i nic. Może zastosować coś specjalistycznego?
Właśnie takich porad potrzebowałem. Wielkie dzięki 
Dobrze się składa, że wymieniacie się informacjami tego typu.
U nas tym zajęła się ekipa montażowa więc ja tylko jeszcze raz umywał, ale nie został żaden grunt, czy uszczelniacze. Efekt super!