Sam robię wentylację mechaniczną

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

himek
Zainteresowany
Zainteresowany

Re: Sam robię wentylację mechaniczną

Post autor: himek »

A do kuchni okap do komina wetylacyjnego czy pochłaniacz zapachów?
Tak, albo nic, ja zlikwidowałem okap i jestem mega zadowolony

To w sumie jak to powinno być okap do komina wentylacyj grawitacyjnej czy pochłaniacz, który filrtuje powietrze i wyrzuca go z powrotem do kuchni. Bez jednego czy drugiego wydaje mi sie ze tłuste opary zabrudza przewody i rekuperator.

A nie wie Pan czy można zastosować jeden rozdzielnik z kanałami fi75 oraz fi50? Jeden dla nawiewu góra i dół i tak samo wywiew. W sumie kosztem dłuższych kanałów do puszek rozprężnych.

Dziękuję za odpowiedzi.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

himek pisze:
To w sumie jak to powinno być okap do komina wentylacyj grawitacyjnej czy pochłaniacz, który filrtuje powietrze i wyrzuca go z powrotem do kuchni. Bez jednego czy drugiego wydaje mi sie ze tłuste opary zabrudza przewody i rekuperator.
.
Też tak myślałem, dokąd w okapie nie zakleiłem wylotów i wentylatora. Okazało się że tłuszcz to nie helikopter i bez ciągu powietrza nie lata. Okazało się, że okap ( a już nie daj Boże pochłaniacz ) to największe źródło syfu . Przy remoncie domu na wsi, okap już nie był brany pod uwagę .
A co do czystości kanałów wywiewnych - mogę umówić na osobiste sprawdzenie.
Załączniki
43763439_10204915509604201_3107148473443549184_n.jpg
18403681_10202965905465316_2728523839983067168_n.jpg
18425341_10202965905865326_8960328680645929113_n.jpg
rekuperacja od 1989r

himek
Zainteresowany
Zainteresowany

Tomasz_Brzeczkowski pisze: Też tak myślałem, dokąd w okapie nie zakleiłem wylotów i wentylatora. Okazało się że tłuszcz to nie helikopter i bez ciągu powietrza nie lata. Okazało się, że okap ( a już nie daj Boże pochłaniacz ) to największe źródło syfu . Przy remoncie domu na wsi, okap już nie był brany pod uwagę .
A co do czystości kanałów wywiewnych - mogę umówić na osobiste sprawdzenie.
Mi sie wydaje, ze para z gotowania gdzieś sie osadzać musi. Jak nie leci w góre to pewnie opada na doł na blaty i podłoge. Tym bardziej jak jest wyciag w kuchni to pewnie bedzie to wszystko lecic do tego wywiewu. A podczas gotowania nie ma Pan problemu z zapachami i duża temperatura w kuchni?

denvi
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: denvi »

himek, jeszcze ze 2-3 posty Brzęczkowskiego i zaczniesz w sandałach po śniegu śmigać.
Zastanów się, Bez okapu cały tłuszcz zostanie w garze, również spaliny z gazu (a to właśnie jest główne żródło tłuszczu) będą grzecznie pod garem siedzieć?
Cyce opadają...

denvi
Zaawansowany
Zaawansowany

Ludzie, polecam przejrzeć też inne wątki na tym forum. Szybko sie zorientujecie, że w życiu pana TB musiało wydarzyć coś traumatycznego. :D
A więc szybkie posumowanie, nie izolujemy ścian i dachu, wystarczy podlogę ocieplić. Nie wentylujemy kuchni, bo jest to powodem latającego tłuszczu. Ogrzewmy tylko środek chałupy, nie ważne, że przy ścianach zew. będzie kilka stopni mniej (zwłaszcza tych nieizolowanych). I nie daj boziu instalacji wodnej CO bo przez nią ucieka ciepło z domu.
Pewnie jeszcze jakieś kwiatki by sie znalazły. Cały czas p. Tomasz ewoluuje. Kilka lat temu za największą bzdurę uważał łączenie zagadnienia wentylacji i ogrzewania.
Przykłady pewnie można by mnożyć.
No ale pytajcie Tomasza, dyskutujcie i niech beka trwa.
No i nasza narodowa cecha, czyli radość z cudzego nieszczęścia będzie dopasiona.
Czyli "ale sie chłop wpier..." :lol: wiecznie żywe.

