wilgoć w mieszkaniu
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
wilgoć w mieszkaniu
Mieszkam w bloku ( wybudowanym z płyty na pocz. lat 80) był problem z przeciekającym dachem, który po jego przebudowie powinien ustąpić.2 lata temu dach został przebudowany, a u mnie nadal występują zawilgocenia.Budynek jest nieocieplony.Czy to,że mam w mieszkaniu tapety moze przyczyniać się do powstawania zawilgoceń, które nasilają się po okresie zimowym.proszę o poradę.
marcin
Wcześniej był płaski dach pokryty papą.Przebudowa polegała na wykonaniu więżby i dwuspadowego dachu pokrytego blachą.Zawilgocenia występują na ścianach i suficie.Po wezwaniu wykonawcy i oględzinach poddasza (po dłudotrwałym deszczu) stwierdzono, że na poddaszu nie ma śladu wody.były też sugestie, że zawilgocenia mogą być spowodowane tym, że budynek jest nieocieplony, moje mieszkanie (na drugim i zarazem ostatnim piętrze) było wcześniej narażone na skutki starego przeciekającego dachu - w związku z tym może to być efekt starej wilgoci spotęgowany wyłożeniam ścian tapetą utrudniającą wysychanie.Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie się moim problemem.
marcin
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

A po przeczytaniu opisu prac zastanawia mnie:
Pierwsze - Czy podczas wykonania nowej połaci wykonano termoizolację nowego dachu?
Drugia sprawa jeżeli pojawiła się nowa więżba łaty i blacha nad istniejącym stropodachem to czy odsłonięto i wychrzaniono tą mokrą istniejacą izolację stropodachu.
Przecież ta woda nie ma mozliwości odparowania spod papy!Papa stanowi paroizolację.W efekcie zimą wilgoć przenikająca z mieszkania natrafia na przemoczoną (tu juz) pseudoizolacje w stropodachu, pojawia się punkt rosy i mamy wilgoć na suficie,scianach a tym samym grzyb.A z tym jest zwiazane pytanie:Czy zanim powstal nowy dach woda zgromadzona w warstwach stropodachu zdążyła wyciec? Spotkałem się z przypadkiem że woda wyciekała kilka miesięcy z warstw izolacji.
Trzecia sprawa - czy w przedmiotowym mieszkaniu jest wymieniona stolarka na PVC z nawietrzakami? A czy stosujesz mikrowentylację? Obecne okna są tak szczelne że nie pozwalaja na dobrą wentylację stąd przy braku termoizolacji budynku i słabej wentylacji istniejąca para się wykrapla na ścianach czy sufitach.Szczególnie w narożach.
Jak widac sprawa może być niejednoznaczna w swoich przyczynach.
Pierwsze - Czy podczas wykonania nowej połaci wykonano termoizolację nowego dachu?
Drugia sprawa jeżeli pojawiła się nowa więżba łaty i blacha nad istniejącym stropodachem to czy odsłonięto i wychrzaniono tą mokrą istniejacą izolację stropodachu.
Przecież ta woda nie ma mozliwości odparowania spod papy!Papa stanowi paroizolację.W efekcie zimą wilgoć przenikająca z mieszkania natrafia na przemoczoną (tu juz) pseudoizolacje w stropodachu, pojawia się punkt rosy i mamy wilgoć na suficie,scianach a tym samym grzyb.A z tym jest zwiazane pytanie:Czy zanim powstal nowy dach woda zgromadzona w warstwach stropodachu zdążyła wyciec? Spotkałem się z przypadkiem że woda wyciekała kilka miesięcy z warstw izolacji.
Trzecia sprawa - czy w przedmiotowym mieszkaniu jest wymieniona stolarka na PVC z nawietrzakami? A czy stosujesz mikrowentylację? Obecne okna są tak szczelne że nie pozwalaja na dobrą wentylację stąd przy braku termoizolacji budynku i słabej wentylacji istniejąca para się wykrapla na ścianach czy sufitach.Szczególnie w narożach.
Jak widac sprawa może być niejednoznaczna w swoich przyczynach.