A ilu "fachowców" wie jak się izoluje? Czy choć jeden zapoznał się z PN np PN-EN 13370? Czy 13829przemasboss pisze:Trzeba przyznać, że w naszym kraju rzadko się spotyka a przynajmniej ja nie spotkałem się jeszcze z tym żeby ktoś ocieplał wełną. Chyba jest to związane z tym, że po prostu styropian jest tańszy i że fachowcy są już w tym wyrobieni:) Przy wyborze polistyrenu warto brać producentów certyfikowanych i sprzedających produkty ze znakiem "gwarantowany styropian" lub biorących udział w programie PSPS.
Czym ocieplić dom
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Czym ocieplić dom
-
amator_560
- Początkujący

Ocieplałeś dom z zewnątrz czy od środka? Jakie oszczędności uzyskałeś po ociepleniu. Ile ono kosztowało?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Też stosujemy termoorganikę, do ocieplenia domu dajemy 40 cm od gruntu, to podstawa .
Cześć Ja Ci mogę polecić, żebyś zajrzał na stronę www.termil.pl Wielu moich znajomych korzystało z ich usług i bardzo je sobie cenią. To bardzo nowoczesne rozwiązanie. Co ważne jest zdrowe, ekonomiczne i ekologiczne. Warto wypróbować samemu i się przekonać.
Czym ocieplić dom
Jakoś tak ciężko mi jest się przekonać do wełny, kiedy każdy kładzie u siebie styropian, dlatego i ja położyłem dalmatyńczyka
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Czy styropian, czy wełna źle położona na niewiele się zda.waldi45 pisze:Jakoś tak ciężko mi jest się przekonać do wełny, kiedy każdy kładzie u siebie styropian, dlatego i ja położyłem dalmatyńczyka
Są nawet tacy, co za termorenowację domu, uważają oklejenie ścian styropianem czy wełną. Radzę uważać na takich szkodników. Nawet nie znają podstaw fizyki.
rekuperacja od 1989r
-
Gość10463
dom się chyba powinno izolować od strat ciepła a nie ocieplać
Ale dobrze położona wełna, choć ja jej nie polecam, czy dobrze położony styropian, czy jeszcze dobrze natryśnięty poliuretan spełnią oczekiwane rezultaty i to z nawiązką.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Czy styropian, czy wełna źle położona na niewiele się zda.
Trzeba pokazywać jak to dobrze wykonać a nie gdybać co będzie jak się źle to wykona Panie Brzęczkowski.
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Otóż to, ale jak tłumaczyć ludziom jak nawet Panowie od OZC twierdzą co innego...Krystian_Tarnowski pisze:dom się chyba powinno izolować od strat ciepła a nie ocieplać
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
Amerykańska QuadFoam500 od https://doskonalaizolacja.pl. Tylko uważaj na podróby amerykańskich pianek, bo niektórzy wykonawcy to jednak przesadzają z tym dostępem do technologii. To jedyny, autoryzowany dystrybutor amerykańskiej pianki. Cenowo się pozytywnie zaskoczyłem, bo podobnie do instalacji wełny izolacyjnej wychodzi. Nie muszę mówić, że pianka ma jednak lepsze właściwości i praktycznie dożywotnią gwarancję. Zero mostków termicznych, pianka dobrze się prezentuje, szybka w aplikacji, nawet zimą bez problemów, czy dodatkowych przygotowań. To mi się bardzo spodobało.
-
MichalBudowniczy
- Superużytkownik

Moim zdaniem najlepiej sprawdzi się izolacja natryskowa. Posiada bardzo dobre właściwości termoizolacyjne oraz doskonałą izolację akustyczną. Więcej zalet odnośnie tego rozwiązania możesz znaleźć na stronie sin-pur.pl.
A czy ktoś z was może wybierał do swojego domu izolacje oraz konstrukcje według systemu steico? Słyszałam, że dzięki firmie steico możemy ponoć zyskać wytrzymały dach, ściany, stropy wraz ze świetną izolacją akustyczną. Słyszałam, że ich materiały chronią budynek prze kondensacją pary wodnej, zapewniając niezwykła trwałość budynkowi. Czy to prawda? Czy rzeczywiście chronią też obiekt przed przegrzanie się?