Izolacja pianą dwie firmy co wybrać

Hałas w mieszkaniu czy domu może znacząco obniżyć komfort mieszkania. Straty ciepła przekładają się na rachunki za ogrzewanie. Co zrobić, żeby dom był cichy i ciepły? Jak odciąć się od hałasu i płacić mniej za ogrzewanie? Porady znajdziesz tutaj.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

kuzajtt
Początkujący
Początkujący

Re: Izolacja pianą dwie firmy co wybrać

Post autor: kuzajtt »

a jaką grubość polecacie do poddasza?

ja zastanawiam się nad 15cm pianka ekoprodur s03010
piankujący chcieliby 18 ( 41 zł)-lub 20 cm (45 zł)
kuzajtt

Plusk
Początkujący
Początkujący

Post autor: Plusk »

Dzisiaj zasięgnąłem opinii wykonawcy pianowania. Powiedział on, że jeśli zainstaluję folię paroprzepuszczalną to mi nie udzieli gwarancji na wykonaną usługę. Nie może być przestrzeni między deska a pianą, należy zniwelować ten dystans tak aby "rosa" została na papie.
Dach będzie pokryty dachówką karpiówką.
U mnie sytuacja z pianowaniem wygląda tak. 20 cm na krokwie 18 centymetrowe, i 18 cm na krokwie 15 centymetrowe. Tak aby piana nachodziła na krokwie i niwelowała mostki termiczne przechodzące przez drewno.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Plusk pisze:Dzisiaj zasięgnąłem opinii wykonawcy pianowania. Powiedział on, że jeśli zainstaluję folię paroprzepuszczalną to mi nie udzieli gwarancji na wykonaną usługę. Nie może być przestrzeni między deska a pianą, należy zniwelować ten dystans tak aby "rosa" została na papie.
Dach będzie pokryty dachówką karpiówką.
U mnie sytuacja z pianowaniem wygląda tak. 20 cm na krokwie 18 centymetrowe, i 18 cm na krokwie 15 centymetrowe. Tak aby piana nachodziła na krokwie i niwelowała mostki termiczne przechodzące przez drewno.
"Rosa" czyli punkt rosy, to temperatura. Temperatura przy której wykrapla się woda z dyfuzji pary wodnej. Położenie punktu rosy ( to początek krzywej rosy) w przegrodzie termicznej zależy od: temperatury na zewnątrz, wewnątrz oraz od wilgotności względnej powietrza wewnętrznego.
Stwierdzenie: "tak aby "rosa" została na papie" świadczy o braku znajomości zagadnienia. Przykładowo , dla powietrze o temperaturze 23 st.C i komfortowej wilgotności trochę ponad 40% strefa wykraplania zaczyna się od +8 st. Te +8 będzie blisko zewnętrznej części przegrody, przy +5 na zewnątrz, a znacznie głębiej przy -10, gdy są większe straty ciepła.
Jakby na to nie patrzeć, każdy ruch pary, jest szkodliwy dla izolacji, więc najważniejsza jest paroizolacja i jej szczelność. a wentylacja kalenicowe jest zimą "na wszelki wypadek".
Bardzo przydaje się latem, gdy poddasze jest użytkowe, odprowadza ogromne ilości ciepła w upały.
W najlepiej izolowanych na świecie domach, inż Zajdler stosuje taką paroizolację Obrazek
Isover proponuje swoją
Załączniki
isover folia.jpg
isover folia.jpg (11.54 KiB) Przejrzano 9321 razy
rekuperacja od 1989r

sab.re33
Początkujący
Początkujący

Post autor: sab.re33 »

My się zdecydowaliśmy na piankę, niestety nie wiem dokładnie jaką, musiałabym męża zapytać. W każdym razie póki co sprawdza się bez zarzutu :) Izolację wykonywała nam firma MP TERM, http://www.termoizolacjepur.pl. Jak by ktoś miał pytania, to postaram się z pomocą męża udzielić odpowiedzi :)

