Jakie rury zastosować
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
lichym
Jakie rury zastosować
Zna ktoś nazwe i oznaczenia rury do C.O z tworzywa sztucznego. Chodzi mi o to ze chce zrobić centralne na piętrze z rur z tworzywa ale nie weim jakie kupić aby były dobre i sie nie krzywiły za bardzo. Instalacja ma być robiona systemem zgrzewanym.
Wszelkiego roadzju rury PE - zgrzewane
jednak ja bym Ci polecił albo PEX alebo Alu-Pex ... do tego zlączki zaciskowe i nie ma mozliwosci popełnienia błędu ... bedzie szczelne.
Tak my robimy w naszej firmie i nigdy nie mielismy nieszczelnosci na zlaczach czy długości ... chyba ze po wykonaniu instalacji zostalo cos uszkodzone mechanicznie ... a mamy ok 300 instalacji rocznie.
pozdrawiam
jednak ja bym Ci polecił albo PEX alebo Alu-Pex ... do tego zlączki zaciskowe i nie ma mozliwosci popełnienia błędu ... bedzie szczelne.
Tak my robimy w naszej firmie i nigdy nie mielismy nieszczelnosci na zlaczach czy długości ... chyba ze po wykonaniu instalacji zostalo cos uszkodzone mechanicznie ... a mamy ok 300 instalacji rocznie.
pozdrawiam
Jeśli zgrzewane,to tylko z wkładką aluminiową (stabi).
Dziękuję za taką pewnośc.
Tak?Raz mi się jedna śrubka poluzowała w zaciskarce REMS i efekty były załamujące.90% połączeń ciekło.Dobrze,że dało się wszystkie poprawic.Alu-Pex ... do tego zlączki zaciskowe i nie ma mozliwosci popełnienia błędu ... bedzie szczelne
Dziękuję za taką pewnośc.
adam
Polecam Rehau
Rehau ma jako jedyny dopuszczenie do zalewania betonem złączek. Ponieważ tuleje się naciąga na rurę, a nie zaciska, nie ma możliwości coś przeoczyć. Rury oczywiście z PEXa klasy A, lub AluPEX.
Rodzina oferowanych powłok izolacyjnych posiada wyjątkową i unikalną charakterystykę, która daje w zastosowaniach przemysłowych (i nie tylko) zasadnicze oszczędności energii, żywotność, sprawność w aplikacji i użytkowaniu.
Jakie rury zastosować
Witam! Podepne się podstępnie pod temat. Moje pytanie dotyczy średnicy rur Pex w mojej przyszłej instalacji. Instalacja ma być w systemie pex/al/pex na złączki skręcane. W całym obiegu będzie ok. 25-30litrów wody którą będzie ogrzewać grzałka o mocy 2000W z termostatem ustawionym na 75 stopni a grzałką będzie sterować regulator temperatury Auraton. Jednak to co mnie niepokoji to średnica rury pex na wyjściu z grzałki pierwsze 1.5m to stal 5/4 przechodząca w pexa 25fi i dalej jak na schemacie 20fi i do grzejników aluminiowych 16fi. Zastanawiam się jednak czy zaraz przy grzałce nie przejść z 5/4 na 3/4 i po 1.5m przejść nie na 25fi tylko już na 20fi apotem już normalnie na 16fi do grzejników. Dodam tylko że bedzie to system trójnikowy grzałka bedzie znajdować się w piwnicy pompa na powrocie grzejniki i naczynie przelewowe na parterze. Proszę o poradę jeśli chodzi o dobór średnic rór i nie tylko.
Schemat: satro.wrzuta.pl/obraz/pyfIZLdaGb/
Schemat: satro.wrzuta.pl/obraz/pyfIZLdaGb/
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

CO elektryczne
Jesli jedynym zrodlem ciepla ma byc grzalka elektryczne to takie rozwiazanie niema sensu - wtedy oszczedniej jest dac grzejniki elektryczne.
Grzalka 2 kW nagrzeje nie wiecej niz ok. 15 zeberek aluminiowych o wysokosci pomiedzy osiami przylaczy 500 mm.
Jesli ma byc dodatkowe zrodlo typu kominek to korzystniej rozprowadzic cieple powietrze z kominka kanalami tak zeby kominek dzialal bez pradu. (hydrokominek wymaga pompy)
Na ciaglosc zasilania w Polsce niema co liczyc - stan sieci energetyki jest agonalny i przerw bedzie coraz wiecej, a i rezerwy mocy elektrowni sa na poziomie krytycznym a nowych elektrowni sie praktycznie nie buduje - obecnie wypadniecie 2 blokow sredniej wielkosci w szczycie spowoduje blackout!
