Okna z matowymi szybami zamiast Luksfer! Czy można?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Okna z matowymi szybami zamiast Luksfer! Czy można?
Potrzebuje rzetelnej porady.
Mój dom posadowiony jest jedną ścianą w odległości 3m od granicy działki. W ścianie tej mam zaprojektowane luksfery, jednakże doradzono mi aby spróbować zamontować okna przeszklone matowymi szybami. Nie mam pojęcia czy jest to możliwe z prawnego punktu (nie chce płacić kary czy po fakcie wyrzucać zamontowane okna i wstawiać niechciane luksfery). Przeglądam przeróżne fora i nigdzie nie mogę trafić na podobną sytuację.
Proszę o pomoc. Bardzo pilne!
Mój dom posadowiony jest jedną ścianą w odległości 3m od granicy działki. W ścianie tej mam zaprojektowane luksfery, jednakże doradzono mi aby spróbować zamontować okna przeszklone matowymi szybami. Nie mam pojęcia czy jest to możliwe z prawnego punktu (nie chce płacić kary czy po fakcie wyrzucać zamontowane okna i wstawiać niechciane luksfery). Przeglądam przeróżne fora i nigdzie nie mogę trafić na podobną sytuację.
Proszę o pomoc. Bardzo pilne!
dorota
Przepisy mają się do tego w ten sposób, iż na ścianie oddalonej od granic budynku w odległości 3m nie można zamontować okna. Jedynym (podobno) rozwiązaniem są luksfery. Zastanawia mnie fakt zamiany tychże luksfer (o kiepskich własnościach cieplnych) oknami z zmatowionym oszkleniem, co pod względem prawnym zdaj się mieć istotne znaczenie, a wzmianki na ten temat nie mogę się doszukać.
dorota
Według Rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie Dział II Rozdział 1 par. 12. odległość okien powinna wynosić 3 m od granicy z sąsiednią działką.
Jak Pan to nazwał "furtki" odnośnie tego przepisu nie ma, chyba że wystąpi Pan o odstępstwo (patrz prawo budowlane). Przy montażu okna w tym wypadku naraża się Pan na problemy związane z tym że kierownik budowy może nie chcieć panu podpisać dokumentu do odbioru o zgodność projektu z wykonaniem obiektu, a nadzór budowlany przy odbiorze każe Panu zamurować okno.
Jak Pan to nazwał "furtki" odnośnie tego przepisu nie ma, chyba że wystąpi Pan o odstępstwo (patrz prawo budowlane). Przy montażu okna w tym wypadku naraża się Pan na problemy związane z tym że kierownik budowy może nie chcieć panu podpisać dokumentu do odbioru o zgodność projektu z wykonaniem obiektu, a nadzór budowlany przy odbiorze każe Panu zamurować okno.
Re: Okna z matowymi szybami zamiast Luksfer! Czy można?
Załóż luksfery z glasspolu. Zrobią ci gotowca z luksferów, szybki montaż w każdych warunkach. Polecam