Dachówka ceramiczna czy cementowa - porównanie
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
cookiemonster
- Aktywny

Dachówka ceramiczna czy betonowa (cementowa) - porównanie
Osobiście wyżej cenię ceramikę od betonu. Przede wszystkim ze względu na trwałość tego pierwszego materiału. Beton z czasem płowieje i matowieje, staje się też porowaty i zaczyna zarastać mchem. Ceramika ma dużo bardziej wytrzymałą powłokę. Pamiętajmy też, że dachy w naszym klimacie muszą znosić bardzo duże rozpiętości temperatur, śnieg, deszcz, itp. Powłoki na dachówce betonowej wytrzymają góra kilka lat. Na ceramice - kilkanaście. To jest ta różnica za którą trzeba dopłacać przy zakupie^^
-
kamilanw684
- Zainteresowany

Re: Dachówka ceramiczna czy cementowa - porównanie
Wydaje mi się, że ceramiczna będzie lepszym wyborem. Ale tak przy okazji to niezależnie od budulca dachówki ważna jest odpowiednia izolacja przed deszczem. Polecam zerknąć tu: http://www.debowypark.waw.pl/2018/04/24 ... -opadowym/
Beton po latach straci swoje właściwości, o których opowiadają w składach budowlanych
Naturalna struktura betonu jest szorstka i porowata. Ceramika jest dużo bardziej jednolita. Jak kogoś odstrasza cena to niech szuka dużych dachówek ceramicznych (np. dachówka Alegra gdzie wystarczy tylko 9 szt. na m2). Tak można dość mocno obniżyć koszty pokrycia...
Porównując sobie ceny dachówek renesansowych to wychodzi, że beton jest tańszy o dosłownie kilka %. Porównywałem do dachówki Koramic Alegra 9, czyli do jednej z najpopularniejszych dachówek ceramicznych w Polsce (i jednocześnie najtańszych, bo dachówka jest duża i wychodzi tanio za m2). Tak więc zdecydowanie sensowniejsza opcja to dachówka ceramiczna - porównując po prostu stosunek cena/jakość tych dwóch produktów.
Teraz myślę, że bardziej opłaca się pójść w kierunku dachówki cementowej, ponieważ Braas zorganizował Gorącą Promocję na swoje modele w technologii trójwarstwowej Cisar na której znalazły się takie modele jak Teviva Cisar, Bałtycka Cisar, Celtycka Cisar oraz Tegalit Protegon
Nie zgadzam się. Dachówki cementowe nawet jeżeli są o te 10% tańsze od ceramiki to uważam, że jakością zdecydowanie ustępują... Ceramika jest wypalana z powłokami i w docelowym kolorze. Cement jest po prostu malowany i zabezpieczany na samym końcu. Nawet najlepsze powłoki nie będą tak wytrzymałe jak warstwa angoby czy glazury jako utrwalacz na ceramice. Mam dobre porównanie, bo miałem w rękach zarówno ceramiczną Alegrę, jak i dachówkę renesansową z cementu. Różnica na fakturze dachówek jest wyczuwana od razu - cement jest po prostu chropowaty. Moim zdaniem nie warto, ale każdy oczywiście musi to sam rozstrzygnąć...
Porównanie betonu z ceramiką najgorzej jest robić w składzie budowlanym - bo producenci betonów od lat robią wszystko, żeby upodobnić swoje produkty do ceramiki. Ale to jest tylko podobieństwo wizualne, bo parametry betonu są po prostu gorsze. My robiliśmy porównania przed zakupem i wyszło, że racjonalniej (kosztowo i pod względem jakości) jest kupić ceramiczny Koramic niż cokolwiek betonowego
Beton to nie ceramika - może w składzie budowlanym tego nie widać, ale jednak różnice są spore. Wyjdą tak po 3-4 latach, jak deszcz i słońce wypalą powłoki na dachówce betonowej...
Co do samego połysku - ja mam dachówkę angobowaną ceramiczną (Koramic Alegra) i przy zakupie miała gorszy połysk niż dachówki betonowe. Teraz ma już lepszy... 
Czy ktoś z Was coś może powiedzieć na temat dachówki Meyer Holsen? Z tego co widzę, to dość unikalne rozwiązanie, a szukam opinii.
Czy cement jest gorszy? Tak. Ale to nie oznacza że jest zły. Technika cały czas idzie do przodu i firmy stosują nowe materiały na powierzchniach. Dachówki będą coraz trwalsze. Za cementową idzie inna zaleta - waga. Są dużo cięższe niż wszelkie blachy ale lżejsze niż ceramika. Idealne rozwiązanie gdy mamy do dyspozycji słabszą konstrukcje dachu (np. podczas renowacji) a nie zawsze możemy cały dach zrobić od nowa. Jak kiedyś porównywałem to na podobnej dachówce (akurat porównywałem produkty Creatona) różnica wynosiła ponad 10 kg/m2. Sporo.
No tak, beton jest nieco lżejszym materiałem, ale z tego co kojarzę to i tak jest w granicach tych przynajmniej 30 kilogramów na m2. Ceramiczna Alegra 9 to 35-45 kilogramów - w zależności od sposobu ułożenia. To nie jest dużo biorąc pod uwagę świetną jakość pokrycia ceramicznego.
Ja również tutaj jestem podobnego zdania, jeżeli już porządne pokrycie dachowe to właśnie Braas ze względu na bardzo dobre ceny, trwałość i jednocześnie piękny wygląd który zachowują przez lata.
10 kg różnicy na m2 to może jednostkowo nie jest dużo ale dla całego, sporego dachu stanowi niezła różnicę. 100m2 to malutki dach a to już tona różnicy. A dachy miewają więcej niż 200, a często i 300 m2. To już 2 lub 3 tony więcej na całej konstrukcji domu. Dlatego moim zdaniem warto iść w te betonowe. Niewielka różnica ale na całości robi jednak sporo. Do tego jak wybiera się w wersji np z powłoka Duratop pro Creatona, to jest jednocześnie dachówka o dość gładkiej powierzchni.
Myślę, ze wspomniane propozycje od Braas są jak najbardziej godne uwagi i montażu. W naszym przypadku natomiast świetnie sprawdziła się dachówka ceramiczna którą również mogę polecić, bo mają ponad 15 modeli w szerokim wyborze kolorów i każda zabezpieczona angobą bądź glazurą.
My mamy jednak dach dwuspadowy i pokryty porządnej jakości dachówką ceramiczną od Braas, a dokładnie model Rubin 13V. Moim zdaniem jest zdecydowanie najlepszych producentem ze względu na dostępne modele, kolory, zabezpieczenia oraz idealne wykonanie krawędzi i niską porowatość.