szari
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: szari »

Dla oszołomów Brzęcza i himka mam zagadkę. Moja kuchnia nie włączamy pochłaniacza bo jest tak głośny że nie można normalnie porozmawiać.
Więc zagadka co widzimy na zdjęciu do czego kurz przykleił się na szafkach kuchennych i co widzimy na pochłaniaczu?
Przepraszam za jakość ale zdjęcie robione kalkulatorem.
20190128_113419.jpg
20190128_113411.jpg
Brzęczu jakie to teorie jeszcze wymyślisz że tłuszcz osadzi się gdzie?
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Mi sie wydaje, ze para z gotowania gdzieś sie osadzać musi.
To czysta woda, nie osadza się a zwiększa wilgotność powietrza. podobnie jak para która wydychamy. Wentylacja ma odprowadzić nadmiar tej pary.
Jak nie leci w góre to pewnie opada na doł na blaty i podłoge.
Powietrze wilgotne jest lżejsze od suchego, ale wilgotnośc wyrównuje się dość szybko
Tym bardziej jak jest wyciag w kuchni to pewnie bedzie to wszystko lecic do tego wywiewu. A podczas gotowania nie ma Pan problemu z zapachami i duża temperatura w kuchni?
Wyciąg nad kuchnia nie jest połączony z wentylacją, (wywiew z wentylacji w kuchni jest minimum 2 m od kuchni. Nawet jak jest okap, to, okap - nie usunie zapachów, bo te rozchodzą się w kilka sekund a okap nawet jak ma 500m3/h to wyciągnie przez 30 sek 1/setną powietrza z domu
rekuperacja od 1989r

szari
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze:a okap nawet jak ma 500m3/h to wyciągnie przez 30 sek 1/setną powietrza z domu
Łoo panie jaka oszczędność czasu i energii elektrycznej wystarczy przefiltrować powietrze w domu przez okap z filtrem węglowym i nie dość że wszystko zostanie oczyszczone, nie musimy podnosić temperatury powietrza jak w przypadku rekuperacji.
Brzęczu jest niesamowity, jednym zdaniem wykluczył używanie rekuperacji za 12000 PLN a wystarczy okap za 500 PLN. Smog w domu wyeliminowany, kurz wyeliminowany, a okap w 30 sek opierdzieli 1/100 czyli 100 razy dłużej w 50 minut cała chałupa czysta pachnąca.

Jacy my kurna głupi byliśmy... że ja na to wcześniej nie wpadłem... geniusz kuwa geniusz!

himek
Zainteresowany
Zainteresowany

Spokojnie Panowie. Usiłuje tylko się czegość dowiedzieć, a przeważnie tylko TB udziela jakiś rad. Im wiecej informacji tym dla mnie lepiej. Nie jest tak, ze odrazu sie posłucham i zrobie tak samo. Zawsze staram sie wybrac złoty środek. W 4 firmach co robia projekty bardzo sie róznia od tej propozycji Pana TB i nie jest powiedziane, ze zgodze sie tylko i wyłącznie na jego rozwiazanie. Jeśli uważacie, ze jego pomysły sa złe to moze coś innego byście doradzili.

denvi
Zaawansowany
Zaawansowany

himek skoro dopuszczasz pomysły TB na wentylację więc czemu nie posłuchasz go w kwestii ocieplenia?
Są 3 warunki regulujące ilość wymian powietrza.
1. ze względu na osobę 30m3/h/os.
2. na kubaturę 0,5-0,8 wymiany - w średnim domku wyjdzie =/- 300m3/h
3. ze względu na przeznaczenie pomieszczeń. Dla domu jednorodzinnego przeważnie wychodzi ok. 150-200m3/h.
Może właśnie ze względu na to, że ten 3 jest najbardziej po środku najczęściej jest brany pod uwagę.
Znam ludzi, którzy w 2 osoby mieszkają na 600m2. 3 kondygnacje, kibel na samym dole ma ponad 40m2. Ile by zaoszczędzili zatrudniając Brzęczkowskiego do wentylacji!
Mieszkali by w jednym pokoiku, srali w najmniejszym kiblu i nie smażyli ryby. Będzie tanio w chu...
Za takie bzdury powinien być ban.
Chcesz się podeprzeć wydumkami "fachowca", bo wydaje się, że będzie taniej. Ale uważaj, żeby nie okazało się, że bidny dwa razy płaci.

