Jak wybrać pokrycie dachu? Te rzeczy musisz wziąć pod uwagę
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Wybór pokrycia dachu to jedna z ważniejszych decyzji, jakie musimy podjąć, budując dom. Podpowiadamy, czym się kierować przy jego wyborze. Jak wybrać pokrycie dachu? Te rzeczy musisz wziąć pod uwagę >>
Redakcja
Czy dachy klinkierowe Elrus to dobre rozwiązanie?
Klinkier to dobry i twardy materiał, ale jak to jest z tą marką?
Pytam, ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć opinii na ich temat, a bardzo mi się podobają.
Klinkier to dobry i twardy materiał, ale jak to jest z tą marką?
Pytam, ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć opinii na ich temat, a bardzo mi się podobają.
Klinkier na dach? A po co? Jaka by z tego była korzyść? Na dach montuje się dachówki ceramiczne, które wizualnie są podobne do klinkieru i tak naprawdę są dość podobne jeśli chodzi o sam materiał. Klinkier to przecież produkt ceramiczny. Generalnie ceramika to zdecydowanie najlepsze rozwiązanie jeśli chodzi o pokrycie dachowe - jest to materiał bardzo trwały, ma świetne parametry akustyczne, łatwo się ją izoluje i obrabia, jest też prosty w ułożeniu. W naszym przypadku dachówka ceramiczna Koramic Actua komponuje się z płytkami klinkierowymi na elewacji i wygląda to bardzo fajnie. Polecam tego typu rozwiązanie.
Dziwnie brzmi "folia na dach". Prawidłowa nazwa to raczej membrana
Jakościowo nie ma porównania do papy kładzionej na pełne deskowanie o kosztach już nie wspominając. Może są szczególne przypadki, by stosować takie rozwiązanie. No i można dobrać w większym zakresie jeżeli chodzi o parametry. Patrząc np. na ofertę Creatona, to membrany ciągle się rozwijają.