jakie grzejniki i kominek?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
P_albercik
- Początkujący

jakie grzejniki i kominek?
1. grzejniki jakiej firmy wybrać do nowej instalacji w plastiku i planowanym ogrzewaniu piecem węglowym.
2. Jaki kominek - płaszcz wodny czy nawiewowy z turbiną a może grawitacyjny?
2. Jaki kominek - płaszcz wodny czy nawiewowy z turbiną a może grawitacyjny?
Grzejniki markowe VNH Purmo Kermi wytrzymają 100 i więcej stopni tak że spoko
VNH wytrzymały mi 127 stopni 12 bar na wysokim parametrze z sieci ciepłowniczej
Jeżeli jest kocioł na paliwo stałe to kominek nie koniecznie z płaszczem.dwa kotły na paliwo stałe w jednym układzie mam taki układ zrobiony na wyraźne życzenie klienta non stop chodzi kocioł na węgiel z automatyką kominek 2-3 razy w roku
Grawitacyjne rozprowadzenie ciepła praktycznie do 3 m w poziomie jakoś działa, tak że zdecydowanie z turbiną termostatem i bay pasem i będzie ok
VNH wytrzymały mi 127 stopni 12 bar na wysokim parametrze z sieci ciepłowniczej
Jeżeli jest kocioł na paliwo stałe to kominek nie koniecznie z płaszczem.dwa kotły na paliwo stałe w jednym układzie mam taki układ zrobiony na wyraźne życzenie klienta non stop chodzi kocioł na węgiel z automatyką kominek 2-3 razy w roku
Grawitacyjne rozprowadzenie ciepła praktycznie do 3 m w poziomie jakoś działa, tak że zdecydowanie z turbiną termostatem i bay pasem i będzie ok
-
P_albercik
- Początkujący

Wybór wkładu zależy od tego jak będzie eksploatowany (okazjonalnie, czy na codzień). Jesli będzie to kominek okazjonalny to nie warto kupować niewiadomo jakiego wkładu, ponieważ nawet jeden z tańszych wkładów zda egzamin (oczywiście nie mówimy tu o tym szajsie z marketów
). Ale jeśli planujesz ogrzewać dom kominkiem to poleciłbym wkład z wyższej półki.
Instalacje grzewcze - sprzedaż, montaż, serwis, akcesoria.
-
P_albercik
- Początkujący

Jakie grzejniki
Witam,
Ja z kolei mam pytanie w temacie grzejników a dokładniej jakie użyć??
Wymieniam instalację co w mieszkaniu o pow ok 48m2. Każde z pokoi ma ok 14m2.
Instalacja gazowa z zastosowaniem rur PEX. Zastanawiam się czy warto wydawać pieniądze i płacić za metkę na grzejnikach czy kupić tańsze np w marketach innych producentów.
Jak dobrze pewnie wiecie różnica w cenie jest rzędu 100%. Jeżeli zaś oszczędzanie np na grzejnikach jest bez sensu to rozumiem, ale czy jednak jest jakiś konkretny powód dla kupowania grzejników Purmo czy Brugman?
Ja z kolei mam pytanie w temacie grzejników a dokładniej jakie użyć??
Wymieniam instalację co w mieszkaniu o pow ok 48m2. Każde z pokoi ma ok 14m2.
Instalacja gazowa z zastosowaniem rur PEX. Zastanawiam się czy warto wydawać pieniądze i płacić za metkę na grzejnikach czy kupić tańsze np w marketach innych producentów.
Jak dobrze pewnie wiecie różnica w cenie jest rzędu 100%. Jeżeli zaś oszczędzanie np na grzejnikach jest bez sensu to rozumiem, ale czy jednak jest jakiś konkretny powód dla kupowania grzejników Purmo czy Brugman?
jakie grzejniki?`
Witam pomownie.
Czy ktos mógłby jeszcze polecić jakiego prod grzejniki kupić?? i jakiej mocy?
Pomieszczenia mają odpowiednio 13,5 i 14,5 m2. Czy grzejnik 600*1200 bedzie wystarczający?
Czy ktos mógłby jeszcze polecić jakiego prod grzejniki kupić?? i jakiej mocy?
Pomieszczenia mają odpowiednio 13,5 i 14,5 m2. Czy grzejnik 600*1200 bedzie wystarczający?
Grzejniki
OK dzięki za info.
Już widzę w czym jest różnica cenowa.
Mój instalator wyliczył moc potrzebnych grzejników na ok 1500W ( pomieszczenia 13,5 i 14,54 m2)
Taniocha z marketu ma moc ok 800w przy wymiarach 500*1200 a grzejnik o mocy 1500w tych wymiarów to minimum 400 zł (cosmo- nova).
Jeżeli się mylę to poprawcie proszę.
Cosmo czy Purmo to w miarę przyzwoite grzejniki??
Już widzę w czym jest różnica cenowa.
Mój instalator wyliczył moc potrzebnych grzejników na ok 1500W ( pomieszczenia 13,5 i 14,54 m2)
Taniocha z marketu ma moc ok 800w przy wymiarach 500*1200 a grzejnik o mocy 1500w tych wymiarów to minimum 400 zł (cosmo- nova).
Jeżeli się mylę to poprawcie proszę.
Cosmo czy Purmo to w miarę przyzwoite grzejniki??
Grzejniki
Dzięki ponownie za info.
Słyszałem sporo zalet na temat Cosmo czy Purmo. Dzisiaj odwiedziłem jeden salon z techniką grzewczą i goście pomieszali mi w głowie proponując grzejniki aluminiowe. Co o tym pomyśle sądzicie?.
Na oko wygląda ok - są tańsze bardziej wydajne, wyglądają trochę gorzej i nie mają zasilania dolnego. Ale coś mi tu śmierdzi bo generalnie nie mogą mieć samych zalet. dOdatkowo mają aż 10 lat gwarancji.
Słyszałem sporo zalet na temat Cosmo czy Purmo. Dzisiaj odwiedziłem jeden salon z techniką grzewczą i goście pomieszali mi w głowie proponując grzejniki aluminiowe. Co o tym pomyśle sądzicie?.
Na oko wygląda ok - są tańsze bardziej wydajne, wyglądają trochę gorzej i nie mają zasilania dolnego. Ale coś mi tu śmierdzi bo generalnie nie mogą mieć samych zalet. dOdatkowo mają aż 10 lat gwarancji.