Luksfery
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Luksfery
Witam mam domek przedwojenny. Z jednej strony ściany mam 2 duże luksfery. Wyglada to bardzo interesująco. Chce wymienić je na nowe.
JAk bardzo i czy w ogóle luksfery odbiegajaod okien pod względem szczelności i stratności ciepła?
Co jest tańsze luksfery czy okna?
Sa jakieś zasady o których muszę pamiętać przy montażu luksferów??- bo wydaje mi sieże montaż luksferów jest trochę bardziej skomplikowany.
Prosze szanownych forumowiczów o wypowiedzenie się.
Pozdrawiam
JAk bardzo i czy w ogóle luksfery odbiegajaod okien pod względem szczelności i stratności ciepła?
Sa jakieś zasady o których muszę pamiętać przy montażu luksferów??- bo wydaje mi sieże montaż luksferów jest trochę bardziej skomplikowany.
Pozdrawiam
...
Re: Luksfery
co do szczelności to luxfery dobrze zamontowane sa bardziej szczelne niz okna , natomiast to jest mało istotne w obec tragicznych wręcz parametrów termoizolacyjnych które wahają się w granicach 2,7-2,5 W/m2Kghost320i pisze:Witam mam domek przedwojenny. Z jednej strony ściany mam 2 duże luksfery. Wyglada to bardzo interesująco. Chce wymienić je na nowe.
Pozdrawiam
-
komarr
Współczynnik przenikania ciepła: U=2,97 [W/m2 x K]
Dźwiękoszczelność: 42dB
Klasyfikacja ogniowa: E60 według normy PN-EN 1364-1:2001 oraz PN-EN 13501-2:2005
Przepuszczalność świata:
- dla pustaków bezbarwnych: 80%
- dla pustaków barwionych w masie: 60%
Współczynnik przenikania ciepła:
* dla pojedynczej szyby 4-milimetrowej wynosi on 5,0 W/(m²·K);
* dla szyby zespolonej ze szkła float 4/12/4 ma wartość 3,0 W/(m²·K);
* dla szyby zespolonej 4/15/4 z powłoką niskoemisyjną i wypełnionej specjalnym gazem wynosi 1,1 W/(m²·K).
Pozdrawiam
Dźwiękoszczelność: 42dB
Klasyfikacja ogniowa: E60 według normy PN-EN 1364-1:2001 oraz PN-EN 13501-2:2005
Przepuszczalność świata:
- dla pustaków bezbarwnych: 80%
- dla pustaków barwionych w masie: 60%
Współczynnik przenikania ciepła:
* dla pojedynczej szyby 4-milimetrowej wynosi on 5,0 W/(m²·K);
* dla szyby zespolonej ze szkła float 4/12/4 ma wartość 3,0 W/(m²·K);
* dla szyby zespolonej 4/15/4 z powłoką niskoemisyjną i wypełnionej specjalnym gazem wynosi 1,1 W/(m²·K).
Pozdrawiam
komar!
Nie ma linka który podałeś- możesz zamieścić go jeszcze raz.
Przeglądałem forum ale tu są głównie tematy o luksferach w łazience a ja mam powierzchnie ok 8m kw.
Dwa naprawde spore luksfery- popękane i już troche ciekną- mają ze 25 lat.
Co do przenikalnosci cielpnej to porażka...
A jak cenowo odbiega luksfer od okna pcv?
pozdrawiam
Przeglądałem forum ale tu są głównie tematy o luksferach w łazience a ja mam powierzchnie ok 8m kw.
pozdrawiam
...
-
komarr
dlaczego porażka ? porównaj z tym co napisaliśmy powyżej. Jeśli chcesz całą ścianę zrobić w luksferze to pewnie straty będą duże. Link jest ukryty w tekście w pierwszym moim poście. Tam masz też kontakt do producenta. Nie jestem jakimś tam fachowcem więc nie chcę Ci za dużo doradzać.ghost320i pisze:komar!
pozdrawiam
Pozdrawiam
8m2 to jednak spooora powierzchnia i dobrze napisał, że to porażka...komarr pisze:
dlaczego porażka ? porównaj z tym co napisaliśmy powyżej. Jeśli chcesz całą ścianę zrobić w luksferze to pewnie straty będą duże. Link jest ukryty w tekście w pierwszym moim poście. Tam masz też kontakt do producenta. Nie jestem jakimś tam fachowcem więc nie chcę Ci za dużo doradzać.
