uginający się strop
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
uginający się strop
witam
strop betonowy gr.10-12cm zbrojony (ale nie wiem jak budynek z lat 70) podczas chodzenia jest spoko ale gdy np. podskoczysz to czujesz uginanie się stropu czy tak może być?
strop betonowy gr.10-12cm zbrojony (ale nie wiem jak budynek z lat 70) podczas chodzenia jest spoko ale gdy np. podskoczysz to czujesz uginanie się stropu czy tak może być?
GL
-
Tomasz1980
- Zainteresowany

-
!student!
Żadnych pytań... w domu mam strop o rozpiętości 10 m, gdzie płyta żelbetowa ma grubość 12 cm (nad garażem) i na tej podstawie twierdze, że dobrze wykonany strop w budynku mieszkalnym o grubości 12 cm jest bezpiecznym. Podczas chodzenia czy skakania odczuwamy zwykłe drgania - rzecz normalna. Pozdrawiam
-
!student!
-
JBZ
Poprawnie zaprojektowany i wykonany strop żelbetowy nie może wykazywać drgań ani ugięć widocznych gołym okiem. Co do grubości płyty 10 cm, to wyłącznie przy małych rozpiętościach i małych obciążeniach.
Objawy zauważane prze GL są dodowem na fuszerkę wykonawczą i nie trzymanie się projektu.
Jerzy Zembrowski
Objawy zauważane prze GL są dodowem na fuszerkę wykonawczą i nie trzymanie się projektu.
Jerzy Zembrowski
Poprawnie zaprojektowany to przy rozpiętości 10 cm powinien miec około 28 cm grubości :/. Mówimy o żelbetowym oczywiście. Śmiem wątpić,że kolega ma strop o 10 m rozpiętości.!student! pisze:Oczywiście nie twierdze, że rozpiętość stropu nie ma wpływu na jego ugięcia, wręcz przeciwnie! Jednak jest to budynek mieszkalny, gdzie najczęściej stropy osiągają grubość rzędu 10, 12, 14 cm.
Who Dares Wins