himek
Zainteresowany
Zainteresowany

denvi pisze:himek skoro dopuszczasz pomysły TB na wentylację więc czemu nie posłuchasz go w kwestii ocieplenia?
Są 3 warunki regulujące ilość wymian powietrza.
1. ze względu na osobę 30m3/h/os.
2. na kubaturę 0,5-0,8 wymiany - w średnim domku wyjdzie =/- 300m3/h
3. ze względu na przeznaczenie pomieszczeń. Dla domu jednorodzinnego przeważnie wychodzi ok. 150-200m3/h.
Może właśnie ze względu na to, że ten 3 jest najbardziej po środku najczęściej jest brany pod uwagę.
Znam ludzi, którzy w 2 osoby mieszkają na 600m2. 3 kondygnacje, kibel na samym dole ma ponad 40m2. Ile by zaoszczędzili zatrudniając Brzęczkowskiego do wentylacji!
Mieszkali by w jednym pokoiku, srali w najmniejszym kiblu i nie smażyli ryby. Będzie tanio w chu...
Za takie bzdury powinien być ban.
Chcesz się podeprzeć wydumkami "fachowca", bo wydaje się, że będzie taniej. Ale uważaj, żeby nie okazało się, że bidny dwa razy płaci.
Nareszcie jakiś konkret. Mi nie chodzi o najniższe koszta. Chce poprostu zeby to działało poprawnie. Dzisiaj mi jeden projektant wyjasniał krok po kroku po co jest wiecej kanałow czy anemostatów. 2k zł w tą czy w druga strone, a bedzie działać poprawnie to moge wydac bez problemu. Tak samo z rekuperatorem. Jeśli bym wiedział ze taki za 2k bedzie super i działał latami to kupuje, podobnie z takim za 6-8k.
A co do ocieplenia moge dac tyle ile mam miejsca. Wiec mniej wiecej 18cm na podłoge, 20 na sciany i 30 na skosy. Pozatym jakbym budował jeszcze raz pewnie wybrał bym płyte fundamentowa, a sciany styropianowo betonowe. Ale wszystkiego nie da sie zaplanowac w czas.
3. ze względu na przeznaczenie pomieszczeń. Dla domu jednorodzinnego przeważnie wychodzi ok. 150-200m3/h. To w takim razie jak przeliczyć salon? Ile nawiewu powinno tam byc?

denvi
Zaawansowany
Zaawansowany

Uwzględniasz wywiew z pomieszczeń brudnych:
kuchnia 50m3
łazienka 50m3
wychodek 30m3
spiżarka/garderoba 15m3
Nawiew dobierasz proporcjonalnie do sumy wywiewu.

himek
Zainteresowany
Zainteresowany

denvi pisze:Uwzględniasz wywiew z pomieszczeń brudnych:
kuchnia 50m3
łazienka 50m3
wychodek 30m3
spiżarka/garderoba 15m3
Nawiew dobierasz proporcjonalnie do sumy wywiewu.
Policzmy.
Wywiew: kuchnia 50, łazienki 2x50, garderoba 15= 165
Nawiew: Sypialnie 3x40, gabinet 20 to na salon wychodzi 25. Nie za mało?
50m3/h to liczyc jako 3x75 (to bedzie 66m3/h) albo 4x50 ( to bedzie 53m3/h)?

szari
Superużytkownik
Superużytkownik

Zobacz jaka fajna Luna za 1100 PLN 2 miechy używana. Identyko jak moja też z pilotem wifi 6 biegowym: https://www.olx.pl/oferta/rekuperator-d ... yngjs.html

Albo Mistrala 300 powystawowy za 1800 PLN https://www.olx.pl/oferta/rekuperator-c ... yacYO.html

denvi
Zaawansowany
Zaawansowany

Licz jeden p-flex jak 25m3.
Masz 2+2x2+1=7
Nawiew
sypialnie 1+1+2(małżeńska)+1 gab+2salon=7
Trochę mało na salon. W końcu tu się sporo dzieje, dojdą goście czasami itd...
Dołożył bym po 1 rurze na łazienki i zrobił 2x2 na salon.
Masz 9 do 9. Przy prędkości 2m/s wychodzi ok. 200m3/h

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”