Co wybrać bramy garażowe segmentowane czy rolowane?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Re: Co wybrać bramy garażowe segmentowane czy rolowane?
Aktualnie najlepszym i najbardziej niezawodnym rozwiązaniem jest kupno bramy segmentowej. Segmenty o sporej grubości zapewniają dużą wytrzymałość mechaniczną i sporą izolacje ciepła. Do tego przyda się profesjonalna automatyka do bram, żeby zapewnić sobie bezpieczeństwo przy użytkowaniu.
-
JoachimKon
- Aktywny

Według mnie segmentowe wygrywają. Dobry producent tego typu to Bram-Bud. Masz pełny zestaw gotowy do pracy z automatem, brama izolowana pianką poliuretanową o gr. 40mm, wokół ma dodatkowe uszczelki, czy sprężyny skrętne aż na 15 tys. cykli. Na bramę dostaliśmy też 24 miesięczną gwarancję.
Bardzo ważna będzie automatyka do bram garażowych. Musisz zastanowić się jaką firmę wybierzesz i ile masz na to środków. W końcu na tej automatyce będzie opierało się całe użytkowanie. Może tutaj http://sklephormann.pl/ zerknij sobie na automatykę do bram
Segmentowe to moim zdaniem najlepsza opcja i zarazem najwygodniejsza. Ja akurat również wybrałem Bram-Bud i to był dobry wybór. Cena fajna, terminowo zrealizowali wszystko i od razu zajęli się montażem. Gwarancja 24 miechy i do tego w zestawie nie zabrakło niczego.
Polecam automatyczną. Zwróć uwagę głównie na jakość i solidność!
Moim zdaniem segmentowe są najlepsze. Wygodne w użytkowaniu, nie zajmują tak dużo miejsca i dobrze zabezpieczają garaż. Ja zamawiałem bramę u nich http://www.entros.pl/oferta/bramy-segmentowe i jestem zadowolony.
Nawet jeśli wybierzemy pierwszą z wymienionych opcji: czyli bramę segmentową, to i tak czeka nas odcinek kolejny serialu "osiołkowi w żłobie dano"
)
Brama segmentowa to dopiero poczatek: jakie panele, jakiej grubości, jaka przenikalność ciepła, jakie wzmocnienia, jaki kolor, na jaką stronę wychodzi nasza brama garażowa. Dlaczego to ważne? choćby z uwagi na efekt bimetaliczny: Wyobraźmy sobie popularny obecnie kolor antracytowy bramy - na nasłonecznionej stronie będzie kolorem podwyższonego ryzyka
jako że duże i ciemne bramy szczególnie narażone są na skutki nagrzewania powierzchni. różnica temperatury między zewnętrzną a wewnętrzną strona bramy może spowodować łukowate wygięcie segmentów na zewnątrz garażu. Im większe bramy – tym bardziej się wyginają, co powodować może ich nieszczelność, a nawet blokowanie w prowadnicach. Jak temu zaradzić? Przy niewielkich różnicach temperatury efekt bimetaliczny jest odwracalny. Metal powraca wtedy do swojego pierwotnego kształtu. Faktycznie trwałe odkształcenia następują przy znacznych różnicach temperatury i wtedy jedynym zabezpieczeniem są wzmocnienia zastosowane w panelach bram. Musisz poszukać producenta, który fabrycznie wyposaża szerokie bramy w zestaw wzmocnień. Na pewno ma to w swojej ofercie Hormann. Montaż takich bram musi odbyć się w czasie instalacji bramy, ale jeszcze przed umieszczeniem paneli w otworze.
jeszcze inna kwestia dotyczy grubości paneli: producenci przyzwyczaili nas, ze "najcieplejsze" bramy to te, których panele mają 42 mm grubości. Tymczasem ostatnio pojawiła sie niespodzianka:
LPU 67 Thermo czyli segmentowe bramy garażowe o grubości 67 mm - zbudowane z rozdzielonych termicznie paneli o grubości 67 mm. Nowość w stosunku do innych? W odróżnieniu od rozwiązań, jakie mamy w tej chwili na rynku - grubość paneli zachowana jest tu na całej ich szerokości, a blacha zewnętrzna i wewnętrzna nie stykają się ze sobą.
Mamy więc taką samą grubość w każdym miejscu panelu - 67 mm i dużo lepszą izolacyjność cieplną niż przy tych bramach, których panele mają zróżnicowaną grubość, czyli są "częściowo pocienione"
