Czy schody na poddasze potrzebują fundamentu ?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
Gość8838
Czy schody na poddasze potrzebują fundamentu ?
Mam mały (a może duży) dylmat. Kupiłem projekt, buduje domek zgodnie z nim i wszystko fajnie. Nadszedł czas wylania schodów z parteru na poddasze. Patrze w projekcie, a tu sprytny zapis: "schody drewniane lub betonowe według odrębego projektu". Fajnie, mam teraz zlecić projektowanie schodów? Chcę wylać zwykłe chody betonowe, niestety projekt ich nie przewidywał więc nie mam w ich miejscu fundamentu, czy to jest problem? Czy schody wogóle potrzebują funamentu, czy wystarczy je zakotwić w ścianie, a resztę ciężaru wytrzyma płyta ?
-
Gość8838
-
Gość8838
Ja wnioskuję, że Twoje schody będą obłożone drewnem zaś sama konstrukcja będzie żelbetowa. Można zrobić oczywiście schody z żelbetu bez żadnego fundamentu, podwieszone jak balkon w stropie, czy na ścianach ale nie jest to uzasadnione z ekonomicznego punktu widzenia. Poza tym spodziewam się, że Twój wykonawca nie zrobi tego z należytą starannością i zgodnie z zasadami sztuki budowlanej. Nie możesz się podeprzeć żadnym projektem więc nie idż w kierunku jakichś wyszukanych konstrukcji ale zrób starym sprawdzonym sposobem na fundamencie posadowionym na gruncie ( poziom posadowienia jak pozostałe ławy).