Fotowoltaika
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Fotowoltaika
Jak ktoś jeszcze wątpi, że fotowoltaika to przyszłość to ja nie wiem naprawdę :p U nas jakiś czas temu właśnie zainstalowaliśmy panele, od oze-biomar, i teraz nie wyobrażam sobie inaczej.
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

Witam,nasze ceny zawierająszari pisze:Dlaczego macie takie wysokie ceny macie jakieś pozłacane panele? Czy tylko chęć golenia z kasy nieświadomych użytkowników?Konsultant Viessmann pisze:Masz jakieś dodatkowe pytania?
- Profesjonalne doradztwo
- Montaż instalacji fotowoltaicznej
- Opiekę serwisową
- Panele fotowoltaiczne wraz z niezbędnym wyposażeniem dodatkowym
Dane techniczne zarówno naszych modułów jak i falowników są dostępne na stronie, więc możesz sprawdzić, na jakich urządzeniach pracujemy.
Dodatkowo, dajemy 10 lat gwarancji serwisowej.
Nie oferujecie niczego więcej niż standardowa firma zajmująca się instalacjami PV. U Was doradza strona www aby wybrać sobie zestaw XS do XXL - tyle mi doradziła.Konsultant Viessmann pisze: Witam,nasze ceny zawierają
- Profesjonalne doradztwo
- Montaż instalacji fotowoltaicznej
- Opiekę serwisową
- Panele fotowoltaiczne wraz z niezbędnym wyposażeniem dodatkowym
Dane techniczne zarówno naszych modułów jak i falowników są dostępne na stronie, więc możesz sprawdzić, na jakich urządzeniach pracujemy.
Dodatkowo, dajemy 10 lat gwarancji serwisowej.
Montaż instalacji to chyba nawet Ikea nie wysyła sprzętu w kartonie aby klient sobie złożył. Mam na stronie wszystko sprawdzić wolę z człowiekiem porozmawiać a nie ze stroną www.
Zresztą radzę wybierać firmy które się na tym znają a nie takie które sprzedają wszystko od kotłów gazowych po PV. A jeśli coś jest do wszystkiego to jest też do niczego.
Nadal nie wiem skąd ceny z kosmosu u was są?
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

Z człowiekiem też może Pan porozmawiaćszari pisze:[Mam na stronie wszystko sprawdzić wolę z człowiekiem porozmawiać a nie ze stroną www.
Zresztą radzę wybierać firmy które się na tym znają a nie takie które sprzedają wszystko od kotłów gazowych po PV. A jeśli coś jest do wszystkiego to jest też do niczego.
Nadal nie wiem skąd ceny z kosmosu u was są?
Wystarczy zaprosić do siebie lub udać się do naszej firmy partnerskiej.
Poza tym, stawiamy na kompleksowe rozwiązania, stąd nasza nowa akcja - Ekosystem Twojego domu - zachęcam do zapoznania się ze szczegółami: https://www.viessmann.pl/pl/budynki-mie ... ystem.html
Pozdrawiam!
W obecnych czasach i zagrożeniu dla środowiska, fotowoltaika to przyszłość. Ogromna ilość zagrożeń jaka idzie ze źródłami energii które nadal wykorzystujemy sprawia że środowisko naturalne jest coraz bardziej zagrożone. Fotowoltaika to statystycznie nawet 8 samochodów mniej jeśli chodzi o ilość zanieczyszczeń przypadając na jeden dom. Jeśli więc zmienimy nasze podejście globalnie to jest jeszcze nadzieja dla naszej planety.
- ChybaRyba1
- Zainteresowany

- Kontakt:
Jeżeli szukacie konkretnych informacji na temat fotowoltaiki, zajrzyjcie na bloga firmy Sunergo. Dzięki tym artykułom orientuje się w temacie coraz bardziej!
Co najważniejsze - teksty są przystępne do czytania nawet przez ludzi, którzy zupełnie nie wiedzą na czym polega fotowoltaika!
Widze, ze jest tu sporo pytan o oplacalnosc fotowoltaiki i jej okres zwrotu. Natrafilem na dosc dobry kalkulator - zobaczcie zreszta sami: https://promika-solar.pl/kalkulator/ Z tego co tak przegladalem samemu i robilem rozne analizy i opcje - to sredni okres zwrotu instalacji PV to okolo 7-8 lat. Czyli jakies 12% na rok - wiecej niz lokata bankowa = jest to oplacalna inwestycja, prawda?
-
nowaczka90
- Początkujący