Pozdrawiam
co do cen się nie wypowiem bo nie mam pojęcia ile pustaki szklane kosztuja ale podejrzewam, że jakbys w to miejsce dał nawet okno RU z jakas wymyślna szybą bądź przyciemniana bądź ornamentową czy piaskowaną to by było taniej i cieplej. Nie mówiąc juz o zwykłym szkleniu stałym nieotwieralnym (FIX).
Cena pustaków to pewnie dopiero połowa całej inwestycji bo do tego robocizna perwnie drugie tyle..
lolku 30 masz racje.
Twój post dał mi dużo do myślenia i chyba zdecyduje się na zastąpienie luksferów oknem z szybą ornamentową- przyciemnie ją odrobinke.
Będzie to zwykłe okno z pcv tylko zewnętrzna szyba będzie ornamentowa, wewnętrzna zwykła. Efekt też powinien być ciekawy i cieszyć oko.
Luksfery wyjdą drogo i jednak będą spore ubytki cieplne.
Pozdrawiam.
Napisze co i jak i za ile:P
Twój post dał mi dużo do myślenia i chyba zdecyduje się na zastąpienie luksferów oknem z szybą ornamentową- przyciemnie ją odrobinke.
Będzie to zwykłe okno z pcv tylko zewnętrzna szyba będzie ornamentowa, wewnętrzna zwykła. Efekt też powinien być ciekawy i cieszyć oko.
Luksfery wyjdą drogo i jednak będą spore ubytki cieplne.
Pozdrawiam.
Napisze co i jak i za ile:P
...
No więc tak w kwestii uzupełnienia:
Szybka ornamentowa to dopłata od 50 do nawet 250 zł za metr kwadratowy w zależności od wzoru...
A ze co lepsze punkty sprzedaży mają dużo wzorów- powiem krótko wpiździec
to jest w czym wybierać.
Mozna stosować dwie szyby ornamentowe- to znaczy normalnie, wystarczająco jest tak że na zewnątrz ornament a wewnątrz zwykła szyba- okno zachowuje standardy jeśli chodzi o niską stratność ciepła. Ale niektóre dziane ziutki co w mokasynach się bujają za kierownicą bmw 8 nowej- to biorą dwie szyby ornamentowe- dla jak to wyjaśnił mi człeczyna w punkcie przedaży-samosatysfakcji- że przy grilku mogą zaszpanować -ze mają dwie szyby...
Przy dwóch ornamentach całkowicie zaburza się efekt załamania światła i często zdaża się że wyglada to nie za bardzo...
Tyle w kwesti uzupełnienia.Pozdrawiam
Szybka ornamentowa to dopłata od 50 do nawet 250 zł za metr kwadratowy w zależności od wzoru...
A ze co lepsze punkty sprzedaży mają dużo wzorów- powiem krótko wpiździec
Mozna stosować dwie szyby ornamentowe- to znaczy normalnie, wystarczająco jest tak że na zewnątrz ornament a wewnątrz zwykła szyba- okno zachowuje standardy jeśli chodzi o niską stratność ciepła. Ale niektóre dziane ziutki co w mokasynach się bujają za kierownicą bmw 8 nowej- to biorą dwie szyby ornamentowe- dla jak to wyjaśnił mi człeczyna w punkcie przedaży-samosatysfakcji- że przy grilku mogą zaszpanować -ze mają dwie szyby...
Przy dwóch ornamentach całkowicie zaburza się efekt załamania światła i często zdaża się że wyglada to nie za bardzo...
Tyle w kwesti uzupełnienia.Pozdrawiam
...
Re: Luksfery
Montaż nie jest trudny, trzeba tylko wiedzieć jak, wystarczy kilka filmów na YT obejrzeć, jezeli jest się z dolnego śląska to firma https://glasspol.pl organizuje takie szkolenia za darmo. Pan Maciej zna się w temacie jak nikt inny.