Grzalka 2 kW nagrzeje nie wiecej niz ok. 15 zeberek aluminiowych o wysokosci pomiedzy osiami przylaczy 500 mm.
Jesli ma byc dodatkowe zrodlo typu kominek to korzystniej rozprowadzic cieple powietrze z kominka kanalami tak zeby kominek dzialal bez pradu. (hydrokominek wymaga pompy)
Na ciaglosc zasilania w Polsce niema co liczyc - stan sieci energetyki jest agonalny i przerw bedzie coraz wiecej, a i rezerwy mocy elektrowni sa na poziomie krytycznym a nowych elektrowni sie praktycznie nie buduje - obecnie wypadniecie 2 blokow sredniej wielkosci w szczycie spowoduje blackout!
CO elektryczne
Dzięki Paweł za opinię. Wydaje mi się jednak że łatwiej jest chyba przez 2 kW nagrzać ok. 35 litrów wody do temperatury ok.75 stopni niż w każdym pomieszczeniu rozstawiać grzejniki elektryczne o niemałej przecież mocy. Mam jeszcze jeden dławiący mnie dylemat odnośnie tej grzałki. Otóż grzałka ta składa się z 6-litrowego zbiornika w któym
można zamontować dwie grzałki. I teraz nie wiem czy uzbroić tylko jedno wejście na grzałkę 2000W czy może dać dwie grzałki po 1500W. Czy 6-cio litrowy zbiornik nie będzie za mały?? Tak mały zbiornik będzie chyba powodował że woda nie będzie się zagrzewała a tylko ciągle podgrzewała co na logikę powodować będzie niemal ciągłą pracę grzałki. Przypomnę że cały obieg będzie miał w granicach max 30-35 litrów wody.
Chociaż też tak sobie myślę że przecież regulator temperatury w mieszkaniu powinien chyba rozwiązywać ten problem?
można zamontować dwie grzałki. I teraz nie wiem czy uzbroić tylko jedno wejście na grzałkę 2000W czy może dać dwie grzałki po 1500W. Czy 6-cio litrowy zbiornik nie będzie za mały?? Tak mały zbiornik będzie chyba powodował że woda nie będzie się zagrzewała a tylko ciągle podgrzewała co na logikę powodować będzie niemal ciągłą pracę grzałki. Przypomnę że cały obieg będzie miał w granicach max 30-35 litrów wody.
Chociaż też tak sobie myślę że przecież regulator temperatury w mieszkaniu powinien chyba rozwiązywać ten problem?
Rury
Witam
dodatkowo pytałbym sprzedawcy o atesty.
Pozdrawiam
dodatkowo pytałbym sprzedawcy o atesty.
Pozdrawiam
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

ogrzewanie
1. nic z niczego nie powstaje ani nic w przyrodzie nie ginie.
Czyli tylko tyle ciepla uzyskasz ile wprowadzisz do ukladu.
2. Uklad centralny z grzalkami jest bezsensu - ma gorsza sprawnosc niz bezposrednie grzejniki.
(Straty ciepla na rurociagach, bezwladnosc systemu - jesli chcesz ogrzewac tylko pradem to niema to sensu - grzejniki beda oszczedniejsze - beda pracowac opkresowo (kazdy dobry grzejnik posiada termoregulator - nie kupuj grzejnikow w markecie bo to badziew).
Czyli tylko tyle ciepla uzyskasz ile wprowadzisz do ukladu.
2. Uklad centralny z grzalkami jest bezsensu - ma gorsza sprawnosc niz bezposrednie grzejniki.
(Straty ciepla na rurociagach, bezwladnosc systemu - jesli chcesz ogrzewac tylko pradem to niema to sensu - grzejniki beda oszczedniejsze - beda pracowac opkresowo (kazdy dobry grzejnik posiada termoregulator - nie kupuj grzejnikow w markecie bo to badziew).
Re: Polecam Rehau
Nie tylko Rehau - liderem w tej dziedzinie jest na 100 % Wavinzmarek pisze:Rehau ma jako jedyny dopuszczenie do zalewania betonem złączek. Ponieważ tuleje się naciąga na rurę, a nie zaciska, nie ma możliwości coś przeoczyć. Rury oczywiście z PEXa klasy A, lub AluPEX.