OZE to świetna sprawa, bo nie dość, że zaoszczędzimy to też chronimy środowisko. Na tę chwilę na naszym domu mamy 4 duże panele.
Serio o czym chcesz rozmawiać z osobą która posiada 7kWp na swoich dachach? Chyba nie o waszych cenach i słabej jakości.Konsultant Viessmann pisze:Z człowiekiem też może Pan porozmawiać
Wystarczy zaprosić do siebie lub udać się do naszej firmy partnerskiej.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna
Hej, my się zastanawiamy nad instalacją takich paneli, z tego co się orientowaliśmy, może to nam zagwarantować spore oszczędności. Jak to u Was wygląda? Montaż takiej instalacji przełożył się na rachunki? Znajomi twierdzą, że u nich jest sporo oszczędności, ale oni też zużywają dużo prądu... I tak się zastanawiam, czy warto w tą fotowoltaikę wchodzić? I jaką firmę polecacie - korzystał ktoś z PGM fotowoltaika może? Znajomym oni montowali.
Zdaje mi się, że gdzieś widziałem takie rozwiązanie, ale nie jestem pewien jak to się sprawdzi w moim przypadku. Koszty energii i ciepła oraz obawa o niezawodność dostaw to dwa czynniki, które nierzadko spędzają sen z powiek właścicielom nieruchomości. Dlatego zainteresowałem się panelami fotowoltaicznymi od PV System i myślę że będę zadowolony z tego wyboru. Warto porównać cenowo, zbadać, jak to jest z wydajnością energetyczną takich paneli.
Dzień dobry,
Chciałbym zapytać, czy ktoś z Państwa słyszał o urządzeniu zwanym OneMeter?
To niewielkie urządzenie służące do kontrolowania zużycia energii – taka mała nakładka, którą zakłada się na port optyczny w liczniku. Ta „wtyczka” sczytuje w 15-minutowych odstępach dane z licznika, zapisuje je i prowadzi szczegółowe statystyki ze zużycia energii. Może też działać z licznikiem dwukierunkowym, robiąc pełne wykresy energii pozyskanej i oddanej do sieci - to szczególnie mnie interesuje z tytułu fotowoltaiki.
Czy ktoś Państwa miał może kontakt z urządzeniem, lub jest jego posiadaczem?
Chętnie poznam opinie na temat działania OneMeter jeżeli takowe się trafią:)
Chciałbym zapytać, czy ktoś z Państwa słyszał o urządzeniu zwanym OneMeter?
To niewielkie urządzenie służące do kontrolowania zużycia energii – taka mała nakładka, którą zakłada się na port optyczny w liczniku. Ta „wtyczka” sczytuje w 15-minutowych odstępach dane z licznika, zapisuje je i prowadzi szczegółowe statystyki ze zużycia energii. Może też działać z licznikiem dwukierunkowym, robiąc pełne wykresy energii pozyskanej i oddanej do sieci - to szczególnie mnie interesuje z tytułu fotowoltaiki.
Czy ktoś Państwa miał może kontakt z urządzeniem, lub jest jego posiadaczem?
Chętnie poznam opinie na temat działania OneMeter jeżeli takowe się trafią:)
Instalacja fotowoltaiczna jest droższym rozwiązaniem niż instalacja solarna. To wydatek na poziomie 6–8 tys. zł/kW, czyli za 4 kW mocy zainstalowanej zapłacimy około 30 tys. zł.
Z drugiej strony inne instalacje ogrzewania równiez swoje kosztują a ogrzewanie panelami fotowoltaicznymi potrafi zwrócić się z czasem.
http://nowagazeta.pl/2019/07/fotowoltai ... sloneczna/
Z drugiej strony inne instalacje ogrzewania równiez swoje kosztują a ogrzewanie panelami fotowoltaicznymi potrafi zwrócić się z czasem.
http://nowagazeta.pl/2019/07/fotowoltai ... sloneczna/
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2019, 9:57 przez tetate, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

Ogrzewanie panelami fotowoltaicznymi? Hmmm.... to trochę nie tak lub duży skrót myślowy...tetate pisze:Instalacja fotowoltaiczna jest droższym rozwiązaniem niż instalacja solarna. To wydatek na poziomie 6–8 tys. zł/kW, czyli za 4 kW mocy zainstalowanej zapłacimy około 30 tys. zł.
Kolektory słoneczne są do ogrzewania wody, a panele fotowoltaiczne do produkcji energii elektrycznej.
W naszym klimacie ogrzewanie kolektorami słonecznymi jest bardzo rzadko wykorzystywane, chyba ze do wspomagania ogrzewania. A moduły fotowoltaiczne produkują energię, którą można wykorzystać do zasilania urządzeń grzewczych - np. pompy ciepła. Ale pamiętajmy, że energię wykorzystujemy nie tylko do ogrzewania... wszystkie urządzenia RTV, AGD zasilamy również energią elektryczną, więc instalacja fotowoltaiczna jest zdecydowanie uniwersalna.
Świetnie, że trafiłam na ten post, bo widzę, że jest tutaj dużo informacji o fotowoltaice. Myślę właśnie o założeniu paneli fotowoltaicznych. Wszędzie czytam pozytywne opinie więc chyba to będzie dobra inwestycja. Znalazłam taką firmę http://www.pgreen.com.pl