zadaszenie tarasu - knstrucja drewniana + poliweglan komorow
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Re: zadaszenie tarasu - knstrucja drewniana + poliweglan komorow
Polecam zajrzeć do oferty www.matbud.com , z tego co się orientuje, również mieli poliwęglan komorowy. Warto jest się dopytać, wiele osób bardzo chwaliło ta firmę, może mieli by coś wartego uwagi.
-
arturos822
- Początkujący

Re: zadaszenie tarasu - knstrucja drewniana + poliweglan kom
Witam Prosper , czytalem Pana post na temat zadaszenia ze sie pan tym zajmuje.... w zwiazku z tym mam pytanie. Chce zadaszyc taras o wielkosci 5,20m x 5,20 i mam najwiekszy dylemat jaki wymiar(przekroj) belki bylyby najlepsze. Zadaszenie od sciany na 5,20 plus kilka cm wypustki. Na koncu sa 4 stalowe slupy po bokach tez poniewaz do nich są przykręcone pergole(płoty) na zadaszenie pojdzie podbitka cos jak deskowanie i na to blachodachowka w kolor dachu jaki jest. Maks wysokosc 2,45 a na koncu 2,10. Chodzi mi o to zeby ise nie ugiał... moze pan cos doradzic!?
Jeśli chcielibyście kupić dobre płyty z tego materiału, polecam zajrzeć do oferty https://www.matbud.com/oferta/handel.html. Firma ma bardzo dobre ceny, może komuś się to przyda.
Ja jednak bym postawił na markizy, które można rozłożyć, gdy jest taka potrzeba. W ten sposób nie ingeruje się zbytnio w taras. Poza tym jest to praktyczne. Teraz np. tutaj http://www.twojamarkiza.pl jest tak duży wybór, że spokojnie można znaleźć idealne rozwiązanie.
Poliwęglan komorowy jak najbardziej nadaje się na zadaszenie tarasu czy zastąpienie zwykłych okien w ogrodzie zimowym. Te i inne zastosowania tego materiału znajdziecie tutaj: http://www.shans.pl/oslony-okien-z-poliweglanu/ być może komuś się przyda w projektowaniu.
Drewniana konstrukcja to droga inwestycja, nie zastanawiałeś się może nad markizami? Ja u siebie zastosowałem ten system https://perfecta.pl/oslony-zewnetrzne/m ... balkonowe/ . Jest trwały i w 100% spełnia swoje zadanie. Dodatkowo nie wygenerował tak dużych kosztów
Markizy są idealnym rozwiązaniem. Trzeba tylko wybrać model odpowiedni do konkretnych potrzeb. Z tego co widzę, to tutaj https://www.markizy-poznan.pl są różne propozycje. Myślę, że tym sposobem można tanio i bez większych problemów osłonić taras przed słońcem.
Ja mam u siebie takie płyty - Płyty profilowane z PVC i muszę przyznać, że wyglądają naprawdę dobrze + są solidnie wykonane.
Dobra firma od konstrukcji z poliwęglanem komorowym to też Lumiterm. Mamy zadaszenie tarasu przez nich wykonane i sprawdza się fajnie, jest lekkie ale wytrzymałe. Firma jest z Wrocławia.
-
MichalBudowniczy
- Superużytkownik

Dobry wybór. Sam wybrałem takie rozwiązanie i jestem bardzo zadowolony. Poliwęglan komorowy zamawiałem od firmy poliweglan-dia.pl. Posiada dobrą jakość i przystępną cenę.
Drewno trzeba zabezpieczyć Vidaronem i będzie po problemie. Rozwiązanie na kilka lat. Efekt estetyczny i praktyczny, bo drewno nie niszczeje i nie łapie sinizny
- cowalskaemi
- Początkujący

Zmieniliśmy na tarasie poliwęglan, na drewno. Wprawdzie co dwa, trzy lata trzeba konserwować ale przynajmniej ładnie wygląda. Poliwęglan przez lata wystawiony na słońce, liście i deszcz wyglądał okropnie. Brud i kurz dosłownie wżarł się do środka i nawet karcher nie dawał już rady. Nie wspomnę, że latem w słoneczne dni, w "akwarium" ciężko było wysiedzieć. Drewniane zadaszenie wprawdzie zaciemnia salon, ale latem daje 100% schronienie przed słońcem i deszczem. Dodam, że zadaszenie pokryte jest dachówką i idealnie komponuje się z dachem.
-
budującakobieta
- Aktywny

Zastanawiam się, czy pod takim poliwęglanem nie będzie gorąco? Coś podobnego widziałam w Niemczech u znajomego i wiem, że latem było pod tym nieznośnie. Co prawda tylko jedna strona nie była zabudowana, więc może to kwestia braku ruchu powietrza pod tym ale mimo tego...
Jeżeli szukasz takiego poliwęglanu to polecam skorzystać z oferty sklepu AKCES. Firma AKCES jest godnym zaufania partnerem handlowym, dbającym o satysfakcję swoich Klientów.
Możesz do ściany przytwierdzić i będziesz musiał mniej materiału wykorzystać... Nie wiem jak teraz z cenami poliwęglanu komorowego, ale na pewno trochę kasy zawsze zostanie