Co na okna? Rolety, plisy, zasłony?

Jeżeli marzy ci się sypialnia, a nie wiesz jak ją urządzić, w tym dziale możesz podyskutować na temat aranżacji tego miejsca. Zapytaj innych, co sądzą o lustrze czy telewizorze w sypialni. Znajdziesz porady dotyczące koloru ścian w sypialni oraz czy ustawienie łóżka w odpowiednim miejscu ma wpływ na sen.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

Marcin.28
Zainteresowany
Zainteresowany

Re: Co na okna? Rolety, plisy, zasłony?

Post autor: Marcin.28 »

Jeśli mieszkanie jest mocno nasłonecznione, faktycznie pozostają solidne rolety zewnętrzne. Moim zdaniem estetyczniej wyglądają systemy ze skrzynką montowaną w konstrukcji ściany. Wtedy można ją pokryć dowolnym materiałem, np. tym samym tynkiem, którym obłożone są ściany. Chodzi o takie rozwiązanie jak tu: http://www.mitbau.pl/CMS/rolety/nadstawne.html

MichalBudowniczy
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: MichalBudowniczy »

Ja u siebie mam rolety i jestem zadowolony.

drezq
Aktywny
Aktywny

Post autor: drezq »

My stawiamy na rolety i mamy wnętrza nowoczesne wiec do takich wnętrz nadają się tylko rolety. W większości wszystkie rolety kupowaliśmy w tym sklepie MOBI w Warszawie.

Awatar użytkownika
g_jachnik_1970
Początkujący
Początkujący

Post autor: g_jachnik_1970 »

Witam. Według mnie to rzecz gustu bo wszystkie 3 rodzaje przesłaniania okna w sumie spełnią swoją rolę. Ale rolety będą się nadawać do bardziej nowoczesnych wnętrz, zasłony do bardziej klasycznych natomiast plisy są takim pośrednim rozwiązaniem - raczej powinny pasować i do eleganckich wnętrz i do nowoczesnych. Najlepiej udać się do sklepu specjalistycznego i poprosić o jakieś doradztwo. Jeżeli jesteś z okolic Warszawy to prosta sprawa - odwiedź sklep w Sulejówku przy Dworcowej a Ci oddelegują architekta razem z pomiarem. Wiem bo sam korzystałem kiedy zamówiłem plisy do salonu i kuchni. Bardzo miła Pani architekt pomogła mi rozwiać wiele wątpliwości i doradziła najlepszą kolorystykę :) Popytaj o takie wsparcie a na pewno gdzieś też coś takiego oferują.

mirondbs
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Post autor: mirondbs »

Przy urządzaniu mieszkania też zastanawiałem się co będzie lepiej wyglądać - wybrałem plisy bo są jednocześnie eleganckie i funkcjonalne. Można dopasować każdy rodzaj typowo do danego pomieszczenia.

rannata
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: rannata »

Wiele zależy od tego, w jakim stylu jest urządzony dom. Nie wszędzie będą pasowały np. plisy.

Bata
Aktywny
Aktywny

Post autor: Bata »

Hejka,
a co powiecie na takie rozwiazanie, jakim jest folia na okno? Nie dosc, ze chronia przed wscibskim wzrokiem sasiadow, to jeszcze np ta - przed promieniami slonecznymi. Wydaje mi sie, ze to moze byc dosc ciekawa alternatywa dla tradycyjnych metod zaslaniania okien, prawda?

Karalajna
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Karalajna »

Ja mam zestaw rolet zewnętrznych i wewnętrznych, zasłony strasznie się kurzą.

Awatar użytkownika
jacek22
Aktywny
Aktywny

Post autor: jacek22 »

Wszystko tak naprawdę zależy od tego, kto co preferuje. Ja jestem zwolennikiem rolet. Najbardziej odpowiadają mi te dzień noc. Chciałem początkowo kupić sobie takie w markecie, jednak wybór kolorów i rozmiarów jest tam bardzo ograniczony. Zdecydowałem się na rolety na wymiar, które zamówiłem na Agatarolety.pl . Mają niemal nieograniczony wybór kolorów, więc znalazłem takie, na jakich mi zależało.

marko24
Początkujący
Początkujący

Post autor: marko24 »

Plisy są super. Bardzo funkcjonalne rozwiązanie, a do tego super prezentuje się na oknie. Jeżeli chodzi o ochronę przed nasłoniecznieniem, wszystko zależy od tkaniny z jakiej są zrobione. Ja mam takie https://www.karnix.pl/plisy-premium-435.html z tkaniny blackout i radzą sobie świetnie, a muszę powiedzieć, że wcześniej zanim zamontowaliśmy plisy w sypialni mocno się nagrzewało.

pati76
Początkujący
Początkujący

Post autor: pati76 »

Plisy niby są ładne, ale rolety rzymskie o wiele ładniej się prezentują. Dodają takiej elegancji wnętrzu i są łatwe w utrzymaniu czystości. Co myślisz o czymś takim https://telimenastudio.pl/galeria/rolet ... ie/22.html

builder11
Aktywny
Aktywny

Post autor: builder11 »

A dekoracje okien? Macie jakieś? Patrzyłam tutaj https://naklejkomania.eu/627-naklejki-na-szyby na naklejki na szyby. To ozdoba okienna, ale też zapewni nam dyskrecję w pomieszczeniu. Naklejki tego typu bardzo szybko zamontujemy na oknie.

Majkel123
Początkujący
Początkujący

Post autor: Majkel123 »

Słyszałem o naklejkach na okna, aczkolwiek sam zdecydowałem się na folie okienne elbląg. Jestem bardzo zadowolony. Mają bardzo duży wybór różnych typów folii okiennych. Na przykład folie przeciwsłoneczne czy matowe, a nawet antywłamaniowe.

Awatar użytkownika
tetate
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: tetate »

Aktualnie w oknach mamy plisy. Nad czym zastanawialismy się bo nie wiedzieliśmy czy będzie to tak do końca praktyczne rozwiązanie jednak jesteśmy zadowoleni

łatwo się je czyści
wygladają bardzo dobrze
i są wygodniejsze niz zasłony czy firany bo nie bawi się nimi nasz kot ;)

Nie mam tutaj zdjęcia swojego salonu ale plisy na oknach są zbliżone do tych na fotografii poniżej. Zamawialiśmy je w lokalnej firmie: https://bilgorajska.pl/aktualnosc,18280,0,0,0,Rolety-zaluzje-a-moze-plisy-Jakie-oslony-okienne-wybrac-do-domu.html
Obrazek

marek33
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: marek33 »

Oferta dobrych folii proponowana jest między innymi na www.FolieBHF.pl więc jeśli szukasz dobrej jakości folii to można tam spokojnie zajrzeć na pewno coś fajnego wybierzecie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sypialnie”