Jak prawidłowo postawić rusztowanie
Moderator: ROCKWOOL POLSKA
Re: Jak prawidłowo postawić rusztowanie
Ja bym sie nie zgodzil nigdy na to, aby samemu stawiac rusztowanie - jest to wg mnie zbyt duze ryzyko. Tak samo jak jakies rusztowania, ktore nie spelniaja norm BHP.
Jesli chodzi o systemy rusztowan - to moge polecic firme Dudix - maja juz pare gotowych zestawow rusztowan, ale mozna oczywiscie skonfigurowac sobie swoje wlasne. Znaja sie na montazu oraz na wszystkich potrzebnych odleglosciach itp itd.
Jesli chodzi o systemy rusztowan - to moge polecic firme Dudix - maja juz pare gotowych zestawow rusztowan, ale mozna oczywiscie skonfigurowac sobie swoje wlasne. Znaja sie na montazu oraz na wszystkich potrzebnych odleglosciach itp itd.
-
BHP-online
- Początkujący

Prawidłowemu rozstawieniu rusztowań pomogą też odpowiednie szkolenia i instrukcje BHP. Należy również pamiętać o prawidłowym oznakowaniu rusztowań. W wielu przypadkach odpowiednie znaki BHP pozwolą uniknąć niebezpiecznych, niechcianych sytuacji zagrażających życiu lub zdrowiu.
Najważniejsze jest dla bezpieczeństwa i żeby nie roznosił się brud na całym obszarze budowy jest siatka na rusztowanie pomyślmy jaki syf by się robił jakby przy remontach bloków takiego czegoś nie było.
-
MichalBudowniczy
- Superużytkownik

Jeśli nie jesteś pewien jak to zrobić to dla swojego bezpieczeństwa możesz zatrudnić firmę która zajmuje się zarówno wynajmem, jak i montażem rusztowań. Ja w zeszłym roku współpracowałem z firmą skatrusztowania.com.pl.
Wypożyczalnia szalunków i rusztowań - Altrad. Bardzo dobra firma, która ma solidne rusztowania w bardzo przystępnych cenach za usługę. Śmiało można z nimi się kontaktować. Kontakt jest na podanej stronie.
Warto pomyśleć także o ochronie rusztowania siatką tak aby wszyscy byli bezpieczni. Solidnej jakości wytrzymałe przez długi okres siatki znajdziesz w firmie Fulo.
Super będzie jak zamontujesz też siatkę ochronną. Ja już mam taką przez dłuższy okres i nadal jest niezniszczona.
Wcześniej właśnie padło pytanie o siatki to polecam nie kupować w marketach, a zamówić bezpośrednio u producenta po prostu. Dzięki temu na rusztowaniu będzie bezpieczniej (mniejszy wiatr), będzie mniejsze nasłoneczenienie, też tynk/farba nie będzie tak szybko wysychać. No i jest zmniejszenie kłopotu z opadami, które potrafią zaskoczyć. Polecam takie siatki właśnie zamówić w Symar.
-
MichalBudowniczy
- Superużytkownik

Jeśli nie chcesz się martwić montażem i demontażem rusztowań, możesz skontaktować się z firmą skatrusztowania.com.pl. Wynajmowałem od nich rusztowania w ubiegłym roku. Zajęli się wszystkim, a ja nie musiałem się przejmować zbędnymi rzeczami.
Najlepiej zdać się na fachowców. My rusztowania i szalunki wynajmowaliśmy od Novarent ze Szczecina i oni wszystkim się zajęli. Montaż i demontaż szybko i sprawnie im poszedł a cenowo nie przesadzają.
-
dundermufflin
- Początkujący

Jak rusztowania w Płocku i ich wynajem to tylko Montech.
-
ArkadiuszKrol
- Superużytkownik

W razie problemów możesz skorzystać z pomocy fachowców. Ja ponad rok temu podczas budowy hali współpracowałem z firmą euro-rusztowania.pl. Zajęli się transportem, montażem i demontażem rusztowań. Pamiętaj, że bezpieczeństwo i zdrowie pracowników jest najważniejsze.
Osobiście korzystałem jedynie z wynajmu takiego rusztowania, więc samo ustawianie miałem z głowy. Zajęła się tym firma Ledwon Rusztowania. Świetna sprawa taki wynajem, zwłaszcza kiedy potrzebujemy rusztowania jedynie na konkretny okres czasu.
uważajcie i postępujcie zgodnie z przepisami i zasadami bhp ... ja sam miałem dość poważny wypadek na budowie, ale dzięki zabiegom w komorze hiperbarycznej Atamed jakoś wróciłem do zdrowia - pamiętajcie, że wasze zdrowie jest najważniejsze
Na Twoim miejscu skorzystałbym z usług firmy specjalizującej się w tego typu usługach. Będziesz miał wtedy pewność, że rusztowania są zamontowane prawidłowo i bezpiecznie. Ja w tym zakresie współpracowałem z firmą Stalkol. Zajmują się wynajmem, montażem i demontażem rusztowań ramowych. Sądzę, że będą w stanie Ci pomóc.