. Dodatkowe zabezpieczenie przed stratami ciepła: podwójne dwuwargowe uszczelki między panelami oraz podwójna uszczelka w progu.W efekcie izolacyjność cieplna bramy LPU 67 Thermo o wymiarach 5,0 x 2,125 metra wynosi 0,91 W/(m2K), a pojedynczego segmentu - 0,31 W/(m2K).
Brama segmentowa to dopiero poczatek: jakie panele, jakiej grubości, jaka przenikalność ciepła, jakie wzmocnienia, jaki kolor, na jaką stronę wychodzi nasza brama garażowa. Dlaczego to ważne? choćby z uwagi na efekt bimetaliczny: Wyobraźmy sobie popularny obecnie kolor antracytowy bramy - na nasłonecznionej stronie będzie kolorem podwyższonego ryzyka
jeszcze inna kwestia dotyczy grubości paneli: producenci przyzwyczaili nas, ze "najcieplejsze" bramy to te, których panele mają 42 mm grubości. Tymczasem ostatnio pojawiła sie niespodzianka:
LPU 67 Thermo czyli segmentowe bramy garażowe o grubości 67 mm - zbudowane z rozdzielonych termicznie paneli o grubości 67 mm. Nowość w stosunku do innych? W odróżnieniu od rozwiązań, jakie mamy w tej chwili na rynku - grubość paneli zachowana jest tu na całej ich szerokości, a blacha zewnętrzna i wewnętrzna nie stykają się ze sobą.
Mamy więc taką samą grubość w każdym miejscu panelu - 67 mm i dużo lepszą izolacyjność cieplną niż przy tych bramach, których panele mają zróżnicowaną grubość, czyli są "częściowo pocienione"
Podczas budowy domu warto również pamiętać o odpowiednim doborze stolarki okiennej, drzwi oraz co ważne bramy garażowej, która często jest dużym problemem. Dlatego z własnego przykładu mogę polecić Ci podczas wyboru model od Hormann, a mianowicie RenoMatic light 2017 który został objęty 10 letnią gwarancją (a automatyka Prolift 3 bądź letnią) http://www.promocja.hormann.wroc.pl/renomatic-light mają w ofercie szeroki wybór dostępnych kolorów, do tego odpowiednio dobrali napęd (spełniający wymagane normy europejskie) i co ważne teraz możesz znaleźć je również na promocji w linku, który dodałem 
Wydaje mi się, że do codziennego użytku najlepsza w tym przypadku będzie jednak brama segmentowa aczkolwiek to też zależy od Waszych preferencji oraz budżetu. Akurat tym zajmujemy się na co dzień i chętnie pomożemy doradzimy.
Nie myślałem, że Hormann daje az tyle gwarancji na swoje produkty. 10 lat to dużo. Wydawało mi się, że coś koło 5 lat. A tu taka niespodzianka. Znając ich produkty to spokojnie te 10 lat wytrzymają bez żadnych awarii i problemów. Uwzgledniając oczywiście odpowiednią regulację w trakcie użytkowania.
Ja moge polecić http://www.torsystem.com.pl/ sam korzystałem z polecenia i jestem zadowolony bo szybko i sprawnie poszło . Przyjechali pomierzyli zamontowali i działa
Osobiście wybrałem rolowane, bo bardziej mi pasowały do firmy
W tym przypadku sporo zależy od naszego budżetu i od tego jaki model podoba nam się bardziej. Ja osobiście polecam bramę segmentową do montażu przy nowych mieszkaniach czy domach .
-
krzysiek65
- Początkujący

Ja do swojego domu zamówiłem bramę rolowaną , ponieważ była tańsza niż brama segmentowa. Zapewnia dobre wyciszenie i trzyma ciepło w garażu. Poza tym szybko się otwiera i zamyka za pomocą pilota który działa nawet z większych odległości.
Dobrej klasy bramy garażowe można kupić w tej firmie AG DOM SYSTEM z Poznania, która mieści się na ulicy JAROCHOWSKIEGO 53/1. Firma AG DOM SYSTEM jest firmą, która specjalizuję się też w sprzedaży produktów stolarki wewnętrznej i zewnętrznej największych polskich producentów na rynku Polski oraz na rynkach europejskich jak: Francja, Belgia i Luksemburg.
-
pawelszabla
- Aktywny

Bardzo mi się dobrze sprawdza brama Wiśniowski do garażu którą mi sprzedali i zamontowali ludzie od Safedoor (mają swój portal: safedoor.pl). Fachowo, terminowo, brama nowa, w idealnym stanie i cenowo nawet okej, nastawiałem się że będzie mnie to więcej kosztowało.