Weter
Początkujący
Początkujący

Post autor: Weter »

Nawet nie wiem jaką grubość mamy u siebie. Zleciałem ocieplenie pianą wyspecjalizowanej ekipie. Fachowcy z EwaPUR wykonali mi solidną izolację. Dla mnie duża oszczędność - mam odpowiednią termoizolację na poddaszu a za tym idą niższe rachunki za ogrzewanie.

marek33
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: marek33 »

Warto poczytać o pianie QuadFoam500 na stronie http://doskonalaizolacja.pl. Dużo jest materiałów dostępnych i można się naciąć na szmelc przy tych natryskowych izolacjach. Ta piana jest oryginalna, ma wszystkie potrzebne atesty i też ekipy którę ją kładą pracują na profesjonalnym sprzęcie zamiast jakiś prowizorek.

miki789
Aktywny
Aktywny

Post autor: miki789 »

Ja też polecam Purtech u mnie w kwietniu wykonywali ocieplenie poddasza

Roman80
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Roman80 »

mi najbardziej pasują Boramax. Jakościowo i cenowa najlepsze.

luiza82
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: luiza82 »

Fachowo izolacje natryskowe wykonuje firma www.ocieplaniepiankapur.com. Specjalizują się w pracach związanych z ocieplaniem obiektów z użyciem pianki poliuretanowej. Solidni i rzetelni.

Baśka74
Aktywny
Aktywny

Post autor: Baśka74 »

Dobrym pomysłem jest pianka poliuretanowa. Godni polecenia w temacie są fachowcy z firmy www.purekspert.pl. Są doświadczeni w temacie i mają fachową, sprawnie działającą ekipę.

Kriss9
Aktywny
Aktywny

Post autor: Kriss9 »

QuadFoam500 masz na dożywotniej, naprawdę dotrzymywanej gwarancji od marki Doskonała Izolacja. Oficjalną dystrybucję amerykańskiej pianki PUR prowadzą, a to na naszym rynku się jeszcze nie zdarzyło, więc tym bardziej warto, bo dbają mocno o jakość. U mnie w okolicy coraz więcej wykonawców właśnie z tej pianki korzysta i stąd wiem. Jedno z lepszych, jeżeli nie najlepszych ociepleń, nawet do lania w minusowych temperaturach. Koszty przeliczysz szybko https://doskonalaizolacja.pl/kalkulator/.

robertkrajcarz
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: robertkrajcarz »

Mogę podpowiedzieć markę Termil jeśli chodzi izolację pianką pur. Mają doświadczenie, instalują nowoczesną atestowaną piankę a nie jakąś podróbkę, dają gwarancję na materiał. Pianka jest na pewno zdrowa i bezpieczna, nie ma ryzyka pożaru, nie jest podatna na podpalenie, a z drugiej strony nie zbiera wilgoci.

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: bachus »

robertkrajcarz pisze:Pianka jest na pewno zdrowa i bezpieczna, nie ma ryzyka pożaru, nie jest podatna na podpalenie, a z drugiej strony nie zbiera wilgoci.
No tak, można powiedzieć jeszcze, że jest bezglutenowa.
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).

Theodor99
Aktywny
Aktywny

Post autor: Theodor99 »

Materiały do systemów pianki poliuretanowej zamawiajcie śmiało u Polychem-Systems. Specjalizują się w systemach do pianki poliuretanowej. Mają bardzo bogaty wybór. Zamawiam u nich wszelkiego rodzaju dodatki, kleje i inne materiały.

Mariusz Włodecki
Początkujący
Początkujący

Post autor: Mariusz Włodecki »

Ja ze swojej strony polecam skontaktować się z firmą TOP PUR z miejscowości Jedlina Zdrój. Firma w sposób profesjonalny natrysk pianką pur na dachy i ściany budynków gospodarczych, publicznych, handlowych i wielu innych przemysłowych. Korzystałem z usług tej firmy i stwierdzam, że to pewna inwestycja na lata.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Izolacje termiczne i akustyczne”