Jakie rury do centarlnego
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
lichym
Jakie rury do centarlnego
Czy instalacje centralnego ogrzewania zrobiona z ruz z tworzywa jest dobra? Jakie są jej zalety i wady? Jaka jest dobra firma tych rur?
Polecam materiały firmy Wavin albo Kisan! Wavin jest stosunkowo drogi, ale jakość przekłada się na cenę. A co do materiałów na C.O. to podobnie jak poprzednicy pisali, stal, miedź,tworzywa sztuczne. Niestety ceny rur miedzianych...(pozostawię bez komentarza), ale równie dobrze pracują instalacje z tworzyw sztucznych czy stali (np. układy grawitacyjne z rur stalowych łączonych metodą spawaną). Wszystko zależy od tego jaka jest to instalacja, zależy od stosowanego źródła ciepła no i zasobności portfela
Co do instalacji z rur tworzyw sztucznych to jak najbardziej, tylko należy pamiętać że muszą to być instalacje niskotemperaturowe.Wavin w swojej ofercie ma trzy systemy materiałów:
1) System Tigris Alupex - rura zespolone wielowarstwowe PE-X/AL/PE-RT + złączki zaciskowe
2) System BORplus - rury PP jednorodne oraz stabilizowane wkładką aluminiową (ciepła woda i instalacje centralnego ogrzewania rury stabilizowane) + kształtki PP. Technika łączenia zgrzewanie polifuzyjne.
3) System Hep2o rury PB (polibutylen) do instalacji centralnego ogrzewania rury PB BARRIER + kształtki rozbieralne i nierozbieralne. System niestety dość drogi i nie w każdej hurtowni dostepny.
1) System Tigris Alupex - rura zespolone wielowarstwowe PE-X/AL/PE-RT + złączki zaciskowe
2) System BORplus - rury PP jednorodne oraz stabilizowane wkładką aluminiową (ciepła woda i instalacje centralnego ogrzewania rury stabilizowane) + kształtki PP. Technika łączenia zgrzewanie polifuzyjne.
3) System Hep2o rury PB (polibutylen) do instalacji centralnego ogrzewania rury PB BARRIER + kształtki rozbieralne i nierozbieralne. System niestety dość drogi i nie w każdej hurtowni dostepny.
Pozdrawiam!
Re: Jakie rury do centarlnego
Jaka instalacja?.... otwarta czy zamknięta?lichym pisze:Czy instalacje centralnego ogrzewania zrobiona z ruz z tworzywa jest dobra? Jakie są jej zalety i wady? Jaka jest dobra firma tych rur?
Z tym się akurat nie zgodzę (dostępność), każde ilości na sanitarny.com.plAgent pisze: 3) System Hep2o rury PB (polibutylen) do instalacji centralnego ogrzewania rury PB BARRIER + kształtki rozbieralne i nierozbieralne. System niestety dość drogi i nie w każdej hurtowni dostepny.
Ewentualnie bliźniaczy, takiej o samej jakości i parametrach lecz tańszy, system SDP do porównania na terrain-sdp.pl
Czy to miała być jakaś reklama?????? W moim poście miałem na myśli hurtownie instalacyjne. Proszę wybaczyć, jeżeli miałbym za każdym razem zamawiać materiały przez internet, to może lepiej zająć się pracą w jakimś centrum dystrybucji. A klient już dawno podziękowałby mi za współprace.Z tym się akurat nie zgodzę (dostępność), każde ilości na sanitarny.com.pl
Pozdrawiam!
Internet to tylko kolejny kanał dystrybucji... Poczytaj, może "o firmie", bo nie do końca rozumiem co jest złego w zamówieniu sobie przez internet zamiast wizyty osobiście w hurtowni?Agent pisze: Czy to miała być jakaś reklama?????? W moim poście miałem na myśli hurtownie instalacyjne. Proszę wybaczyć, jeżeli miałbym za każdym razem zamawiać materiały przez internet, to może lepiej zająć się pracą w jakimś centrum dystrybucji. A klient już dawno podziękowałby mi za współprace.
Jeśli chodzi o reklamę, to po prawej stronie się wyświetlają, także moje, więc nie widze problemu. Forum zarabia za każde kliknięcie w nie, a klika wizyt (dokładnie 12) już miałem, więc to forum na Adsesnse też zarobiło... Swoją drogą ja nie wrzuciłem posta stricte reklamowego, tylko dołączyłem do dyskusji, nie zgadzając się z dostępnością Hep2o, ale nie o tym temat więc zapraszam na PW jeśli ktoś chce ze mną o tym dyskutować.TeCe pisze:To się nazywa spam. Wkrótce zostaniesz zbanowany. Na forum można wykupić płatną reklamę.
W Hepworcie robię tylko dlatego,że jak mi braknie jakiegoś kolanka,skoczę do hurtowni i za pół godziny robię dalej.Gdybym miał to brakujące kolanko zamowic przez internet i czekac na niego nawet 2 dni,to było by chore.W traki sposób to sobie można dłubac samemu w domu,jak się w nim nie mieszka,a nie u klienta.
Odradzam każdemu zakupowanie elementów systemu przez internet,no....,chyba,że ma dużo czasu.
Odradzam każdemu zakupowanie elementów systemu przez internet,no....,chyba,że ma dużo czasu.
adam
Oczywiście, zakupy przez internet nie są skierowane do osób które potrzebują towar od ręki i też nie widzę sensu zakupu 1 kolanka przez internet. Zasadność i potrzeba oferowania Hep2o przez internet to już nasz "ból głowy"adamis pisze:W Hepworcie robię tylko dlatego,że jak mi braknie jakiegoś kolanka,skoczę do hurtowni i za pół godziny robię dalej.Gdybym miał to brakujące kolanko zamowic przez internet i czekac na niego nawet 2 dni,to było by chore.W traki sposób to sobie można dłubac samemu w domu,jak się w nim nie mieszka,a nie u klienta.
Co do czasu realizacji zamówień. W najlepszym przypadku przesyłka może dotrzeć na następny dzień, standardowo na 2 dzień , ostatecznie na 3 dzień przy poślizgu np. z zapłatą.
Tak na przekór dodam, że klienci zamawiają grzejniki na drugi koniec kraju, więc proszę się nie spieszyć z odradzaniem zakupów przez internet
Materiał
Witam
jeśli chodzi o materiał na rury co instalacji c.o. polecam miedź.
Pozdrawiam
jeśli chodzi o materiał na rury co instalacji c.o. polecam miedź.
Pozdrawiam