Rachunki za prąd – jak je obniżyć?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Rachunki za prąd – jak je obniżyć?
Wydaje mi się, że to kwestia przyzwyczajeń, złych przyzwyczajeń do zostawiania prądu czy tv.
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

Tak, opłaty stałe za utrzymywanie przyłącza są... to jest oczywiścieszari pisze:Jakie bezgotówkowe u mnie w Energa co 2 miesiące przysyłają rachunki za prąd i do zapłacenia zawsze jest około 20 PLN co rocznie daje około 150 PLN.Konsultant Viessmann pisze:No dokładnie, net metering czyli opust. Sposób rozliczania bezgotówkowego dla prosumetów, który w naszym kraju wygląda dość oryginalnie
Bezgotówkowa jest transakcja dotycząca ENERGII !
-
olapolak90
- Początkujący

- Kontakt:
ma ktoś z was doświadczenie jak z prądem z fotowoltaiki? Idzie zmniejszyć wydatki na prąd? Ogólnie widziałam, że założenie tych paneli to jest bardzo duży wydatek... ale taki abonament wydaje się ciekawą opcją
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

Tak, można radykalnie obniżyć rachunki za energię - mamy w Polsce tzw. system opustów. Słyszałeś może o takim systemie?olapolak90 pisze:ma ktoś z was doświadczenie jak z prądem z fotowoltaiki? Idzie zmniejszyć wydatki na prąd? Ogólnie widziałam, że założenie tych paneli to jest bardzo duży wydatek... ale taki abonament wydaje się ciekawą opcją
Jak nie, polecam doczytać i zastanowić się nad własną elektrownią na dachu. Ceny instalacji regularnie spadają a o tym, że się opłaca świadczyć mogą chociażby liczby i przyrosty mocy w takich systemach w Polsce.
Tylko w pierwszym kwartale - niezbyt korzystnym jesli chodzi o warunki do montażu fotowoltaiki, takie elektrownie zainstalowano na 11 tysiącach budynków.
rachunki za prad kiedys nas wykonczą, trzeba sobie radzic. My zmienilismy dostawce prądu na pulsar energia i to był strzał w 10, wiec moim zdaniem to najlepszy sposob na obnizenie
-
Weronika321
- Początkujący

Rachunki za prąd można obniżyć poprzez instalacje paneli fotowoltaicznych. Mimo, iż sama inwestycja nie jest tania, to zwraca się bardzo szybko.
-
jarekmeller
- Początkujący

Hej, no właśnie, to jest ciekawy temat, ta wysokość inwestycji trochę przeraża, ale może jednak warto..? zastanawiam się nad ofertą od jednej z firm. Fajnie opisują jak szybko to się może zwrócić. oczywiście, co mają napisać jako firma montująca te systemyWeronika321 pisze:Rachunki za prąd można obniżyć poprzez instalacje paneli fotowoltaicznych. Mimo, iż sama inwestycja nie jest tania, to zwraca się bardzo szybko.