Docieplanie stropu betonowego
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Docieplanie stropu betonowego
Witam.Mam problem z wyborem systemu docieplenia stropu zbrojonego betonowego na poddaszu. Poddasze nie jest użytkowane. Dach nie jest ocieplony. Strop to goła betonowa płyta. Jaki byłby najbardziej odpowiedni i skuteczny sposób aby docieplić tego rodzaju strop?
Re: Docieplanie stropu betonowego
Polecam zastosować granulat perlitowy czyli mówiąc inaczej perlit ekspandowany. Lambda na poziomie styropianu. Zagęszcza się taki granulat poprzez ugniatanie. Jeżeli nie jest to poddasze użytkowe możesz tego nie zagęszczać i zostawić w luźniej formie. Pamiętać należy, żeby zamknąć to od góry czymś. Możesz na to dać zwykłą wylewkę albo dać lekką i izolacyjną wylewkę Izocer B-600 Certech co poprawi Ci izolacyjność dla całej przegrody. Pozdrawiam.
Proponuję ''tradycyjnie" styropian a na to wylewka zbrojona siatką i można użytkować , pozdrawiam
Cezar
A do takiej konstrukcji stosuje się gdzieś folię?wito-pc pisze:Proponuję ''tradycyjnie" styropian a na to wylewka zbrojona siatką i można użytkować , pozdrawiam
Jaki styropian proponujecie jakiś konkretny gatunek? jakiej grubości? pojedyncza warstwa czy podwójna na mijankę?
Jakiej grubości bezpiecznie zrobić wylewkę?
Czy styropian mocuje się na klej czy innym sposobem czy tylko rozkłada?
Zrozumiałem ze na posadzkę układamy styropian potem rozwijamy siatkę i na to robimy wylewkę czy coś pominąłem?
Folia wskazana a w łazience, kuchni obowiązkowa
, styropian PODŁOGA grubość zależna od tego co nad nią czyli np poddasze użytkowe czy nie (gdy nie, nie bać się 15cm grubości ) można w 2 warstwach , rozkładamy , siatka zbrojąca w arkuszach 2m2 rozkładamy na zakład stosując podkładki między siatką a styropianem , wylewka min grubość 4cm , pozdrawiam
Cezar
A tak dla jasności zapytam jaka folia? paro przepuszczalna, paroizolacyjna, czy budowlana zwykła?
Rozumiem ze na gołą posadzkę na nieocieplanym poddaszu/strychu rozkładamy folie (czy taką folię czymś się mocuje - przykleja do posadzki?) na to kładziemy styropian i na styropian przekładki na których kładziemy na zakładkę siatkę zbrojąca, i na koniec już wylewka. Dobrze rozumuje?
Rozumiem ze na gołą posadzkę na nieocieplanym poddaszu/strychu rozkładamy folie (czy taką folię czymś się mocuje - przykleja do posadzki?) na to kładziemy styropian i na styropian przekładki na których kładziemy na zakładkę siatkę zbrojąca, i na koniec już wylewka. Dobrze rozumuje?
A tak z ciekawości się zapytam jakie zadanie ma spełniać ta folia? co daje jej ułożenie.
jeśli chodzi o docieplenie stropów parkingów podziemnych to polecam http://www.remonteam.pl/
wk9101
ja polecam firmę www.remonteam.pl