Spadek kanalizacji

Wszystko o kanalizacji i odwodnieniu. Dział poświęcony poradom na temat najnowszym rozwiązaniom technologicznym związanymi z kanalizacją, drenażem i oczyszczaniem ścieków.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

pyrzynho
Początkujący
Początkujący

Spadek kanalizacji

Post autor: pyrzynho »

jaki może być najmniejszy spadek rur kanalizacyjnych?wyczytałem że 1 %,ale pojawiały się również echa,że może być 0,5 % i teraz nie wiem

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: adamis »

Czym więcej brudów spływa rurą,tym większy spadek powinna ona miec.Tak więc do umywalki wystarczy nawet 0,5% (choc oczywiście lepiej jak jest więcej),ale do zlewu,czy kibelka,(do wanny i kabiny też,bo włosy) to już potrzeba min. 2-3%.Ważna też jest długośc tej rury jak i ilośc zakrętów po drodze.Czym więc dłuższa rura i czym więcej ma zakrętów,tym prędzej,przy małym spadku, się zamuli.
adam

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: adamis »

Czym więcej brudów spływa rurą,tym większy spadek powinna ona miec.Tak więc do umywalki wystarczy nawet 0,5% (choc oczywiście lepiej jak jest więcej),ale do zlewu,czy kibelka,(do wanny i kabiny też,bo włosy) to już potrzeba min. 2-3%.Ważna też jest długośc tej rury jak i ilośc zakrętów po drodze.Czym więc dłuższa rura i czym więcej ma zakrętów,tym prędzej,przy małym spadku, się zamuli.
adam

Broda79
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: Broda79 »

W normie jakiejś czytałem, że 1% na krótkich odcinkach. Reszta jak w temacie wyżej...
projekty przyłączy wod-kan. info na priv.

Awatar użytkownika
luxus
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: luxus »

u faszystow przy wiekszych srednicach spadek jest nawet 0 %,ale to tylko wiem ze slyszenia... ;) w .pl mam na tyle roboty ze nie musze wyjezdzac ;) jesli chodzi o Twoj problem uwazam ze spadek 1-2%wystarczy. najwazniejsze jest tak jak koledzy podpowiadaja jakie urzadzenie i gdzie jest podpiete. trzeba pamietac o rownomiernym spadku,poniwaz jesli bedzie 2% i nagle zwiekszysz na 4% to wbrew pozorom bedzie szkodzilo niz pomagalo. jesli chodzi o nieczystosci to czesto sie zdarza ze przy rownomiernym odplywie odplywaja swobodnie,a jesli pojawi sie wiekszy kat odplywu woda odplynie ,natomiast tluszcze i nieczystosci zostaja

Broda79
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: Broda79 »

luxus pisze:trzeba pamietac o rownomiernym spadku,poniwaz jesli bedzie 2% i nagle zwiekszysz na 4% to wbrew pozorom bedzie szkodzilo niz pomagalo. jesli chodzi o nieczystosci to czesto sie zdarza ze przy rownomiernym odplywie odplywaja swobodnie,a jesli pojawi sie wiekszy kat odplywu woda odplynie ,natomiast tluszcze i nieczystosci zostaja
Jeżeli chcemy zminić spadek, to trzeba wbudować studzienkę rewizyjną i po kłopocie. Tylko koszty rosną szybko...
projekty przyłączy wod-kan. info na priv.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kanalizacja i odwodnienia”