Blachodachówka płaska
Moderator: Redakcja e-dach.pl
-
cookiemonster
- Aktywny

Re: Blachodachówka płaska
Podwójne zamki w ceramicznych dachówkach płaskich to standard, więc nie dorabiajmy ideologii, że tylko konkretny producent ją ma. Siostra ma teraz robiony dach z dachówki Orea 9 i podwójne zamki to w zasadzie jedyna gwarancja żeby utrzymać jednolite linie dachówek.
Pokrycie dachu z blachy płaskiej to rozwiązanie o długiej historii stosowania. Już przed laty pozwalała na osiągnięcie bardzo wysokiej szczelności oraz stabilności pokrycia. Warto sprawdzić jak łączyło się takie blachy i czy takie połączenia były trwałe.
Ja bym wybrała coś z oferty Creatona. Ich nowa wersja dachówki Simpla z 2018 jest bardzo ładna. Całkiem duża, o poprawionej konstrukcji i do tego dostępna zarówno jako glazura i angobowana. Widziałam jak prezentuje się na dachu i wygląda to całkiem fajnie.
Moim zdaniem ta blachodachówka Quadro Braas naprawdę fajnie się prezentuje, także jeżeli chodzi o dobrej jakości pokrycie dachowe to ja jestem zdecydowanym zwolennikiem. Płaska i do tego dostępna w najmodniejszych kolorach.
Jakościowo blachodachówka zawsze będzie półkę niżej od ceramiki. To wynika choćby z masy pokrycia - blacha waży jakieś 2-3 kg na m2. Dachówka ceramiczna (nawet taka względnie "lekka" jak Koramic Alegra) - jakieś 30-40 kg. To się potem odbija zarówno na stabilności konstrukcji dachowej, ale też i na izolacyjności akustycznej.
Blacha na dach występuje tylko w arkuszach , karpiówka jest mocowana indywidualnie , niektórych rzeczy nie da się zastąpić Pozdrawiam https://remont.lodz.pl/
Lepiej raz a dobrze.
-
JoachimKon
- Aktywny

Przed wyborem blachodachowki warto wcześniej poczytać trochę o zaletach dachówki może to bardziej przemówi w temacie najlepszego pokrycia dachowego. Natomiast jeżeli już pozostajesz przy lekkim pokryciu to sprawdź opcje od Braas czyli modele Decra oraz Quadro.